Рішення
від 21.09.2018 по справі 308/3885/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/3885/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(в порядку спрощеного позовного провадження)

21 вересня 2018 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого - судді Данко В.Й., з участю секретаря судових засідань Павлюх Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ужгороді, в приміщенні суду, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення аліментів. Мотивуючи свої позовні вимоги, позивач вказує на те, що 25.01.2007 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відділом реєстрації актів цивільного стану Ужгородського міського управління юстиції в Закарпатській області було зареєстровано шлюб, про що в книзі реєстрації актів цивільного стану зроблено актовий запис №32. Від даного шлюбу народилися діти - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3. На сьогоднішній день шлюбні відносини припинені, подружжя проживає окремо, спільне господарство не ведуть. Окрім того, в провадженні Ужгородського міськрайонного суду перебуває справа про розірвання даного шлюбу. Всі діти проживають із позивачкою, оскільки відповідач участі у їх вихованні не бере, коштів на їх утримання не надає. У зв'язку з цим, просить задовольнити даний позов, та винести рішення, яким стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дітей ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 аліменти в єдиній частці на їх утримання до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Однак, в подальшому позивачка ОСОБА_2 надала суду уточнену позову наяву, в якій просила суд винести рішення, яким стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дітей ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 аліменти в розмірі ? частки його заробітку (доходу) до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Згідно правил ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений спір є малозначним, а тому відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд констатує, що відповідачу ОСОБА_3 було встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву.

Так, відповідач ОСОБА_3 у визначений судом строк надав суду відзив, в якому позовні вимоги визнав в повному обсязі. А саме, вказує на те, що станом на сьогоднішній день він офіційно працевлаштований у ТОВ Браво - Карпати (код за ЄДРПОУ 40307101), з 05.10.2017 року працює на посаді комірника - вантажника. Регулярно отримує заробітну плату в розмірі 37500грн. Інших доходів в нього не має. Хоча чинним законодавством і визначено мінімально необхідний розмір аліментів на утримання дітей, він переконаний, що має обов'язок якомога краще утримувати своїх дітей. А тому, не заперечив проти стягнення з нього аліментів на користь неповнолітніх дітей.

Враховуючи те, що клопотання про проведення розгляду справи в судовому засіданні з викликом від жодної із сторони не надходило, суд приходить до переконання, що розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження у відповідності до вимог ч.5 ст.279 ЦПК України проводиться без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, надавши оцінку наявним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу окремо шляхом їх всебічного, повного, об'єктивного та безпосереднього дослідження, суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, 25.01.2007 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відділом реєстрації актів цивільного стану Ужгородського міського управління юстиції в Закарпатській області було зареєстровано шлюб, про що в книзі реєстрації актів цивільного стану зроблено актовий запис №32, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією Свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_3 від 25.01.2007 року.

Від даного шлюбу народилися діти - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (Свідоцтво про народження Серії НОМЕР_4 від 21.11.2007 року), ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 (Свідоцтво про народження Серії НОМЕР_5 від 17.09.2010 року) та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження Серії НОМЕР_6 від 24.02.2015 року).

На сьогоднішній день шлюбні відносини припинені, подружжя проживає окремо, спільне господарство не ведуть, неповнолітні діти проживають разом з матір'ю ОСОБА_2

Також, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 працює в Товаристві з обмеженою відповідальністю Браво - Карпати з 05.10.2017 року. На даний момент займає посаду Комірник - вантажник. Його дохід за період роботи з 05.10.2017 року по 30.04.2018 року склав 21142,86грн., що підтверджується наявною в матеріалах справи Довідкою від 24.05.2018 року №1.

Відповідно до частин 1 і 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ від 27 лютого1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з якими проживає дитина. (ч. 3 ст. 181 СК України).

Відповідно до ч.1 ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3 1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3 2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Частиною 2 статті 182 СК України визначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ст.191 ч.1 аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Враховуючи наведене, даний позов підлягає задоволенню, а саме з відповідача ОСОБА_3 слід стягнути на користь позивачки ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітніх дітей, відповідно до ст. 183 СК України, в розмірі ? частини всіх його доходів, починаючи з дня звернення позивачки до суду, і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Згідно ч.6 ст.141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На підставі п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України рішення в частині стягнення з відповідача в користь позивачки аліментів за один місяць з моменту звернення з позовом до суду підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст. ст. 180-182, 184 СК України, ст.ст. 4, 6, 10, 12, 228, 229, 247, 263, 265, 273, 279, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Уточнену позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів - задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), мешканця АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2), мешканки АДРЕСА_2 аліменти на утримання неповнолітніх дітей - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, в розмірі ? частини його заробітку (доходу) щомісячно починаючи з 16 квітня 2018 року до досягнення найстаршою дитиною повноліття, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до вимог ст. 430 ЦПК України рішення про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), мешканця АДРЕСА_1 на користь Державної судової адміністрації України судовий збір в розмірі 704/сімсот чотири/грн. 80коп.

Повний текст рішення складено 21.09.2018 року .

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів до Апеляційного суду Закарпатської області і набере законної сили в разі неподання такої в установлений строк.

Згідно вимог ч.1 ст.354 ЦПК України у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду: В.Й. Данко

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76627336
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/3885/18

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 14.08.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 10.05.2018

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні