Ухвала
від 21.09.2018 по справі 1240/2811/18
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

21 вересня 2018 року СєвєродонецькСправа № 1240/2811/18 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Кисельова Є.О., перевіривши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2); фактичне місце проживання: 93408, АДРЕСА_1) до Управління пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області (93404, Луганська область, м.Сєвєродонецьк, вул.Шевченка, буд.9) про визнання неправомірною бездіяльність та зобов'язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області, в якому позивач просить суд:

- визнати неправомірною бездіяльність відповідача щодо невиплати пенсії з 01.05.2018;

- зобов'язати відповідача відновити нарахування та виплати належної позивачу пенсії, починаючи з 01.05.2018 та виплачувати пенсію надалі по-життєво поновити нарахування та виплату пенсії, сплатити заборгованість, яка виникла з часу припинення нарахування та виплати пенсії з 01.05.2018;

- зобов'язати відповідача протягом 30 днів з дня набрання рішення законної сили подати звіт про виконання судового рішення.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що перебуває на обліку у відповідача на підставі електронної справи, яка надійшла з Краснолуцького управління пенсійного фонду України, отримує пенсію за віком. У травні 2018 року позивач вирішила зняти пенсію з карткового рахунку, однак кошти на ньому були відсутні. Позивач в усній формі звернулась до відповідача на особистий прийом на якому дізналась, що виплата пенсії була призупинена до з'ясування у зв'язку з перевіркою місця фактичного проживання. Позивач вказує, що будь-яких повідомлень або документів про зупинення виплати пенсії поштою або телефоном не отримувала. Позивач звернулась до відповідача з письмовим запитом та було отримано відповідь від 28.08.2018, з якої позивач дізналась, що відповідач з 01.05.2018 припинив виплату пенсії, мотивуючи це проведенням чергового інформаційного обміну з органами соціального захисту населення у результаті якого не підтвердилось місце фактичного проживання. Позивач вважає таку бездіяльність протиправною, а тому звернулась до суду за захистом своїх прав.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160,161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Адміністративний позов поданий особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність із додержанням вимог ст. ст. 160, 161, 171 КАС України.

Адміністративний позов підсудний Луганському окружному адміністративному суду, підстав для повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі ст. 170 КАС України не встановлено.

З наведених підстав суддя вважає за можливе прийняти даний адміністративний позов до розгляду та відкрити провадження у справі.

Частиною 4 статті 9 КАС України визначено обов'язок суду вжити визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами частини 3 статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частин 3, 6 та 7 статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребувані доказів суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

З вищевикладених підстав суд вважає за необхідне з власної ініціативи витребувати від Управління пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області докази, яких, на думку суду, не вистачає для з'ясування всіх обставин у справі.

Позивач також просив суд відстрочити сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі, у зв'язку з тяжким матеріальним становищем.

Щодо заявленого клопотання, суддя зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Враховуючи ті обставини, що позивачу не виплачується пенсія з травня 2018 року, що призвело до скрутного фінансового становища та те, що єдиною підставою для задоволення клопотання є врахування майнового стану сторони, обґрунтування цих обставин, які свідчать про неможливість оплати судового збору, покладається на сторону, яка звертається з заявою.

На підставі викладеного, суддя дійшов висновку про відстрочення сплати судового збору позивачу до ухвалення судового рішення у справі.

Частинами першою, другою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Згідно з частиною першою статті 260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною п'ятою статті 262 КАС України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

На підставі викладеного, суд вважає за необхідне розглядати дану справу в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Керуючись статтями 5, 77, 133, 160, 168, 171, 174, 175, 257, 260, 261 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; фактичне місце проживання: 93408, АДРЕСА_1) до Управління пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області (93404, Луганська область, м.Сєвєродонецьк, вул.Шевченка, буд.9) про визнання неправомірною бездіяльність та зобов'язання вчинити дії.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору - задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору за подання адміністративного позову до Управління пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області про визнання неправомірною бездіяльність та зобов'язання вчинити дії до ухвалення судового рішення у справі.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 16 жовтня 2018 року о 13 год. 10 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18, І поверх, зала судових засідань № 6.

Запропонувати позивачу надати суду докази відкриття розрахункового рахунку у ПАТ "ОЩАДБАНК" на ім'я ОСОБА_1.

Зобов'язати відповідача протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення відповідачу ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду:

- відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів;

- докази перебування ОСОБА_1 на обліку в Управлінні пенсійного Фонду України в м.Сєвєродонецьку Луганської області;

- докази нарахування та сплати ОСОБА_1 суми останньої нарахованої та сплаченої пенсії;

- довідку про розмір заборгованості по нарахованій, але невиплаченій сумі пенсії ОСОБА_1;

- копії матеріалів, на підставі яких припинено призначення та виплату пенсії ОСОБА_1;

- копію пенсійної справи ОСОБА_1;

- докази відкритого розрахункового рахунку у ПАТ "ОЩАДБАНК" на ім'я ОСОБА_1, на який перераховувалась пенсія;

- надіслати позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до частини 4 статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Зобов'язати управління праці та соціального захисту населення Сєвєродонецької міської ради в строк до 15 жовтня 2018 року надати суду:

- інформацію щодо реєстрації ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1; фактичне місце проживання: 93408, АДРЕСА_1) як внутрішньо переміщеної особи;

- інформацію, чи приймалось рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої ОСОБА_1, управлінням праці та соціального захисту населення Сєвєродонецької міської ради, відповідно до ст.12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб". У разі прийняття такого рішення - надати завірену належним чином його копію.

Справа розглядатиметься суддею Кисельовою Є.О. одноособово.

Роз'яснити сторонам, що згідно з частинами другою, четвертою, п'ятою статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Попередити сторони, що відповідно до частини дев'ятої статті 79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі "Електронний суд" для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов'язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадку відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

СуддяЄ.О. Кисельова

Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76658215
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1240/2811/18

Ухвала від 19.02.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 26.12.2018

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Рішення від 09.11.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 21.09.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні