Ухвала
від 24.07.2018 по справі 201/7930/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/7930/18

Провадження № 1-кс/201/4962/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою мешкання завідуючої складом ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою АДРЕСА_1 , з метою відшукування кадрової і бухгалтерської документації, чорнових записів щодо фіктивного працевлаштування інвалідів, актів виконаних робіт інвалідами, відомостей обліку робочого часу інвалідів, табелі нарахування оплати праці інвалідів, особові справи інвалідів, документів поданих і отриманих посадовими особами ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, документів поданих для отримання розпоряджень голови Дніпропетровської ОДА про надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування, документів які підтверджують взаємодію із органами ДФС щодо пільг з оподаткування ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів бухгалтерські документи реалізації продукції власного виробництва не платникам ПДВ, бухгалтерські документи по закупівлі сировини, товарів, послуг, робіт із по яким здійснені оплата з урахуванням ПДВ.

В обґрунтування заявленого клопотання, слідчий вказав на те, що слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.10.2016 за № 42017040000001323 щодо неправомірних дій службових осіб Головного управління Державної фіскальної служби України в Дніпропетровській області.

В ході проведення досудового розслідування отримані дані щодо зловживання службовим становищем службових осіб Головного управління державної фіскальної служби в Дніпропетровській області, які вчинюють дії в інтересах третіх осіб, що виражаються у незаконному відшкодуванні ПДВ з 01.01.2015 по теперішній час Дніпропетровському учбово-виробничому об`єднанню «Луч» Українського товариства сліпих (код ЄДРПОУ 03967576), посадовими особами якого у змові із службовими особами ГУ ДФС в Дніпропетровській області складаються офіційні бухгалтерські документи із завідомо неправдивими відомостями щодо фіктивно працевлаштованими особами, які мають групу інвалідності по зору.

В ході здійснення господарської діяльності посадовими особами ДУВО «ЛУЧ» УТОС складаються завідомо неправдиві офіційні документи щодо виконання робіт праці інвалідів на підприємстві ДУВО «ЛУЧ» УТОС, які дають змогу підприємству отримувати пільгу у відповідності до п. 8 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України у вигляді оподаткування за ставкою «0»% при реалізації продукції власного виробництва. У подальшому вказана пільга є причиною виникнення від`ємного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту, що є підставою для відшкодування ПДВ за звітний період.

Вказане підтверджується допитами в якості свідків ряду осіб, які відповідно до звітності 1 ДФ працевлаштовані на ДУВО «ЛУЧ» УТОС. У своїх показаннях допитані особи повідомили, що ніяких робіт на підприємстві ДУВО «ЛУЧ» УТОС останні 10 років не виконують, кошти в розмірі, який не відповідає мінімальному розміру заробітної платні, отримують від підприємства та вважають матеріальною допомогою у зв`язку із членством в Українському товаристві сліпих.

Відповідно до п.2 «Порядку надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів» затвердженого постановою КМУ № 1010 від 08.08.2007 дозвіл на право користування пільгами з оподаткування для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів надається за умови відповідності таким критеріям підпункт 1 «кількість інвалідів, які мають на підприємствах, в організаціях основне місце роботи,становить протягом звітного податкового періоду не менш як 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу». Таким чином посадовими особами ДУВО «Луч» УТОС штучно завищується кількість працевлаштованих інвалідів з метою неправомірного отримання на рахунок у банку відшкодування ПДВ з бюджету держави.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення злочину може бути причетний завідувач складом ДУВО «Луч» УТОС ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вказаний об`єкт нерухомості належить на праві приватної власності ОСОБА_5 .

У зв`язку із викладеним з метою відшукування знарядь вчинення кримінального правопорушення необхідно провести обшук у домоволодінні завідуючої складом ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) ОСОБА_5 , 10.04.1973, за адресою АДРЕСА_1 , де можуть знаходитися кадрові і бухгалтерські документи, чорнові записи щодо фіктивного працевлаштування інвалідів, актів виконаних робіт інвалідами, відомостей обліку робочого часу інвалідів, табелі нарахування оплати праці інвалідів, особові справи інвалідів, документів поданих і отриманих посадовими особами ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, документів поданих для отримання розпоряджень голови Дніпропетровської ОДА «Про надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування», документів які підтверджують взаємодію із органами ДФС щодо пільг з оподаткування ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів бухгалтерські документи реалізації продукції власного виробництва не платникам ПДВ, бухгалтерські документи по закупівлі сировини, товарів, послуг, робіт із по яким здійснені оплата з урахуванням ПДВ.

До суду прокурором було надано заяву про розгляд клопотання без його особистої участі.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити старшому слідчому першого СВ СУ прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 проведення обшуку за адресою мешкання завідуючої складом ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою АДРЕСА_1 , з метою відшукування кадрової і бухгалтерської документації, чорнових записів щодо фіктивного працевлаштування інвалідів, актів виконаних робіт інвалідами, відомостей обліку робочого часу інвалідів, табелі нарахування оплати праці інвалідів, особові справи інвалідів, документів поданих і отриманих посадовими особами ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, документів поданих для отримання розпоряджень голови Дніпропетровської ОДА про надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування, документів які підтверджують взаємодію із органами ДФС щодо пільг з оподаткування ДУВО «ЛУЧ» УТОС (код ЄДРПОУ 03967576) до Дніпропетровського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів бухгалтерські документи реалізації продукції власного виробництва не платникам ПДВ, бухгалтерські документи по закупівлі сировини, товарів, послуг, робіт із по яким здійснені оплата з урахуванням ПДВ.

Доручити проведення обшуку членам слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017040000001323.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76662209
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/7930/18

Ухвала від 24.07.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні