Ухвала
від 21.09.2018 по справі 394/244/16-ц
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100, смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави, 26, тел. 2-10-45, E-mail: inbox@na.kr.court.gov.ua

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.09.2018

6/394/7/18

394/244/16-ц

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2018 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

у складі головуючого: судді - Запорожець О.М.

при секретарі: Довгій С.В.

розглянувши в смт Новоархангельськ заяву Кіровоградського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження,

В С Т А Н О В И В :

Кіровоградський обласний центр зайнятості звернувся до суду з заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні посилаючись на те, що рішенням Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 20 травня 2016 року задоволено позов Новоархангельського районного центру зайнятості (код ЄДР1ІОУ 22216396) до ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) по справі №394/244/16-ц, а саме стягнуто на користь Новоархангельського районного центру зайнятості незаконно отриманих коштів в сумі 13735,81 (тринадцять тисяч сімсот тридцять п'ять гривень 81 копійка) та судові втрати в розмірі 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн.

На виконання зазначеного рішення суду видано виконавчий лист від 25.07.2016 року по справі № 394/244/16-ц, який направлено на виконання до державної виконавчої служби 28 липня 2016 року.

На момент розгляду справи про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю з відповідача ОСОБА_1 та видачі судом виконавчого чиста, Новоархангельський районний центр зайнятості (код ЄДРПОУ 22216396) був самостійною юридичною особою. Відповідно до наказу Державної служби зайнятості (Центрального апарату) №170 від 18.10.2016 року Про реорганізацію базових центрів зайнятості , Новоархангельський районний центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Кіровоградського обласного центру зайнятості (код ЄДГІОУ 02771569). Останній є правонаступником майна, прав та обов'язків Новоархангельського районного центру зайнятості.

Заявник просив замінити сторону виконавчого провадження із Новоархангельського центру зайнятості на Кіровоградський обласний центр зайнятості.

Представник заявника в судове засідання не з'явився, надіслав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Боржник в судове засідання не з'явився про причини неявки суд не повідомив.

Ч. 3 ст. 442 ЦПК України визначено, що cуд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Заочним рішенням Новоархангельського районного суду Кіровоградської області було задоволено позов цивільний позов та вирішено стягнути з ОСОБА_1, незаконно отримані кошти в розмірі 12357,81 грн. на користь Новоархангельського районного центру зайнятості в Кіровоградській області, а також стягнути з ОСОБА_1 на користь Новоархангельського районного центру зайнятості в Кіровоградській області судові витрати в розмірі 1378 грн.

25 липня 2016 року Новоархангельським районним судом Кіровоградської області видано виконавчий лист у справі №394/244/-16-ц з виконання вищевказаного заочного рішення.

18.10.2016 року наказом центрального апарату Державної служби зайнятості №170 Новоархангельський районний центр зайнятості Кіровоградської області реорганізовано в Кіровоградський обласний центр зайнятості.

Згідно ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні розуміють заміна однієї із сторін (стягувача або боржника) з переходом прав його попередника до іншої особи, що раніше не брала участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження, а саме з моменту відкриття виконавчого провадження та до його закінчення.

Ч. 1 ст. 510 ЦК України визначено, що сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор, дана норма кореспондується у ч. 1 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження .

Відповідно до ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов'язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

Ч. 1 ст. 514 ЦК України наголошує на тому, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім'я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

За змістом ст. 512 ЦК України, ст. 378 ЦПК України та ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов'язанні він замінюється правонаступником. Виходячи із цих норм, зокрема, пунктами 1, 2 частини першої ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора. Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги. У зв'язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв'язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п'ятої статті 15 Закону України Про виконавче провадження , статті 378 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов'язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов'язки в зобов'язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження. За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження (правова позиція ВС України у справі № 6-122цс13).

З огляду на зазначене та враховуючи ту обставину, що 18.10.2016 року наказом центрального апарату Державної служби зайнятості №170 Новоархангельський районний центр зайнятості Кіровоградської області реорганізовано в Кіровоградський обласний центр зайнятості суд приходить до висновку про задоволення заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 510, 512, 514 ЦК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України , суд -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Здійснити заміну Новоархангельського районного центру зайнятості в Кіровоградській області його правонаступником Кіровоградським обласним центром зайнятості р/р 37173303901001 в ГУ ДКСУ в Кіровоградській області, МФО 823016, код ЄДРПОУ 02771569) за правом стягнення незаконно отриманих коштів з ОСОБА_1.

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала може бути оскаржена через Новоархангельський районний суд до Апеляційного суду Кіровоградської області протягом п'ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76669177
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —394/244/16-ц

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні