Ухвала
від 24.09.2018 по справі 529/395/18
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/395/18

У Х В А Л А

про залучення до участі у справі співвідповідача

24 вересня 2018 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого -судді Новака Д. І.

при секретарі Бурлизі Н. Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Диканька письмове клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_2 про залучення співвідповідача до участі у цивільній справі позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Уніка" , Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансзахід" , Товариства з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд" , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_3, Товариство з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд" про стягнення шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що 27 січня 2018 року на автодорозі Полтава-Суми з вини третьої особи ОСОБА_3, який керував автомобілем « Mercedes-Benz Atego» , що належить ТОВ «Трансзахід» та з яким він перебував у трудових відносинах, виникла аварійна ситуація, внаслідок якої належному йому, позивачу автомобілю « Skoda Superb» було завдано технічні пошкодження на суму 216 156,00 грн., однак відповідач ОСОБА_4 "СК «Уніка» відмовив йому у виплаті страхової суми у зв'язку із тим, що вказана подія не є страховим випадком, позивач звернувся з позовом до суду та просить стягнути на його користь із ОСОБА_4 "СК «Уніка» матеріальну шкоду в розмірі 100 000,00 грн. та 3000,00 грн. за проведення оцінки завданих матеріальних збитків, а з ТОВ «Трансзахід» як з власника автомобіля, яким керував працівник цього товариства ОСОБА_3 та з вини якого сталася ДТП, у якій був пошкоджений його, позивача автомобіль, стягнути матеріальну шкоду в розмірі 116 156,00 грн.

В підготовчому засіданні представник позивача - адвокат ОСОБА_2 звернувся до суду з письмовим клопотанням, яке підтримав позивач, про залучення до участі у справі у якості співвідповідача ТОВ "Акомтрейд".

В обгрунтування клопотання представник позивача вказує, що під час підготовчого засідання стало відомо про те, що 27 січня 2018 року третя особа ОСОБА_3 не виконував трудових (службових) обов'язків від імені чи в інтересах відповідача ТОВ "Трансзахід", так як з 26 грудня 2017 року працював за сумісництвом у ТОВ "Акомтрейд" на посаді водія та автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , яким він в той день керував та за допомогою якого здійснював перевезення в інтересах ТОВ "Акомтрейд", перебував у володінні та користуванні вказаного товариства згідно договору найму (піднайму) транспортного засобу № 243/12 від 25 грудня 2017 року, що підтверджується наявними у матеріалах справи документами.

Посилаючись на вказане та на те, що згідно чинного законодавства саме юридична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків і рішення суду може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Акомтрейд", представник позивача просить змінити процесуальний статус ТОВ "Акомтрейд" з третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на статус співвідповідача по справі та залучити ТОВ «Акомтрейд» у якості співвідповідача по цій справі.

Представники відповідачів ОСОБА_4 "СК "Уніка" та ТОВ "Трансзахід" у підготовче засідання не прибули, а у своїх письмових клопотаннях просили проводити підготовче засідання у їх відсутність.

Представник третьої особи ОСОБА_3 в підготовчому засіданні просив вирішити це клопотання на розсуд суду.

Представник третьої особи ТОВ "Акомтрейд", будучи належним чином повідомленим про продовження підготовчого засідання в режимі відеоконференції, для участі в такому засіданні не з'явився, ніяких причин суду не повідомив і клопотань не надав, а тому розгляд клопотання представника позивача про залучення ТОВ "Акомтрейд" до участі у справі у якості співвідповідача та подальший розгляд справи у підготовчому засіданні був продовжений у його відсутність через неявку без поважних причин.

Розглянувши клопотання, вислухавши думки присутніх у підготовчому засіданні учасників справи, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

З позовної заяви ОСОБА_1 вбачається, що однією з позовних вимог є стягнення матеріальної шкоди з відповідача ТОВ «Трансзахід» як з власника автомобіля, яким керував працівник цього товариства ОСОБА_3 та з вини якого сталася дорожньо-транспортна пригода, у якій був пошкоджений автомобіль позивача.

Судом встановлено, що на час вчинення дорожньої події 27 січня 2018 року автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , керуючи яким третя особа ОСОБА_3, як вказує позивач, створив аварійну обстановку через яку його автомобіль було пошкоджено, перебував у володінні та користуванні ТОВ "Акомтрейд" згідно договору найму (піднайму) транспортного засобу № 243/12, укладеного вказаним товариством з відповідачем ТОВ "Трансзахід" 25 грудня 2017 року, що підтверджується доданими до клопотання копіями вказаного договору та акту приймання-передачі автомобіля.

Із доданого до клопотання повідомлення ТОВ "Акомтрейд" вбачається, що вищевказаний автомобіль « Mercedes-Benz Atego» використовується цим товариством у господарській діяльності і 27 січня 2018 року третя особа ОСОБА_3 виконував на цьому автомобілі перевезення саме від цього товариства, так як на той час працював у ТОВ "Акомтрейд" водієм за сумісництвом.

Наявними у матеріалах справи копіями наказів про прийняття на роботу та звільнення, підтверджується, що третя особа ОСОБА_3 дійсно станом на 27 січня 2018 року, тобто на момент вчинення дорожньої події за участю автомобіля під його керуванням та автомобіля позивача, працював водієм за сумісництвом у ТОВ "Акомтрейд".

Відповідно до частин 1, 4 ст. 51 ЦПК України суд має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження у справі залучити до участі у ній співвідповідача, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи те, що 27 січня 2018 року автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , яким керував третя особа ОСОБА_3, перебував в оренді ТОВ "Акомтрейд" і саме з цим товариством ОСОБА_3 перебував на час вчинення дорожньої події у трудових відносинах, позивач вказує, що саме ОСОБА_3, керуючи цим автомобілем створив аварійну обстановку, внаслідок якої його автомобілю було завдано пошкоджень, рішення суду у справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Акомтрейд" як роботодавця третьої особи та орендаря транспортного засобу, за участю якого сталася дорожня подія, з метою повного та об'єктивного розгляду вказаної цивільної справи, суд дійшов висновку, що клопотання представника позивача підлягає задоволенню та вважає за необхідне змінити процесуальний статус ТОВ "Акомтрейд" з третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідачів, на статус співвідповідача по справі, залучити до участі у справі ТОВ "Акомтрейд" у якості співвідповідача та у зв'язку із цим оголосити перерву у підготовчому засіданні до 10 год. 00 хв. 22 жовтня 2018 року, з наданням судом строку ТОВ "Акомтрейд" як співвідповідачу у справі для подання відзиву на позов, враховуючи при цьому, що вказаному товариству як особі, яка вже приймала участь у справі, були рвніше надіслані копія позову з копіями доданих до нього документів, з якими ця особа вже ознайомлена.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 51 ч.ч. 1, 4, 198 ч. 2 п. 2, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити. Змінити у цивільній справі № 529/395/18 процесуальний статус Товариства з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд" з третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, на статус співвідповідача у справі.

Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд", місцезнаходження: м. Київ, вул. Луценка Дмитра, 9-а, код ЄДРПОУ 40339421, у якості співвідповідача.

Копію цієї ухвали надіслати всім особам, які беруть участь у справі, враховуючи те, що відповідачу ТОВ "Акомтрейд" вже було надіслано копію позову з копіями доданих до нього документів, як третій особі у справі.

Відповідач ТОВ "Акомтрейд" вправі протягом шістнадцяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали надіслати (надати) суду складений з дотриманням вимог ч. 3 ст. 178 ЦПК України відзив на позов та додані на його обгрунтування докази. У разі надання суду відзиву на позов, відповідач ТОВ "Акомтрейд" також повинен надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду та надати суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву на позов і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У підготовчому засіданні у справі оголосити перерву до 10 год. 00 хв. 22 жовтня 2018 року, яке провести у режимі відеоконференції із Здолбунівським районним судом Рівненської області та Шевченківським районним судом м. Києва.

У підготовче засідання викликати всіх учасників справи та їх представників.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76673759
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/395/18

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні