Ухвала
від 26.09.2018 по справі 372/2875/18
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2875/18

Провадження 1-кс-1264/18

ухвала

Іменем України

26 вересня 2018 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про проведення огляду,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській звернувся до суду із клопотанням у кримінальному провадженні № 12018110230000953,відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 вересня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239-2 КК України, яке погоджено начальником Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 ..

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 20.09.2018 року на лінію 102 до Обухівського ВП ГУНП в Київській області, надійшло повідомлення від оперуповноваженого УЗЕ в Київській області ДЗЕ НП України ОСОБА_5 про те, що невстановлені особи незаконно видобувають пісок та складують його на території, що знаходиться в Київській області, Обухівському районі с. Трипілля вул. Франка.

20.09.2018 року відомості про кримінальне правопорушення, за повідомленням ОСОБА_5 про незаконне складування піску в Київській області, Обухівському районі с. Трипілля вул. Франка, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110230000953 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 239-2 КК України.

20.09.2018 року в ході проведення огляду земельної ділянки за адресою: Київська обл., Обухівський р-н, с. Трипілля, вул. Франка кадастровий номер якої 3223188000:06:001:0002було виявленоплав кранта баржуз бортовимномером Р-791 яка належить підприємству ПАТ «Кременчуцький Річковий Порт» код ЄДРПОУ 05428292 та піщану суміш невідомого походження яка розміщувалася на вказаній земельній ділянці.

Крім цього встановлено, що земельна ділянка яка розташована за адресою: Київська обл., Обухівський р-н., с. Трипілля, вул. Франка кадастровий номер якої 3223188000:06:001:0002 належить на право власності Трипільській сільській раді та перебуває в постійному користуванні підприємства КСП «ОРІЯ» код ЄДРПОУ 19419204 цільове призначення вказаної ділянки для сільськогосподарського призначення, для розміщення виробничої бази по вирощуванню риби та до земельної ділянки застосовується обмеження, а саме санітарно-захисна зона навколо об`єкта, прибережні захисні смуги вздовж річок навколо водойм та на островах.

Також встановлено, що на вказаній земельній ділянці здійснює свою господарську діяльність підприємство ТОВ «Трипільське Дніпро» код ЄДРПОУ 39458170 зареєстроване за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Жовтнева, 30-А по реалізації річкового піску наступним підприємствам, а саме: ТОВ "АЕРОК" код ЄДРПОУ 34840150, ТОВ "ЗОЛОТОЙ МАНДАРИН КВАДРА" код ЄДРПОУ 32931937, ТОВ "Основа-Бетон" код ЄДРПОУ 36890727, ТОВ "ТОГО" код ЄДРПОУ 30517452, ТОВ Євро Транс Буд код ЄДРПОУ 36890177, ТОВ «ТОРГБК «Будівельник» код ЄДРПОУ 37909576, ТОВ "УКРАЇНСЬКА ТРАНСПОРТНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ" код ЄДРПОУ 34895959.

Також встановлено, що послуги по завантаженню річкового піску на автомобільний транспорт навантажувачем та послуг з перевалки піску річкового надаються підприємству ТОВ «Трипільське Дніпро» код ЄДРПОУ 39458170 підприємством КСП «ОРІЯ» код ЄДРПОУ 19419204.

Згідно зі ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті.

Одночасно, відповідності до ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Відповідно дост.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

З метою дотримання положень, передбачених ст.ст. 7,8,9,13 КПК України, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування майна, яке є безпосереднім предметом вчинення, а також те, що отримані результати по проведенню огляду мають суттєве значення для досудового розслудівання та можуть бути доказом у провадежнні, тому слідство приходить до висновку про необхідність надання слідчим суддею дозволу на проведення огляду земельної ділянки яка розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Трипілля, вул. Франка кадастровий номер якої 3223188000:06:001:0002 яка належить на право власності Трипільській сільській раді та перебуває в постійному користуванні підприємства КСП «ОРІЯ» код ЄДРПОУ 19419204.

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просив не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно норми ч. 1ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно міститивідомості про: 1)найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; 2)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання; 3)правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 4)підстави дляобшуку; 5)житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку; 6)особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; 7)індивідуальні абородові ознакиречей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

В порушення п. 4,7, 8 ч.3ст.234КПК України клопотання не містить жодних відомостей про підстави для обшуку; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна які планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Відповідно п.п.1,2,3,4ч.5ст.234КПК України,слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що буловчинено кримінальнеправопорушення; відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчий в клопотанні не зазначив, яке саме майно планується відшукати на земельній ділянці, яка розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Трипілля, вул. Франка, кадастровий номер 3223188000:06:001:0002, яке воно має значення для розслідування злочину передбаченого ч. 1 ст. 239-2 КК України та можливість використання його як доказу.

Згідно ст.8 Європейської Конвенції про захист прав і основних свобод людини кожна людина має право на повагу до її особистого і сімейного життя, житла і таємниці листування. Держава не може втручатися у здійснення цього права інакше ніж згідно із законом та у випадках, необхідних в демократичному суспільстві в інтересах національної і громадської безпеки або економічного добробуту країни, для захисту здоров`я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших людей. Тому, суд не вбачає достатніх підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 223, 234, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про проведення огляду в кримінальному провадженні №12018110230000953від 20.09.2018року заознаками злочину,передбаченого ч.1ст.239-2КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76696349
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —372/2875/18

Ухвала від 26.09.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 26.09.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні