Рішення
від 18.09.2018 по справі 382/1090/18
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1090/18

Провадження № 2/382/554/18

РІШЕННЯ

Іменем України

18 вересня 2018 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Литвин Л.І.

при секретарі Чемерис С.О.

за участю адвоката Вак О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Яготин справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно,

Встановив:

Позивачка звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно, в котрому зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік- ОСОБА_5. Після смерті останнього залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 0,6220 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та земельної ділянки площею 0,6219 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області. Відповідно до ст. 1261 ЦК України вона та відповідачі по справі є спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_6 В передбачений законодавством термін вона звернулася до П'ятнадцятої київської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі за № 37378743 від 15.05.2014. Відповідачі в свою чергу написали відмову від прийняття спадщини. В той же час під час її звернення до нотаріуса по питанню видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказане спадкове майно з'ясувалося, що оригінали правовстановлюючих документів на дане майно пошкоджені, в зв'язку з чим, прийняти даний правовстановлюючий документ та видати свідоцтво про право на спадщину за законом нотаріус не може. Просила визнати за нею право власності на спадкове майно. В підготовче засідання позивачка та її представник не з"явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, представник позивачки звернувся до суду з заявою, в котрій просив розглянути справу у їх відсутності, позовні вимоги підтримав. Відповідачі в підготовче засідання не з"явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, в заявах до суду просили розглянути справу у їх відсутності, позов визнали.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Перевіривши матеріали справи, роз'яснивши процесуальні наслідки визнання позову, враховуючи, що відповідачі позов визнали та визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи, інтереси інших осіб, суд вважає, що визнання позову може бути прийнято судом, а позов підлягає до задоволення.

Згідно з вимогами п. п. 4.15, 4.18 глави 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595 видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз'яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Враховуючи, що в силу ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов 'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, суд вважає, що позовні вимоги грунтуються на законі та підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 200, 206 ЦПК України, ст.ст. 321, 1218,1225,1261, 1270 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 до ОСОБА_3, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, ОСОБА_4, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0,6219 га, кадастровий номер НОМЕР_4, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0,6220 га, кадастровий номер НОМЕР_5, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Повернути ОСОБА_2 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову згідно квитанції № 67586 від 26.06.2018 року у розмірі 352 (триста п"ятдесят дві) гривні 40 копійок.

Стягнути із ОСОБА_3, ідентифікаційний код НОМЕР_2 та ОСОБА_4, ідентифікаційний код НОМЕР_3, з кожного, на користь ОСОБА_2 по 176 (сто сімдесят шість) гривень 20 копійок судового збору.

Повний текст рішення буде виготовлено 28 вересня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається до Апеляційного суду Київської області через Яготинський районний суд Київської області.

Суддя Литвин Л.І.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено27.09.2018
Номер документу76697992
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1090/18

Рішення від 18.09.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Рішення від 18.09.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 18.07.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні