Рішення
від 26.09.2018 по справі 525/515/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/515/18

Номер провадження 2/525/218/2018

РІШЕННЯ

Іменем України

26 вересня 2018 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Гавриш О.В.,

розглянувши заочно у відкритому судовому засіданні в селищі Велика Багачка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , треті особи, які не заявляють самостійної вимоги - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович, ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, -

встановив:

В травні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

В направленому на адресу суду позові позивач зазначив, що приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Русланом Олеговичем 31 жовтня 2017 року вчинено виконавчий напис, який зареєстровано в реєстрі за № 17932, про стягнення грошових коштів в сумі 36170,03 (тридцять шість тисяч сто сімдесят) гривень 03 копійки з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, як заборгованості за кредитним договором № без номера від 28 лютого 2014 року, на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , який звернено до примусового виконання до Великобагачанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області. Позивач вказує, що нотаріус не дотримався вимог актів законодавства Україна, не перевірив безспірності заборгованості, а тому просив суд визнати виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Відповідно до ухвали Великобагачанського районного суду Полтавської області від 30 липня 2018 року заяву позивача по справі про забезпечення позову задоволено, зупинено стягнення на підставі виконавчого документа (а.с. 63).

Позивач та його представник подали до суду заяву про розгляд справи у їхню відсутність, позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити на підставі обставин, викладених в позовній заяві, не заперечували проти ухвалення заочного рішення по справі (а.с. 100, 101).

В судове засідання представник відповідача - АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , повторно до суду не прибув, відзиву на позов не подав, клопотань про відкладення розгляду справи на адресу суду не надіслав.

Третя особа по справі, яка не заявляє самостійної вимоги щодо предмета спору - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович, до суду не прибув, надіслала до суду заяву, в якій просив суд розгляд справи провести за його відсутності (а.с. 98).

Третя особа по справі, яка не заявляє самостійної вимоги щодо предмета спору - ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, представник в судове засідання, будучи належним чином повідомленим про місце та час розгляду справи, не прибув, надіслав до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника.

Відповідно до положень ст. ст. 223, 281 ЦПК України судом ухвалено провести заочний розгляд справи у відсутність відповідача.

Суд, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Встановлено, що 28.02.2014 року між ПАТ КБ ПРИВАТБАНК і позивачем ОСОБА_1 було укладено Договір про надання банківських послуг, який складається із Анкети-заяви, яка була підписана позивачем, та Умов та Правил, які розташовані на сайті Банку (а.с. 16, 18, 44, 47), після підписання договору позивач отримав на руки кредитну картку.

31.03.2016 року позивачеві надано право користуватися сервісом "Миттєва розстрочка" (а.с.16), що згідно п. 2.7.6.1.2.1 Умов та правил надання банківських послуг передбачає отримання споживчого кредиту, тому суд розглядає даний договір, як споживчий кредитний договір (а.с.16).

31 жовтня 2017 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Швець Русланом Олеговичем вчинено виконавчий напис, який зареєстрований в реєстрі за № 17932, про стягнення грошових коштів в сумі 36170,03 (тридцять шість тисяч сто сімдесят) гривень 03 копійки з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, як заборгованості за кредитним договором № без номера від 28 лютого 2014 року, на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК (а.с. 44).

Виконавчий напис вчинено на підставі поданих документів, а саме: 1) заяви про вчинення виконавчого напису від 31 жовтня 2017 року, в якій міститься розрахунок заборгованості позивача за кредитним договором № без номера від 28.02.2014 року (а.с. 45, 46); 2) Копія Анкети-заяви про приєднання від 28.02.2014 року на ім'я ОСОБА_1 (а.с. 47); 3) засвідчена виписка особового рахунку боржника (а.с. 48, 49, 50); вимога про усунення порушень за кредитним договором № без номера від 28.02.2014 року (а.с. 51); Список поштових відправлень та інші документи, що підтверджують направлення вимоги боржнику 10 жовтня 2017 року (а.с. 52, 53), довіреність представника банку та його паспорт (а.с. 46).

Суд зазначає, що вимога про усунення порушень за кредитним договором направлена позивачу по справі 10 жовтня 2017 року (а.с. 53), а виконавчий напис вчинено 31 жовтня 2017 року (а.с. 44), тобто на двадцять перший день після відправлення вимоги про усунення недоліків.

Відповідно до ч. 3 ст. 1054 ЦК України, особливості регулювання відносин за договором про надання споживчого кредиту встановлені законом.

Закон України "Про споживче кредитування" від 15 листопада 2016 року №1734-VIII, набрав чинності 10 червня 2017 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 16 Закону України "Про споживче кредитування", якщо кредитодавець відповідно до умов договору про споживчий кредит вимагає здійснення платежів, строк сплати яких не настав, або повернення споживчого кредиту , такі платежі або повернення споживчого кредиту здійснюються споживачем протягом 30 календарних днів з дня одержання від кредитодавця повідомлення про таку вимогу. Якщо протягом цього періоду споживач усуне порушення умов договору про споживчий кредит, вимога кредитодавця втрачає чинність.

Суд зазначає, що зі змісту виконавчого напису від 31 жовтня 2017 року випливає, що строк за який проводиться стягнення - 1314 днів, а саме з 28.02.2014 року по 04.10.2017 року (а.с. 44), що перебільшує строк 3 роки.

За загальним правилом статей 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес у один із способів, визначених частиною першою статті 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

При цьому, відповідно до статті 18 ЦК України, нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до п. 19 ст. 34 Закону України "Про нотаріат", виконавчий напис є нотаріальною дією, що вчиняють нотаріуси.

Відповідно до ст. 87 Закону України "Про нотаріат", для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 88 Закону України "Про нотаріат", нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років , а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Згідно з пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172 Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріуса стягнення заборгованості здійснюється за нотаріально посвідченими договорами, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно (крім випадку, передбаченого пунктом 1-1 цього переліку). Для одержання виконавчого напису подаються: а) оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів) , б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

Як вбачається з матеріалів надісланих на адресу суду від приватного нотаріуса (а.с. 44-54), нотаріусу для перевірки безспірності вимоги була надана тільки КОПІЯ Анкети-заяви приєднання від 28.02.2014 року за підписом позивача. Інші письмові документи, що є невід'ємною частиною договору і встановлюють прав і обов'язки сторін, а саме: Умови та Правила надання банківських послуг, нотаріусу при поданні заяви не надавалися. Крім того, кредитний договір № без номера від 28.02.2014 року не посвідчувався нотаріально.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється Законом Про нотаріат та іншими актами законодавства, зокрема, Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Як зазначалося вище, відповідно до ст. 87 Закону України Про нотаріат для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України .

Відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 Глави 16 розділу II Порядку для вчинення виконавчого напису стягувачем або його уповноваженим представником нотаріусу подається заява, у якій, зокрема, мають бути зазначені: відомості про найменування і місце проживання або місцезнаходження стягувача та боржника; дата і місце народження боржника - фізичної особи, місце його роботи; номери рахунків у банках, кредитних установах, код за ЄДРПОУ для юридичної особи; строк, за який має провадитися стягнення; інформація щодо суми, яка підлягає стягненню, або предметів, що підлягатимуть витребуванню, включаючи пеню, штрафи, проценти тощо. Заява може містити також іншу інформацію, необхідну для вчинення виконавчого напису.

Відповідно до підпунктів 3.2, 3.5 пункту 3 Глави 16 розділу II Порядку передбачено, що безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172. При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у вказаному Переліку документів. При цьому цей Перелік документів не передбачає інших умов вчинення виконавчих написів нотаріусами ніж ті, які зазначені в Законі України Про нотаріат та Порядку вчинення нотаріальних дій.

При цьому стаття 50 Закону України Про нотаріат передбачає, що нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

Отже, вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов'язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису - надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов'язання боржником. Отже, відповідне право стягувача, за захистом якого він звернувся до нотаріуса, повинно існувати на момент звернення. Так само на момент звернення стягувача до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису повинна існувати й, крім того, також бути безспірною, заборгованість або інша відповідальність боржника перед стягувачем.

Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов'язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису. Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Нотаріус вирішує питання про вчинення виконавчого напису на підставі документів, наданих лише однією стороною, стягувачем, і не зобов'язаний запитувати та одержувати пояснення боржника з приводу заборгованості для підтвердження чи спростування її безспірності.

Таким чином, вчинення нотаріусом виконавчого напису відбувається за фактом подання стягувачем документів, які згідно із відповідним Переліком є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Однак сам по собі цей факт (подання стягувачем відповідних документів нотаріусу) не свідчить про відсутність спору стосовно заборгованості як такого.

Відповідно до правової позиції Верховного суду України у справі № 6-887цс 17 від 05 липня 2017 року з урахуванням приписів статей 15, 16, 18 ЦК України, статей 50, 87, 88 Закону України Про нотаріат захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчинення виконавчого напису.

Тому суд при вирішенні спору про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, не повинен обмежуватися лише перевіркою додержання нотаріусом формальних процедур і факту подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника згідно з Переліком документів. Для правильного застосування положень статей 87, 88 Закону України Про нотаріат у такому спорі суд повинен перевірити доводи боржника в повному обсязі й установити та зазначити в рішенні чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Зокрема, спростовує безспірність заборгованості боржника той факт, що на час вчинення нотаріусом виконавчого напису в суді розглядається по суті спір щодо розміру цієї заборгованості.

Проте не свідчить про наявність спору щодо заборгованості лише та обставина, що у виконавчому написі зазначена більша сума заборгованості, ніж у повідомленні, надісланому стягувачем боржнику в процедурі звернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису.

Разом із тим, законодавством не визначений виключний перелік обставин, які свідчать про наявність спору щодо заборгованості. Ці обставини встановлюються судом відповідно до загальних правил цивільного процесу за наслідками перевірки доводів боржника та оцінки наданих ним доказів.

Відповідно до розрахунку заборгованості, поданого нотаріусу для вчинення виконавчого напису (а.с. 44), заборгованість визначена з 28.02.2014 року, тобто розмір заборгованості визначено більше як за 3 роки, що як зазначалося вище є порушенням ст. 88 Закону України "Про нотаріат", при вчиненні напису приватним нотаріусом.

Як зазначалося вище, письмова вимога за споживчим кредитним договором про усунення порушення за споживчим кредитним договором надсилалася 10 жовтня 2017 року, а виконавчий напис вчинено 31 жовтня 2017 року, тобто до сплину тридцяти днів з моменту надіслання письмової вимоги про усунення порушень боржнику, чим порушено ч. 4 ст. 16 Закону України "Про споживче кредитування".

Крім того, суд приймає до уваги доводи позивача, що підтверджуються відповідними доказами по справі, про те, що позивач звертався до суду з відповідними заявами (а.с. 15, 16) не погоджуючись із встановленим зобов'язанням щодо погашення відповідної заборгованості по кредитному договору, що підтверджує наявність спору про заборгованість.

Враховуючи зазначені обставини, суд вважає, що вимоги позивача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню підлягають до задоволення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, із відповідача слід стягнути на користь позивача судові витрати в сумі 1057,20 (одну тисячу п'ятдесят сім) гривень 20 копійок.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 141, 263, 264, 265, 268, 273, 282, 284, Розділом ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_1, до АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , місцезнаходження юридичної особи: вулиця Грушевського, 1Д, місто Київ, поштовий індекс 01001, ідентифікаційний код юридичної особи: 14360570, треті особи, які не заявляють самостійної вимоги - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович , місцезнаходження: вулиця Трьохсвятительська, 11, офіс 25, місто Київ, ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ , місцезнаходження: вулиця Каштанова, 19-а, селище Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, ідентифікаційний код юридичної особи: 34931918, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню , задовольнити.

Визнати виконавчий напис приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Швець Руслана Олеговича від 31 жовтня 2017 року, зареєстрований в реєстрі за № 17932, про стягнення грошових коштів в сумі 36170,03 (тридцять шість тисяч сто сімдесят) гривень 03 копійки з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, як заборгованості за кредитним договором № без номера від 28 лютого 2014 року, на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , таким, що не підлягає виконанню.

Стягнути з АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ПРИВАТБАНК , ідентифікаційний код юридичної особи: 14360570, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, судові витрати в сумі 1057,20 (одну тисячу п'ятдесят сім) гривень 20 копійок.

Рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних скарг через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

Суддя Ю.І. Ячало

Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено27.09.2018
Номер документу76698275
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —525/515/18

Рішення від 26.09.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 26.09.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 14.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні