Рішення
від 24.09.2018 по справі 130/1718/18
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/963/2018

130/1718/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" вересня 2018 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Шепеля К.А.,

за участі секретаря судового засідання Бондар С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської Жмеринського району, ОСОБА_3 районної державної адміністрації про визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування, -

у с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду із цим позовом і зазначив, що 3 листопада 2015 року в с. Мовчани Жмеринського району помер його батько - ОСОБА_4, після смерті якого відкрилась спадщина у виді земельної частки (паю), що перебувала в колективній власності КСП "Промінь" с. Мовчани Жмеринського району, розміром 2,62 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї земельної ділянки в натурі. Ця земельна частка (пай) належала спадкодавцю на підставі сертифіката на земельну частку (пай) серії ВН №0273057 від 3 липня 1997 року. За життя ОСОБА_4 державний акт про право власності на земельну ділянку на підставі вказаного сертифікату не отримував. Позивач звернувся до державного нотаріуса ОСОБА_3 районної державної нотаріальної контори за отриманням свідоцтва про право на земельну частку (пай) після смерті свого батька, однак постановою державного нотаріуса їй було відмовлено у вчиненні нотарільної дії, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно. Спадкоємицею після смерті ОСОБА_4 є також мати позивача та дружина померлого - ОСОБА_5, яка спадщину не прийняла та не претендує на неї. Інших спадкоємців немає. На підставі викладеного, позивач просив визнати за ним право на вищезазначену земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 (а.с.2-5).

20 липня 2018 року відкрито провадження у справі (а.с.17).

Ухвалою суду від 9 серпня 2018 року закрито підготовче провадження по справі, призначено справу до судового розгляду по суті на 29 серпня 2018 року та зобов'язано відповідача ОСОБА_2 сільську раду надати суду відомості про наявність або відсутність інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 (а.с.27).

Оскільки в суду не бул відомостей про те, що представник відповідача ОСОБА_3 РДА був належним чином повідомлений про час, дату та місце судового засідання, то розгляд справи було відкладено ухвалою суду від 29 серпня 2018 року (а.с.31).

Позивач ОСОБА_4 в судове засідання не з'явився, подав заяву, в якій позов підтримав за викладених в позовній заяві обставин, просив розгляд справи провести у його відсутність.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради в судове засідання не з'явився, від нього надійшла заява про визнання позову в повному обсязі та розгляд справи у його відсутність.

Представник відповідача ОСОБА_3 районної державної адміністрації в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце судового засідання, про що свідчить розписка про отримання ним судової повістки про виклик до суду.

Відповідно до частини першої статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з частиною другою статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, оскільки розгляд справи відповідно до положень цього Кодексу здійснювався судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Між сторонами виникли правовідносини спадкування за законом, що регулюються Цивільним Кодексом України.

Відповідно до копії свідоцтва про народження позивача батьком його був ОСОБА_4 (а.с.7).

Згідно з копією свідоцтва про смерть, ОСОБА_4 помер 3 листопада 2015 року в с. Мовчани Жмеринського району (а.с.8).

Відповідно до довідки виконкому ОСОБА_2 сільської ради від 7 лютого 2018 року на час відкриття спадщини зі спадкодавцем ОСОБА_4 ніхто не проживав та не був зареєстрований (а.с.9).

Згідно з витягами з Спадкового реєстру, заповіту на випадок своєї смерті ОСОБА_4 не залишив, спадкова справа заведена 9 березня 2016 року (а.с.10, 11).

Відповідно до заяви ОСОБА_5 від 16 лютого 2018 року, остання відмовилась від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 (а.с.12).

Згідно з інформацією відділу у ОСОБА_3 районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 3 березня 2018 року на ім'я ОСОБА_4 розпорядженням ОСОБА_3 РДА №59 від 11 березня 1997 року було видано сертифікат на земельну частку (пай) серії ВН №0273057. Відповідно до розпорядження ОСОБА_3 РДА №452 від 20 вересня 2004 року "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі власникам земельних часток (паїв), передачу їх у власність та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки із земель колективної власності колишнього КСП "Промінь" с. Мовчани" за померлим не закріплена земельна ділянка (а.с.13).

Відповідно до копії з газети "ОСОБА_3 меридіан" сертифікат на земельну частку (пай) серії ВН №0273057, виданий на ім'я ОСОБА_4 слід вважати недійсним, оскільки він втрачений (а.с.14).

Згідно з постановою державного нотаріуса ОСОБА_3 районної державної нотаріальної контори ОСОБА_6 від 16 березня 2018 року №626/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4 у зв'язку з відсутністю правоустановлюючих документів (а.с.15).

Відповідно до інформації, яка надана ОСОБА_2 сільською радою спадкоємцями після смерті ОСОБА_4 є його син ОСОБА_1 та дружина ОСОБА_5, також спадкоємицею могла бути його мати - ОСОБА_7 (а.с.29).

Оцінивши вищевказані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому їх дослідженні, суд, відповідно до вимог статей 77, 78, 79, 80 ЦПК України, вважає їх належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, отримані в порядку встановленому законом, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а в своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмету доказування.

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті. Відповідно до частини першої статті 1225 ЦК України - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

Статтею 1258 ЦК України передбачено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до статті 116 ЗК України, набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до частин першої, другої третьої та п'ятої статті 25 ЗК України при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров'я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю). Рішення про приватизацію земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій приймають органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень за клопотанням працівників цих підприємств, установ та організацій. Землі у приватну власність особам, зазначеним у частині першій цієї статті, передаються безоплатно. Особи, зазначені у частині першій цієї статті, мають гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Згідно з частиною другою статті 22 ЗК України до земель сільськогосподарського призначення належить зокрема рілля. Згідно з частиною третьою статті 22 ЗК України землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам - для ведення, зокрема особистого селянського господарства, ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України.

Таким чином суд дійшов висновку, що відповідачами були порушені права позивача на спадкування належної ОСОБА_4 земельної частки (паю), що стало підставою звернення позивача до суду з цим позовом, і як наслідок, відсутності у відповідачів об'єктивних підстав для заперечення проти позову. Тому суд вважає, що позов слід задвольнити повністю.

Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. У зв'язку з цим з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору в сумі 704,80 грн. (а.с.1).

Керуючись статтями 263, 264, 265 ЦПК України, на підставі статей 1217, 1218, 1223, 1258, 1261 ЦК України, статтей 22, 25, 116 ЗК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської Жмеринського району, ОСОБА_3 районної державної адміністрації про визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідент.номер НОМЕР_1, громадянином України, право в порядку спадкування за законом на земельну частку (пай), площею 2,62 в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району Вінницької області та рахується за ОСОБА_4, померлим 3 листопада 2015 року в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області.

Стягнути з ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району (вул. Шевченка, с. Мовчани Жмеринського району, 23154, код. ЄДРПОУ 04326326) та ОСОБА_3 районної державної адміністрації Вінницької області (вул. Б.Хмельницького, 14, м. Жмеринка Вінницької області, 23100, код ЄДРПОУ 03084227) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідент.номер НОМЕР_1, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, витрати по сплаті судового збору в сумі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Вінницької області.

Головуючий К.Шепель

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено27.09.2018
Номер документу76711392
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/1718/18

Рішення від 24.09.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні