Ухвала
від 25.09.2018 по справі 480/1141/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 480/1141/18

УХВАЛА

25 вересня 2018 року Миколаївський районний суд Миколаївської області у складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря ОСОБА_2 ;

прокурора ОСОБА_3 ;

обвинуваченого ОСОБА_4 ;

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Миколаєві кримінальне провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 червня 2018 року за № 42018000000001510 за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кир`яківка Миколаївського району Миколаївської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України,

встановив:

27 червня 2018 року до Миколаївського районного суду Миколаївської області з Генеральної прокуратури України надійшов обвинувальний акт разом з укладеною сторонами угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 02 липня 2018 року у даному кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні судом з власної ініціативи поставлено на обговорення питання про територіальну підсудність даного кримінального провадження.

Прокурор у судовому засіданні зазначив, що дане кримінальне провадження належить здійснювати в Миколаївському районному суді Миколаївської області, оскільки вважає, що вчинення злочину закінчено на території Миколаївського району Миколаївської області.

Обвинувачений ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_5 підтримали думку прокурора щодо підсудності вказаного кримінального провадження Миколаївському районному суду Миколаївської області.

Заслухавши у судовому засіданні прокурора, обвинуваченого та захисника, суд дійшов такого.

Згідно зположеннями п.4ч.3ст.314Кримінального процесуальногокодексу України(далі КПКУкраїни),у підготовчомусудовому засіданнісуд маєправо направитиобвинувальний акт,клопотання прозастосування примусовихзаходів медичногоабо виховногохарактеру довідповідного судудля визначенняпідсудності увипадку встановленнянепідсудності кримінальногопровадження.

Частиною 1 статті 315 КПК України якщо під час підготовчого судового засідання не будуть встановлені підстави для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 цього Кодексу, суд проводить підготовку до судового розгляду.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

В обвинувальному акті зазначено, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, тобто у вчиненні фіктивного підприємництва, а саме: придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ДАЛС-ЛТД» з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб.

Так, приблизно в листопаді 2016 року у невстановлений досудовим розслідуванням день та час, ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Миколаєві по вул. Соборна, точного місця досудовим розслідуванням не встановлено, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи пропозицію у реєстрації на його ім`я підприємства за грошову винагороду в розмірі 2000 гривень, повідомивши при цьому, що до фінансово-господарської діяльності підприємства ОСОБА_4 не буде мати ніякого відношення.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього власника товариства, достовірно знаючи, що товариство перереєструється на його ім`я, з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб, ОСОБА_4 , перебуваючи на вул. Центральній у с. Сливино Миколаївського району Миколаївської області, точного місця, дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, з корисливих мотивів, погодився на таку пропозицію у зв`язку із скрутним матеріальним становищем у родині.

У подальшому, ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Миколаєві, в районі території вулиці Соборна (точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлені), реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на здійснення фіктивного підприємництва та прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів підприємницької діяльності, надав свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Миколаївським РВ УМВС України в Миколаївській області, та реєстраційний номер облікової картки платника податків № НОМЕР_2 невстановленій слідством особі з метою проведення державної реєстрації ТОВ «ДАЛС-ЛТД» і зазначення особистих даних ОСОБА_4 як засновника, з наміром прикриття незаконної діяльності.

Після цього, ОСОБА_4 , діючи відповідно до вказівок невстановлених досудовим розслідуванням осіб, з корисливих спонукань, усвідомлюючи, що зареєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись невстановленими досудовим розслідуванням особами для прикриття незаконної діяльності та бажаючи досягнення цієї мети, 16.11.2016 точного часу досудовим слідством не встановлено, в приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Миколаївського міського округу Миколаївської області ОСОБА_6 , розташованої за адресою: місто Миколаїв, проспект Центральний, 149, підписав попередньо виготовлені невстановленими досудовим розслідуванням особами проекти установчих та реєстраційних документів про проведення реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ДАЛС-ЛТД», які містили формальні відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме: статут ТОВ «ДАЛС-ЛТД», згідно з яким ОСОБА_4 виступив засновником та власником цього товариства; протокол загальних зборів учасників ТОВ «ДАЛС-ЛТД» №16/11-1 від 16.11.2016, який містить неправдиві відомості про зміну складу учасників ТОВ «ДАЛС-ЛТД», зміну розміру статутного капіталу та перерозподіл часток у статутному капіталі ТОВ «ДАЛС-ЛТД», зміну основних видів діяльності та місцезнаходження ТОВ «ДАЛС-ЛТД», про призначення директора ТОВ «ДАЛС-ЛТД» та інших рішень, які в дійсності ОСОБА_4 не визначав та не бажав настання відповідних наслідків.

Відразу після посвідчення приватним нотаріусом ОСОБА_6 підпису ОСОБА_4 в статуті ТОВ «ДАЛС-ЛТД» та підписання останнім інших вищевказаних документів, які надають право на здійснення державної реєстрації даного товариства, ОСОБА_4 передав їх невстановленим досудовим розслідуванням особам.

У подальшому, невстановлені досудовим розслідуванням особи, отримавши вказані документи, діючи умисно, протиправно, 17.11.2016 забезпечили їх подання до Миколаївської міської ради для внесення відомостей про проведення реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ДАЛС-ЛТД», за реєстровим номером запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи: 15221070003034294, згідно з яким єдиним учасником товариства є ОСОБА_4 .

Так, ОСОБА_4 , згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з 17.11.2016 значиться засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) - Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАЛС-ЛТД» код ЄДРПОУ 40930943 (далі ТОВ «ДАЛС-ЛТД»), яке перереєстрованого на ОСОБА_4 17.11.2016 Миколаївською міською радою, що знаходиться за адресою: м. Миколаїв, Центральний район, вул. Садова, 3 в.

З метою подальшої реалізації злочинного умислу, ОСОБА_4 разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою, 22.11.2016, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи в приміщенні одного із Миколаївських відділень ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 326610), у місті Миколаїв, надав документи для відкриття та забезпечення функціонування поточних рахунків підприємства ТОВ «ДАЛС-ЛТД» №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .

У подальшому, 26.12.2016, точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Миколаєві у Миколаївському відділенні №5 ПАТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627) за адресою м. Миколаїв, проспект Центральний, 76, надав документи, що необхідні для відкриття та забезпечення функціонування розрахункових рахунків №№ НОМЕР_5 , НОМЕР_6 та НОМЕР_7 у вказаному банку.

Після підписання документів ТОВ «ДАЛС-ЛТД» ОСОБА_4 , перебуваючи на вул. Центральній у с. Сливино, Миколаївського району, Миколаївської області, точного місця, дати та часу досудового розслідування не встановлено, отримав від невстановленої слідством особи частину обіцяної грошової винагороди у розмірі 2000 гривень.

Згідно з положеннями п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 25.04.2003 під незаконною діяльністю, про яку йдеться у ст. 205 КК, слід розуміти такі види діяльності, які особа або не має права здійснювати взагалі, або ж, маючи право на це за певних умов чи з дотриманням певного порядку, здійснює з їх порушенням.

На наявність мети - прикриття незаконної підприємницької діяльності або здійснення її видів, щодо яких є заборона (фіктивного підприємництва), - може вказувати використання викрадених, знайдених, підроблених, позичених паспортів або тих, що належали померлим громадянам, а також документів осіб, які дали згоду зареєструвати юридичну особу на своє ім`я. Використання при цьому підроблених документів або їх підробка мають додатково кваліфікуватися за ст. 358 чи ст. 366 КК.

Такий злочин вважається закінченим з моменту державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) або набуття права власності на нього.

Суб`єктами цього злочину є громадяни України, особи без громадянства, іноземці (як службові особи, так і неслужбові), які з визначеною в цій статті метою вчинили дії, спрямовані на створення (заснування чи реєстрацію) або придбання суб`єкта підприємницької діяльності.

За таких обставин, злочин, передбачений ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , вважається закінченим з моменту набуття права власності на юридичну особу. Перереєстрація ТОВ «ДАЛС-ЛТД», що знаходиться за адресою: м. Миколаїв, Центральний район, вул. Садова, 3 В, відбулася 17.11.2016 Миколаївською міською радою. Отже, кримінальне правопорушення вчинено за межами територіальної юрисдикції Миколаївського районного суду Миколаївської області.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Отже, питання визначення підсудності належить виключно до компетенції суду апеляційної інстанції, а тому обвинувальний акт разом з укладеною сторонами угодою про визнання винуватості слід направити до апеляційного суду, для визначення підсудності.

Керуючись ст. 32, п. 4 ч. 3 ст. 314, ч. 1 ст. 372 КПК України, -

постановив:

Обвинувальний акт разом з укладеною сторонами угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 червня 2018 року за № 42018000000001510 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, направити до Апеляційного суду Миколаївської області для визначення підсудності.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

25.09.2018

Дата ухвалення рішення25.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76712754
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кир`яківка Миколаївського району Миколаївської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —480/1141/18

Ухвала від 02.07.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 19.10.2018

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 02.07.2018

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні