Ухвала
від 19.09.2018 по справі 344/14489/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14489/18

Провадження № 1-кс/344/6779/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2018 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС СУФР ГУ ДФС в Івано-Франківській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , яке погодженого з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області юристом І-го класу ОСОБА_4 про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження №32018090000000039 від 23.07.2018,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором, 14.09.2018 звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що дане кримінальне провадження зареєстроване за фактом умисного ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Коломиянафтозбут» (код ЄДРПОУ 22190805) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Коломиянафтозбут» (код ЄДРПОУ 22190805) при здійсненні фінансово-господарської діяльності впродовж 2016-2018 років здійснили не обліковану реалізацію паливно-мастильних матеріалів та свинного поголів`я, чим фактично занизили об`єкт оподаткування податком на додану вартість, що спричинило фактичне ненадходження до бюджету коштів в загальній сумі 4 700 000 грн, що є особливо великим розміром.

При цьому реалізацію паливно-мастильних матеріалів ТОВ «Коломиянафтозбут» (код ЄДРПОУ 22190805) здійснює через мережу автозаправних станцій «ZNS» реалізуючи паливно-мастильні матеріали за готівкові кошти.

Поряд з цим, проведеними 12.09.2018 року санкціонованими обшуками адрес реєстрації (здійснення діяльності) ТОВ «Коломиянафтозбут» (код ЄДРПОУ 22190805), а також гр. ОСОБА_5 виявлено та вилучено первинні господарські, бухгалтерські документи та бланки вказаного СГД, чорнові записи щодо господарської діяльності товариства, комп`ютерну техніку, паливно-мастильні матеріали, транспортний засіб, електронні носії інформації, а також готівкові кошти, які є підстави вважати, отримані від незаконної господарської діяльності.

Зокрема, проведеним на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 23.08.2018 обшуком автозаправної станції «ZNS» на земельній ділянці з кадастровим номером 2623282801:02:001:0099 за адресою: АДРЕСА_1 , окрім іншого, виявлено транспортний засіб марки ГАЗ з д.н.з. НОМЕР_1 , 1985 року випуску, № шасі НОМЕР_2 з вмістом 2050 літрів моторного масла викачаного з резервуару, який знаходився за вищевказаною адресою та разом з паливно-мастильними матеріалами був переданий на відповідальне зберігання гр. ОСОБА_6 .

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, покликаючись на викладені в ньому обставини, просив таке задовольнити.

Власника транспортного засобу належним чином повідомлено про судове засідання, однак останній не прибув, причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу. Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а згідно з ч. 2 - документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в ч. 1 цієї статті.

В той же час, відповідно до ч.7 ст.236 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучено законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно ч.1 ст.167 КПК України встановлено, що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Тому, 13.09.2018 винесено постанову, якою вилучені під час проведеного 12.09.2018 обшуку транспортний засіб марки ГАЗ з д.н.з. НОМЕР_1 , 1985 року випуску, № шасі НОМЕР_2 з вмістом 2050 літрів моторного масла визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

У відповідності до ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно абзацу 2 ч.5 ст.171 КПК України у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Крім цього, відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Метою накладення арешту на транспортний засіб марки ГАЗ з д.н.з. НОМЕР_1 , 1985 року випуску, № шасі НОМЕР_2 з вмістом 2050 літрів моторного масла, який вилучений в ході проведеного обшуку автозаправної станції «ZNS», яка розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 2623282801:02:001:0099 за адресою: АДРЕСА_1 є забезпечення повного, всебічного та неупередженого з`ясування всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення та досягнення завдань даного кримінального провадження.

Підставою накладення арешту на вказане майно є сукупність підстав та розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Отже з метою збереження речових доказів вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб марки ГАЗ з д.н.з. НОМЕР_1 , 1985 року випуску, № шасі НОМЕР_2 з вмістом 2050 літрів моторного масла, який вилучений в ході проведеного обшуку автозаправної станції «ZNS», яка розташована на земельній ділянці з кадастровим номером 2623282801:02:001:0099 за адресою: АДРЕСА_1

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали виготовлено 19.09.2018 року

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.09.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76718691
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/14489/18

Ухвала від 19.09.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 17.09.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні