Ухвала
від 14.09.2018 по справі 753/17825/18
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/17825/18

провадження № 1-кс/753/5103/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2018 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого 2-го СВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32017100020000065 від 15.12.2017 року за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий 2-го СВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 за погодженням з процесуальним керівником, звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме оригіналів (в разі відсутності копії) реєстраційних документів ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з моменту реєстрації по теперішній час.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що в провадженні СВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного 15.12.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017100020000065 за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до аналітичного дослідження діяльності підприємства транзитно конвертаційної групи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) проведеного ГДІ ВПОЗУ у ІНФОРМАЦІЯ_3 , 20.12.2016 року, вбачається надання податкової вигоди третім особам у вигляді податкового кредиту з ПДВ у розмірі 6 638 120, 84 грн.

Також встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований в АДРЕСА_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_2 спільно з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованою за адресою в АДРЕСА_3 , яка фактично проживаю АДРЕСА_4 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованою за адресою АДРЕСА_5 за попередньою змовою, з метою втілення своїх злочинних намірів використовуючи підконтрольні підприємства транзитно-конвертаційної групи, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » ( НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ) та інші за період з 2015-2017 роки надали послуги з формування підприємствам реального сектору економіки України у вигляді податкового кредиту з податку на додану вартість, без фактичної поставки ТМЦ та надання послуг, що в свою чергу призвело до мінімізації податкових зобов`язань вказаних підприємств та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Також останні надають послуги з переведення безготівкових коштів у готівку, за що отримують певний відсоток від загальної суми коштів.

Проведеним аналізом АІС «Податковий блок» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_28 (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_29 (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_30 (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) не мають майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або послуг, відсутні необхідні умови для досягнення результатів відповідної економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, основних коштів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів також не знаходяться за податковими адресами, обслуговуються на одному банку, службові особи підприємств згідно центральної бази даних Державного реєстру фізичних осіб ДФС України не отримують доходи на підприємствах в яких рахуються службовими особами.

В подальшому було допитано службову особу підприємства ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_10 , який повідомив, що до діяльності підприємства ніякого відношення не має, жодних договорів та контрактів не підписували, жодних фінансово-господарських документів не підписував та не проводив.

Відповідно до бази даних АІС «Податковий Блок» ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстроване в ІНФОРМАЦІЯ_31 , місцезнаходження реєстраційної справи

ІНФОРМАЦІЯ_32 зберігаються наступні документи: рішення про створення ПП « ОСОБА_5 », реєстраційні картки, накази, протоколи, довіреності на право представлення інтересів в державних органах.

Клопотання обгрунтоване тим, що в зазначених документах, наявна інформація, яка не містить охоронюваної законом таємниці, є предметом доказування та має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню, а саме: щодо осіб, якими прийнято рішення про створення суб`єкта підприємницької діяльності, щодо видів діяльності, ПІБ осіб, що перебували на посадах службових осіб та відповідали за здійснення фінансово-господарської діяльності, щодо осіб, які мали право представлення інтересів підприємства в державних органах, тобто містять відомості про відповідальних осіб і період часу їх діяльності, що впливають на кваліфікацію дій ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Слідчий в судове засідання не прибув, надав заяву, в якій просив справу розглянути без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

З огляду на те, що існує загроза знищення або зміни документів, представник ІНФОРМАЦІЯ_1 до суду не викликалися.

Тож, слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимогКримінального процесуального Кодексу України(далі -КПК), приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких наданаВерховною Радою України, цього Кодексута інших законів України (ст. 1 КПК України).

Зокрема, питання застосування заходів забезпечення кримінального провадження, до яких відносяться і тимчасовий доступ до речей і документів регламентовані Главою 10 - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Главою 15 - тимчасовий доступ до речей і документівКримінального процесуального Кодексу України(надалі -КПК України).

А саме, у випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положеньст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів з розпорядженням про можливості їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 5 та ч. 7ст. 163 КПК України).

Такий доступ здійснюється в порядку визначеному законом, а саме на підставі ухвали слідчого судді (ч. 1 ст.132, ч. 2 ст.159, ст.164 КПК України).

Також, в силу положень частин 3 та 5ст. 132 КПК Українипередбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі щодо надання тимчасового доступу (п. 5 ч. 2ст. 131 КПК України), сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються, а не просто вказати їх.

А, як убачається з цього клопотання, тимчасовий доступ до документів вказаних у ньому обумовлений заявником тим, що відображені у них дані, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначенихст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначнихст. 2 КПК України.

Самі ж документи перебувають (можуть перебувати) у володінні відповідної особи вказаної у клопотанні, останні, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Є наявною можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та вказують паралельно на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, у судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що, згідно ч. 2ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування та за своєю суттю в цілому відповідає вимогам ч. 6 ст.132, ст.160 КПК України, обставин, регламентованих п. п. 1-3 ч. 3 ст.132, ст.ст.161,163 КПК України, не встановлено.

Порушень вимогГлави 10 КПК України- заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування таГлави 15 КПК України- тимчасовий доступ до речей і документів, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши, матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5Глави 4 КПК України(показання, речові докази і документи, та інші) свідчать про те, що слідчим у клопотанні, у відповідності до вимог ч. 5ст. 132 КПК України, наведені обгрунтовані доводи, які дають змогу прийти до висновку про неможливість іншим способом, на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 4 ст.132, ч. 6 ст.163 КПК України), забезпечити повноту, всебічність та неупередженість розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, отримати відомості, що є необхідними для з`ясування всіх важливих обставин у їх сукупності, кореспондуються з вимогамист. 132 КПК України, та свідчать про те, що без вилучення відсутня можливість встановлення об`єктивної істинив даному кримінальному провадженні, тобто вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Водночас слідчийне довівнеобхідність вилученняоригіналів документів,а відтаксуд вбачаєпідстави длянадання слідчомуможливість зробитиїх копії.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1-29,131-132,159-166,369-372,376 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , та/або за його дорученням працівникам ОУ ГУ ДФС у м. Києві, тимчасовий доступ до речей і документів у ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме реєстраційних документів ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з моменту реєстрації по теперішній час, з можливістю вилучення (виїмки) їх копій.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, особі, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, як володілець речей або документів, що уразі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76736195
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32017100020000065 від 15.12.2017 року за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —753/17825/18

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні