Ухвала
від 27.09.2018 по справі 712/11547/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/11547/18

Провадження № 1-кс/712/5634/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

27 вересня 2018 року м.Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №42018251010000107 від 6 липня 2018 року за ч.4 ст. 191 КК України, -

в с т а н о в и в:

24 вересня 2018 року до суду звернувся слідчий СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з указаним клопотанням.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018251010000107 від 06.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради за попередньою змовою з службовими особами ПП « ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), за підтримки та безпосередньої участі посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи умисно та з корисливих мотивів, організували незаконну схему з привласнення бюджетних коштів під час проведення капітального ремонту будівлі (спортивний майданчик) Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_1 , шляхом проведення безтоварних операцій та конвертації грошових коштів у готівку.

При проведенні аналізу наявних документів та офіційних порталів публічних фінансів України встановлено, що 05.10.2017 року директор Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради ОСОБА_5 уклав з директором ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_6 договір № 23 на проведення капітального ремонту будівлі (спортивний майданчик) Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_1 на загальну суму 971.953 грн.

У подальшому 25.10.2017 року посадові особи Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради на рахунок ПП « ОСОБА_4 » здійснили перерахунок авансу на вказані роботи у розмірі 485.976 грн. 50 коп., а 22.12.2017 року сторонами по зазначеному договору та працівником технічного нагляду ФОП ОСОБА_7 був підписаний акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В за грудень 2017 року, відповідно до якого останні фактично підтвердили придбання всіх матеріалів та виконання робіт зазначених в акті на загальну суму 485.976 грн. 50 коп.

04.07.2018 року працівниками УЗЕ в Черкаській області було здійснено виїзд до місця розташування спортивного майданчику Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по АДРЕСА_1 , при огляді якого встановлено лише часткову наявність щебеню двох фракцій, та відсутність проведення всіх інших видів робіт та матеріалів для проведення робіт, які відповідно до звіту про укладені договори по Черкаському колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради повинні знаходитись за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, інші матеріали в таких об`ємах, як зазначено в акті приймання виконаних будівельних робіт фактично знаходитись за адресою місцезнаходження ПП « ОСОБА_4 », а саме: АДРЕСА_2 , також не можуть.

За отриманою інформацією директор Черкаського колегіуму « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради ОСОБА_5 , директор ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 за попередньою змовою з службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , після проведення авансової оплати по вказаному договору, привласнили частину бюджетних коштів шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення грошових коштів у готівку, фактично не виконавши роботи та не придбавши матеріали для проведення відповідних робіт. В зв`язку з вище вказаним, вказаними діями останні, завдали збитків міському бюджету на суму 485.976 грн. 50 коп.

Слідчий зазначає, що з метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування виникла необхідність в здійснені тимчасового доступу з можливістю отримання інформації про рух коштів по рахунку приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »).

У судове засідання слідчий не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі. Заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Згідно із ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема є: відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у Національному банку України; операції які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійсненні ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банків та клієнтів; інформація про організаційно правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності.

Встановлено, що 06.07.2018 року до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення, відносно яких до Черкаської місцевої прокуратури із Управління захисту економіки в Черкаській області ДЗЕ Національної поліції України надійшли матеріали щодо можливого привласнення грошових коштів одним із підприємств м. Черкаси при виконанні робіт.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про те, що наявні у володінні Черкаського відділення АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Черкаси, за адресою: АДРЕСА_3 , головний офіс якого знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 документи, а саме: заяви назняття грошовихкоштів (переведенняна корпоративнийрахунок),видаткових касовихордерів наотримання готівки,грошових чеківна отриманняготівки збанківського рахунку,електронних платіжнихдоручень таінших документівна здійсненнябанківських операції(іззазначенням анкетнихданих осіб,які формувалита вподальшому відправляли(підтверджували)за допомогоюелектронного підписута електронногоключа зазначеніелектронні документи)по рахункуприватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »),з 5жовтня 2017року по1січня 2018року; документи,які засвідчуютьгенерацію таповторну генераціюелектронних ключівта електроннихпідписів клієнтів,включаючи документи,які підтверджуютьфакт видачіданих електроннихключів (іззазначенням датигенерації ключата анкетнихданих особи володільцяключа)для подальшогообслуговування такористування рахункамиприватного підприємства« ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »),з моментувідкриття рахунківпо 1січня 2018року;банківські виписки(роздруківкируху коштів)по рахункахприватного підприємства « ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») за період із 5 жовтня 2017 року по 1 січня 2018 року,із зазначеннямдати тачасу проведенняоперацій,з розшифровкамипризначення платежів,їх сумита іззазначенням контрагентів(їхкодів,та банківськихрахунків),даних проплатіжні терміналичерез якіпроводилося зняттягрошових коштів,з дативідкриття рахунківпо теперішнійчас;інформація проадреси розташуваннябанківських платіжнихтерміналів чикас банківськихустанов задопомогою якихбули знятігрошові коштиз рахункуприватного підприємства « ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), у спірний період - має важливе значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, а тому клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів у цій частині підлягає задоволенню.

Водночас відсутніпідстави длянадання тимчасовогодоступу до копійдокументів юридичноїсправи,що стосуютьсявідкриття таобслуговування рахунківприватного підприємства« ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), таких як карток із зразками підпису, заяви на відкриття рахунку, договору банківського рахунку, копії паспорта та інше, оскільки слідчим не обґрунтовано мети доступу до цих документів та значення цих доказів у кримінальному провадженні.

Крім того, відсутні підстави для тимчасового доступу до документів по банківському рахунку (в тому числі й до даних про рух коштів по рахунку) за весь час, починаючи з дати відкриття банківського рахунку по час надання відповіді на ухвалу суду, оскільки часовий проміжок можливого вчинення злочину з 5 жовтня 2017 року (дата укладення договору) і по січень 2018 року (акт прийняття виконаних робіт за договором підписано 22грудня 2017 року).

Слідчим також не обґрунтовано необхідності тимчасового доступу до відео та фото файлів з камер спостереження зазначених банківських платіжних терміналів чи кас банківських установ, особливо з урахуванням того, що особу, яка знімала грошові кошти, можна ідентифікувати по письмовим доказам (платіжним квитанціям, документам про зняття готівки тощо), тому в цій частині клопотання також необхідно відмовити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159-165, 309, 369-372 та 395КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 задоволити частковоо.

Надати тимчасовийдоступ доречей тадокументів,які можутьмістити банківськутаємницю таякі зберігаютьсяв Черкаськомувідділенні АБ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( АДРЕСА_3 ),головний офісякого знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_4 ,з можливістювилучення належнимчином завіренихкопій документів,а саме:

-заяв назняття грошовихкоштів (переведенняна корпоративнийрахунок),видаткових касовихордерів наотримання готівки,грошових чеківз контрольноюмаркою наотримання готівкиз банківськогорахунку,електронних платіжнихдоручень таінших документівна здійсненнябанківських операції(іззазначенням анкетнихданих осіб,які формувалита вподальшому відправляли(підтверджували)за допомогоюелектронного підписута електронногоключа зазначеніелектронні документи)по рахункуприватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), за період із 5 жовтня 2017 року по 1 січня 2018 року;

-документів,які засвідчуютьгенерацію таповторну генераціюелектронних ключівта електроннихпідписів клієнтів,включаючи документи,які підтверджуютьфакт видачіданих електроннихключів (іззазначенням датигенерації ключата анкетнихданих особи володільцяключа)для подальшогообслуговування такористування рахункомприватного підприємства« ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), з моменту відкриття рахунку по 1січня 2018 року;

-банківські виписки(роздруківкируху коштів)по рахункуприватного підприємства « ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), із зазначенням дати та часу проведення операцій, з розшифровками призначення платежів, їх суми та із зазначенням контрагентів (їх кодів, та банківських рахунків), за період із 5 жовтня 2017 року по 1 січня 2018 року;

-інформацію проадреси розташуваннябанківських платіжнихтерміналів чикас банківськихустанов,в якихбули знятігрошові коштиз рахункуприватного підприємства « ОСОБА_4 » (ЄРДПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), за період із 5 жовтня 2017 року по 1 січня 2018року.

Тимчасовий доступ надати з можливістю отримання інформації в паперовому та електронному вигляді.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до 26 жовтня 2018 року включно.

Виконання ухвали покласти на слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , старшого оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_8 , старшого оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_9 , оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_10 , та оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_11 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76736602
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №42018251010000107 від 6 липня 2018 року за ч.4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —712/11547/18

Ухвала від 27.09.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні