Рішення
від 21.09.2018 по справі 389/2425/18
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.09.2018

ЄУН 389/2425/18

провадження №2/389/739/18

Р І Ш Е Н Н Я

заочне

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2018 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Українського В.В.,

при секретарі Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні залу суду у місті Знам'янка справу за позовом ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року, мотивуючи свої вимоги наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_5 року померла його баба ОСОБА_3, яка до дня смерті проживала в с. Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області. В червні 2017 року позивач прибирався в будинку матері та знайшов правовстановлюючі документи на земельну ділянку та заповіт, посвідчений секретарем Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області від 21.09.2005 за реєстровим № 122. Відповідно до вказаного заповіту ОСОБА_3 заповіла все своє майно де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося ОСОБА_1. Про вказаний заповіт позивач не знав так як і не знав про спадкове майно. При зверненні до нотаріуса виявилося, що позивач пропустив строк звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, та є таким, що спадщину не прийняв. Вважає причину пропуску поважною.

Позивач у судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. У матеріалах справи міститься заява, де його представник просить справу розглядати за його відсутності, при цьому вказує, що позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заперечень не надав, як і не надав заяви про розгляд справи без його участі. Згідно ухвали Знам'янського міськрайонного суду розгляд цивільної справи проводиться заочно.

Відповідно до ст.280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне. Згідно із свідоцтвом про народження (а.с.4) ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 року в с. Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області. ОСОБА_3, що народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 року, на випадок своєї смерті заповіла все своє майно де б воно не було та з чого б воно не складалося ОСОБА_1, який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 року в с. Цибулеве Знам'янського району Кіровоградської області. Заповіт посвідчений секретарем Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області від 21.09.2005 за реєстровим № 122 (а.с.7). Відповідно до довідки Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області заповіт дійсний, не змінений, не скасований (а.с.6). ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року в місті Санкт-Петербург Росія (а.с.5). До дня своєї смерті проживала та була зареєстрована одна в АДРЕСА_1. Свідок ОСОБА_4 підтвердила, що при прибиранні за вказаною вище адресою був знайдений заповіт на ім'я ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно відповіді завідувача Знам'янської районної державної нотаріальної контори після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 року інформація щодо заведення спадкової справи у Спадковому реєстрі відсутня (а.с.27-28).

Згідно із статтею 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Статтею 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України та п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

ВСУ в Постанові від 6 вересня 2017 року в справі № 6-496цс17 вказав, що у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права, тому необізнаність про існування заповіту є поважною причиною пропуску строку.

Висновок про те, що необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини також викладена в постанові ВСУ у справі № 6-1320цс17 від 23.08.2017, ухвалі ВССУ від 01.02.2017 у справі № 306/27/15-ц).

Враховуючи вищевикладене те, що відповідач заперечень не надав, після смерті спадкодавця із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса ніхто не звертався, позивач на день смерті спадкодавця не знав про існування заповіту на його ім'я, строк на прийняття спадщини позивачем порушений з причин, які суд визнає поважними, суд вважає за можливе визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3.

Керуючись ст. ст.15, 31, 213-215, 294 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Цибулівської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити в повному обсязі.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року, строком на 2 (два) місяці, з дня набрання рішенням законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Позивач ОСОБА_1, зареєстрований в АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач Цибулівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області місце знаходження село Цибулеве Знамянського району Кіровоградської області вул.. Київська, 31, код ЄДРПОУ 04365129.

Заочне рішення може бути переглянуто Знам'янським міськрайонним судом Кіровоградської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Заочне рішення суду може бути оскаржене позивачем шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення виготовлений 27.09.2018.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В.Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.09.2018
Оприлюднено28.09.2018
Номер документу76741075
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/2425/18

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 21.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні