Рішення
від 27.09.2018 по справі 904/3650/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.09.2018 Справа № 904/3650/18

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б. за участю секретаря судового засідання Хавіної О.С.

за позовом Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОЛІТОН ЛТД", м.Кам`янське Дніпропетровська область

про стягнення 235 046,06 грн.

Представники:

Від Позивача: ОСОБА_1, довіреність № 3372-К-О від 07.08.2018 р., представник

Від Відповідача: представник не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (далі-Позивач) 14.08.2018р. звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОЛІТОН ЛТД" (далі-Відповідач), в якому просить суд: стягнути з Відповідача заборгованість за договором від 04.07.2013р. за послугою "Кредитний ліміт", котра виникла станом на 18.07.2018р., у загальному розмірі 235 046, 06 грн. (75000, 00 грн. - загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту); 84937, 50 грн. - загальний залишок заборгованості за процентами; 8475, 00 грн. - заборгованість по комісії; 66633, 56 грн. - боргу по пені, судові витрати покласти на Відповідача, справу розглянути в порядку скороченого провадження с повідомленням сторін.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням Відповідачем грошових зобов'язань за Договором банківського обслуговування №б/н від 04.07.2013 року щодо своєчасного повернення кредиту та сплати відсотків.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 17.08.18р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач в судове засідання призначене на 27.09.18р. не з'явився, заперечення щодо розгляду справи в порядку прощеного позовного провадження та відзив на позовну заяву не подав, згідно з довідкою поштової установи поштове відправлення на адресу Відповідача поштовою установою повернуто до суду з посиланням на закінчення терміну зберігання (арк.с.108-11). Сповіщення Відповідача про слухання справи також підтверджується реєстром поштових відправлень господарського суду Дніпропетровської області №131 від 13.09.2018р. (арк.с. 112).

Поштова кореспонденція направлялась відповідачу у справі в установленому порядку на адресу, вказану у спеціальному витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, який наявний в матеріалах справи.

Поштова кореспонденція, направлена судом на адресу відповідача, була повернута до суду з відміткою підприємства зв'язку "за закінченням терміну зберігання".

Пунктом 99 Правил надання поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009р., передбачено, що рекомендовані поштові відправлення з позначкою "Судова повістка", які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об'єкті поштового зв'язку вручаються адресату.

У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

За змістом пункту 116 зазначених Правил у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об'єктом поштового зв'язку місця призначення. Не вручені з поважних причин рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Відповідно до пункту 117 Правил поштові відправлення повертаються об'єктом поштового зв'язку відправнику у разі закінчення встановленого строку зберігання.

Відповідно до п. 5 частини шостої статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання судових повісток (листів з ухвалами суду) відповідачем та повернення її до суду з поміткою "за закінченням терміну зберігання" є наслідками свідомого діяння (бездіяльності) відповідача щодо їх належного отримання.

З огляду на наведене, суд вважає, що відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі та призначені судові засідання належним чином, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов'язки, а відповідач, натомість, проявив процесуальну бездіяльність.

В судовому засіданні 27.09.18р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення в порядку ст. 240 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи та враховуючи пояснення представника Позивача, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

04 липня 2013 року між Публічним акціонерним товариство комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (далі - Позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю "ПОЛІТОН ЛТД" укладений договір банківського обслуговування (поточного рахунку) №б/н зі встановленням кредитного ліміту на рахунок № 26003050234161 шляхом приєднання до публічної оферти через підписання Заяви про відкриття рахунку, заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг.

14.06.2018р. здійснена державна реєстрація змін до установчих документів ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", зміна повного найменування та зміна скороченого найменування, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 23693176 від 14.06.2018р.

Договір від 04.07.2013 р. складається з Заяви про відкриття рахунку від 04.07.2013 року, заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг від 04.07.2013р., ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг за послугою "Кредитний ліміт" та ОСОБА_3.

ОСОБА_2 та Правила надання банківських послуг в частині послуги "Кредитний ліміт", чинні на момент використання Відповідачем кредитного ліміту в сумі 75000,00 грн. - 10.08.2016 року, витяг з котрих доданий до позовної заяви, затверджені Наказом СП-2010-256 від 06.03.2010р. з урахуванням змін внесених Наказом №РК-2016-6698088 від 14.04.2016 «Щодо актуалізації «ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг» .

ОСОБА_3 взяв на себе зобов'язання при наявності вільних грошових ресурсів здійснювати обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, про розмір якого ОСОБА_2 повідомляє клієнту на свій розсуд або у письмовому вигляді, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_3 та клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, які розміщені в сеті Інтернету на сайті www.privatbank.ua, які разом з Анкетою (заявою) складають Договір банківського обслуговування.

Відповідно до Договору ТОВ "ПОЛІТОН ЛТД" встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок 26003050234161 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_3 і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет Клієнт банк, sms - повідомлення або Інших), щобвизначено і врегульовано "Умовами та правилами надання банківських послуг".

У відповідності до п. 3.1.2.1.16. ОСОБА_2, при укладанні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до «ОСОБА_2 і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі). ОСОБА_3 і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронного цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований ОСОБА_3 через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладанні договорів та угод у письмовій формі.

Згідно з ч. 2. ст. 639 ЦК України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до п. 3.2.1.1.1. ОСОБА_2, кредитний ліміт на поточний рахунок надається га поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту ОСОБА_2 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_3 та Клієнта.

У відповідності до п. 3.2.1.1.3. ОСОБА_2, кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Згідно з 3.2.1.1.8 ОСОБА_2, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться ОСОБА_3 протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднаним Клієнта до «ОСОБА_2 і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкритті поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - «Угода» ). При порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених «Умовами та правилами надання банківських послуг» , ОСОБА_2 по свій розсуд, має право змінити умови кредитування, встановивши інший термін повернення кредиту. При належному виконанні Клієнтом зобов'язань, передбачених «Умовами та правилами надання банківських послуг» , при відсутності заперечень за місяць до закінчення терміну обслуговування Ліміту, проведення платежів Клієнта в порядку обслуговування Ліміту може бути продовжено ОСОБА_3 на той самий строк. Термін також: може бути змінений ОСОБА_3 згідно п. 3.2.1,2.3.4 цього розділу «ОСОБА_2 і правил надання банківських послуг» . Згідно ст. 212, 651 ЦКУ при порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по кредиту ОСОБА_2 на свій розсуд, починаючи з 91-го дня порушення будь-якого із зобов'язань має право встановити інший термін повернення кредиту. При цьому ОСОБА_2 направляє Клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту на свій вибір або в письмовій формі, або за допомогою встановлених засобів електронного зв'язку ОСОБА_3 і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет-банку Приват24, мобільний додаток «Приват24» , SMS-повідомлення чи інших). У разі непогашення заборгованості в термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, зазначеної в повідомленні вважається простроченою.

Тобто, в даному випадку строк дії договору від 04.07.2013 року був до 04.07.2014 року, але у зв'язку з відсутністю порушень умов Договору та відсутності заперечені зі сторони Відповідача за місяць до закінчення строку Договору був продовжений та кінцевий строк договору до 04.07.2017 року.

Згідно з абз. 3 п. 3.2.1.1.11 ОСОБА_2 та Правил: За сумами кредиту, отриманим клієнтами з 01.02.2015 включно та до моменту обнулінню кредитного ліміту періодом безперервного користування кредитом є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості по кредиту в цей період не впливають на зміну дати закінчення періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, після закінчення якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо. Період безперервного користування "Кредитним лімітом на поточному рахунку" - не більше 30 днів".

Відповідно п. 3.2.1.2.2.3 ОСОБА_2 та Правил: Клієнт зобов'язаний здійснювати погашення кредиту, отриманого в межах встановленого Ліміту, не пізніше терміну закінчення періоду безперервного користування кредитом, встановленого п. 3.2.1.1.11.

За приписами абз. 8 п. 3.2.1.4.1.3 ОСОБА_2 та правил: у випадку непогашення кредиту протягом 30 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо на позиковому рахунку підлягало обнулінню, починаючи з 31-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними.

Відповідно п.п. 3.2.1.4.1.4 ОСОБА_2 та Правил: під "непогашенням кредиту" мається на увазі невиникнення на поточному рахунку нульового сальдо при закритті банківського дня.

Тобто строк повернення кредитного ліміту - 30 днів з моменту утворення дебетового сальдо.

В п. 3.2.1.1.6. ОСОБА_2 зазначається, що ліміт може бути змінений ОСОБА_3 в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами ОСОБА_3. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться ОСОБА_3 в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_3 і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Свої зобов'язання за договором Позивач виконав в повному обсязі, надавши ТОВ "ПОЛІТОН ЛТД" кредитний ліміт в розмірі 75000,00 грн., що підтверджується відомістю оборотів та залишків та випискою про рух коштів по поточному рахунку Відповідача № 26003050234161.

Розділом 3.2.1.4 ОСОБА_2 встановлений порядок розрахунків за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує відсотки, виходячи з відсоткової ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована відсоткова ставка).

За сумами кредиту, отриманими з 01.04.2016, при наявності дебетового сальдо на поточному рахунку Позичальника при закритті банківського дня, проводиться нарахування відсотків за користування кредитом у розмірі 30 % річних для договорів забезпечених порукою, 34 % річних для договорів незабезпечених порукою. Списання нарахованих відсотків проводиться по 1-х числах кожного місяця, за попередній місяць (п.3.2.1.4.1.2 ОСОБА_2).

За сумами кредиту, отриманими з 01.04.2016 у разі непогашення кредиту впродовж 30 днів з дати закінчення періоду , в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 31-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує ОСОБА_3 відсотки за користуванням кредитом у розмірі 60 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості для договорів забезпечених порукою, 68 (шістдесят вісім) % річних для договорів незабезпечених порукою. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права ОСОБА_3 на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує ОСОБА_3 пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань, (п.3.2.1.4.1.3 ОСОБА_2).

Згідно з п. 3.2.1.4.9 ОСОБА_2 розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

Відповідно п. 3.2.1.4.3 ОСОБА_2 та Правил: проценти, неоплачені по збігу строку безперервного користування кредитом, вважаються простроченими.

Строк уплати процентів протягом 30 днів з моменту утворення дебетового сальдо.

Клієнт сплачує ОСОБА_3 комісію за використання Ліміту відповідно до п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. ОСОБА_3 може на свій розсуд не стягувати зазначену комісію в разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній календарний місяць, не перевищувало 100 гривень. Сума стягуваної комісії не менше 200 грн. (п. 3.2.1.4.4)

За п. 3.2.1.4.5. ОСОБА_2 та Правил нарахування комісії здійснюється в день сплати

Тобто, датою сплати комісії є 1-е число кожного місяця.

Відповідно до п. 3.2.1.5.1. ОСОБА_2 при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п.3.2.1.2.2,2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п.3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченої п.п.3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 ОСОБА_2, Клієнт виплачує ОСОБА_3 за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації ОСОБА_3 права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує ОСОБА_3 пеню у розмірі, зазначеному в п.3.2.1.4.1.3 ОСОБА_2 від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно з п.3.2.1.2.3.4 ОСОБА_2 має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом.

Відповідно до п. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано, відповідно до 3.2.1.5.4 ОСОБА_2 - нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п. 3.2.1.0.5.1., 3.2.1.5.2., 3.2.1.5.3, здійснюється протягом п'ятнадцяти років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

Пунктом 3.2.1.6.1. ОСОБА_2 визначено, що цей договір, а саме - обслуговування кредитного Ліміту на поточному рахунку Клієнта набирає чинності з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання Ліміту у межах зазначених у них сум, та діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов'язань Сторонами за цим Договором.

Станом на 18.07.2018 року у ТОВ "ПОЛІТОН ЛТД" існує заборгованість перед АТ КБ „ПРИВАТБАНК" по Договору від 04.07.2013 року за послугою "Кредитний ліміт на поточний рахунок" в сумі 235 046,06 грн., що складається з:

заборгованості за кредитом - 75 000,00 грн.,

заборгованості за відсотками - 84 937,50 грн., нарахованих за період з 10.08.2016р. по 18.07.2018р. відповідно п. 3.2.1.4.1.2 та п. 3.2.1.4.1.3 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг;

заборгованість по комісії 8475,00 грн., нарахованої за період з 01.08.2016р. по 02.03.2018 р. відповідно п. 3.2.1.4.4 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг;

боргу по пені - 66633,56 грн., нарахованої за період з 13.09.2016р. по 18.07.2018р. відповідно п. 3.2.1.5.1 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг, при цьому пені складається з:

пені, нарахованої на тіло кредиту - 40390,97 грн.;

пені, нарахованої на проценти - 23176,19 грн.;

пені, нарахованої на комісію - 3066,40 грн.

На підтвердження видачі кредитних коштів, часткового погашення тіла кредитного ліміту, відсотків, пені та комісії по Договору від 04.07.2013р. надаємо виписки по рахунках позичальник;:, на яких обліковується кредит:

по тілу кредиту - виписка по поточному рахунку 26003050234161; відомість оборотів та залишків по поточному рахунку 26003050234161 в котрій зазначено наявність або відсутність дебетового сальдо на кінець банківського дня;

по простроченому тілу кредиту 20675050257572, 20637050201403;

по відсотках 26077050293644;

по прострочених відсотках 20691050296959, 20686050222596:

по комісії 26074050294000. 20697050298832, 20683050276909;

по пені 80911050273272; з моменту видачі кредиту і до дати звернення з позовом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 629 ЦК України встановлює, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Стаття 530 ЦК України встановлює, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (крєдитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з ч. 1 ст. 1048 ІІК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Статтею 1055 ЦК України встановлено, що кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Відповідно до ч.1 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

За загальним правилом, передбаченим частиною 1 статті 1072 ЦК України та частиною 22.9. статті 22 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" банк повинен виконати розпорядження клієнта виключно в межах залишку грошей на рахунку платника.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 1069 ЦК України якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

Таким чином, норми чинного законодавства надають сторонам договору банківського рахунку можливість передбачити в ньому положення про надання банком кредиту, який надається понад залишок грошових коштів на поточному рахунку клієнта в цьому банку в межах заздалегідь обумовленої суми шляхом дебетування його рахунка, що має місце у спірних правовідносинах, які склались між сторонами у справі з приводу виконання укладеного між ними договору банківського обслуговування від 04.07.2013 року. Отже, таке кредитування рахунка клієнта надає останньому можливість здійснювати платежі за умови відсутності або недостатність грошових коштів на його рахунку.

Відповідно ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив зобов'язання, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Отже, позовні вимоги Позивача до Відповідача в розмірі 235046,06 грн., що складається з:

заборгованості за кредитом 75000,00 грн., заборгованості за відсотками 84937,50 грн., заборгованість по комісії 8475,00 грн., пені 66933,56 грн. є законними та обґрунтовані нормами ЦК Україні й умовами Договору.

Рішенням Баглійського районного суду м.Дніпродзержинська від 27.04.2017р. по справі №207/548/17 стягнуто з поручителя ОСОБА_4 користь ПАТ КБ «Приватбанк» заборгованість за договором без номера від 04.07.2013 року у розмірі 109312 грн. 01 коп., яка складається із заборгованості за кредитом 75000 грн., заборгованості за відсотками за користування кредитом 20187 грн. 50 коп., заборгованості за пенею за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором 10749 грн. 51 коп., заборгованості за комісією за користування кредитом 3375,00 грн., а відтак обставини укладання кредитного договору від 04.07.2013р., видачі Відповідачу кредитних коштів, невиконання Відповідачем умов кредитного договору не підлягає доведенню відповідно ч. 4 ст. 75 ГПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Визначення розміру заборгованості за договором № б/н від 04.07.2013 року.

Станом на 18.07.2018 року заборгованість ТОВ "ПОЛІТОН ЛТД" договором №б/н від 04.07.2013 року становить 235 046,06 грн. грн., яка складається з:

75000,00 грн. - загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту);

84937,50 грн. - загальний залишок заборгованості за процентами нарахованих за період з 10.08.2016р. по 18.07.2018р. відповідно п. 3.2.1.4.1.2 та п. 3.2.1.4.1.3 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг;

8 475,00 грн. - заборгованість по комісії, нарахованої за період з 01.08.2016р. по 02.03.2018 р. відповідно п. 3.2.1.4.4 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг;

66 633,56 грн. - боргу по пені, нарахованої за період з 13.09.2016р. по 18.07.2018р. відповідно п. 3.2.1.5.1 ОСОБА_2 та Правил надання банківських послуг.

На підставі викладеного, з урахуванням встановлених обставин, із яких видно, що Відповідач як боржник, неналежним чином виконав свої зобов'язання перед Позивачем за кредитними правовідносинами, суд доходить висновку, що позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідачів 75000, 00 грн. - загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту); 84937, 50 грн. - загальний залишок заборгованості за процентами; 8475, 00 грн. - заборгованість по комісії; 66633, 56 грн. - боргу по пені - є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі.

За результатами вирішення спору судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на Відповідача відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 176, 233, 238, 241, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОЛІТОН ЛТД" задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПОЛІТОН ЛТД" (51917, Дніпропетровська область, м.Кам'янське, вул.Бесєдова, 58, код ЄДРПОУ 20269514) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (01001, м.Київ, вул.М.Грушевського, буд. 1 Д; адреса для листування: 49094, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, 50, код ЄДРПОУ 14360570) заборгованість за договором від 04.07.2013р. за послугою "Кредитний ліміт", котра виникла станом на 18.07.2018р., у загальному розмірі 235046, 06 грн. (75000, 00 грн. - загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту); 84937, 50 грн. - загальний залишок заборгованості за процентами; 8475, 00 грн. - заборгованість по комісії; 66633, 56 грн. - боргу по пені та судовий збір у розмірі 3525,69 грн.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строки та порядку, встановлені ст.241 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржено в двадцятиденний строк з дня складення повного судового рішення до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 28.09.2018

Суддя ОСОБА_5

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.09.2018
Оприлюднено28.09.2018
Номер документу76754054
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3650/18

Судовий наказ від 22.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 12.09.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 17.08.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні