Рішення
від 27.09.2018 по справі 594/819/18
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/819/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2018 року

Борщівський районний суд Тернопільської області

у складі: головуючої Зушман Г. І.

з участю секретаря Кушнір Т.І.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Борщеві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, суд -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання за нею, як за спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, права власності на земельну ділянку площею 1,67 га, кадастровий номер НОМЕР_2, що розташована на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району Тернопільської області та належала ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого Сков 'ятинською сільською радою Борщівського району Тернопільської області 02 серпня 2002 року, на ім'я ОСОБА_5, посилаючись на те, що через розбіжності в написанні прізвища померлої у правовстановлюючих документах та у зв'язку із втратою Державного акта нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказану земельну ділянку.

Позивачка у підготовче засідання не з'явилася, від неї поступила письмова заява, в якій просить справу слухати у її відсутності, позовні вимоги просить задовольнити з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району у підготовче засідання не з'явився, подавши суду письмову заяву в якій позов визнає та просить слухати справу у його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_3 та її представник - адвокат ОСОБА_6 на підготовче засідання не з'явилася, подавши суду письмові заяви, в яких позовні вимоги визнають та просять слухати справу за їхньої відсутності.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З огляду на наведене суд вважає за можливе розглянути справу у підготовчому судовому засіданні за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи, докази надані позивачкою, суд встановив наступні факти.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року в м.Борщеві Тернопільської області померла спадкодавець ОСОБА_4 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_4 видане ІНФОРМАЦІЯ_1 року Борщівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області).

Заповітом, посвідченим приватним нотаріусом Борщівського районного нотаріального округу Тернопільської області Прокопович Л.П. 31 березня 2012 року, зареєстрованим в реєстрі за №586, ОСОБА_4 заповіла позивачці ОСОБА_1 земельну ділянку розміром 1,67 га, яка розташована на території Сков 'ятинської сільської ради та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право власності на яку посвідчується Державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданим Сков 'ятинською сільською радою Борщівського району Тернопільської області 21 серпня 2002 року (дублікат заповіту, посвідчений приватним нотаріусом Борщівського районного нотаріального округу Тернопільської області Прокопович Л.П.19 квітня 2018 року, зареєстрований в реєстрі за №631).

Заповіт у подальшому не змінювався і не скасовувався, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №52645953 від 17 липня 2018 року.

Приватний нотаріус Борщівського районного нотаріального округу Прокопович Л.П. 17 липня 2018 року листом №413/02-14 відмовила позивачці ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, площею 1,6690 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташовану на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, що належала ОСОБА_4, померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 року на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 з причин відсутності правовстановлюючого документа на земельну ділянку та у зв'язку з розбіжностями у правовстановлюючих документах, а саме, у державному акті виправлено прізвище спадкодавця з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів.

Згідно зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Отже, в судовому засіданні підлягає доведенню факт належності спадкового майна саме спадкодавцю ОСОБА_4.

Згідно даних наявної в матеріалах справи копії Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_6, виданого Сков 'ятинською сільською Радою народних депутатів 21 серпня 2002 року на підставі рішення Сков 'ятинської сільської Ради народних депутатів від 20 травня 2002 року № 8, власником земельної ділянки площею 1,67 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району, зазначена ОСОБА_5.

У Державному акті допущено виправлення чорною кульковою ручкою, прізвища власника земельної ділянки, яке виправлено з "ОСОБА_1 " на "ОСОБА_1".

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НОМЕР_5 від 11 липня 2018 року власником земельної ділянки площею 1,6690 га, кадастровий номер НОМЕР_2, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташованої на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району, є ОСОБА_4.

Як вбачається з інформаційної довідки відділу у Борщівському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 11 липня 2018 року №372/0/192-18, згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого на ОСОБА_4, загальною площею 1,67 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Сков 'ятинської сільської ради, який зареєстровано в книзі записів державних актів на право власності на землю за №44 від 21 серпня 2002 року, нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 11 липня 2018 року становить 33 657,40 грн.

Згідно доданої до матеріалів справи копії заяви про видачу паспорта громадянина України у зв'язку з обміном, спадкодавець зазначена як ОСОБА_4.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що померлій ОСОБА_4 на підставі Державного акту серії НОМЕР_6, виданого Сков 'ятинською сільською Радою народних депутатів 21 серпня 2002 року на підставі рішення Сков 'ятинської сільської Ради народних депутатів від 20 травня 2002 року № 8, належала земельна ділянка площею 1,67 га, кадастровий номер НОМЕР_2, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району, однак, у Державному акті міститься виправлення у прізвищі власника земельної ділянки з "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1".

15 червня 2018 року в газеті "Галицький вісник" №24 (330) опубліковано оголошення про те, що загублено державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданий на ім'я ОСОБА_4.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивачка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 звернувшись у встановлений законом строк до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в порядку спадкування за заповітом, яку прийнято нотаріусом 19 квітня 2018 року.

Враховуючи наведене, суд вважає, що позов слід задовольнити і визнати за позивачкою, як за спадкоємцем за заповітом, право власності на земельну ділянку загальною площею 1,67 га, кадастровий номер НОМЕР_2, що знаходиться на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 , виданого Сков 'ятинською сільською Радою народних депутатів 21 серпня 2002 року на ім'я ОСОБА_5.

На підставі ст.ст.16, 1218, 1223,1233, 1235 ЦК України, та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141,200, 206, 263, 265, 268, 354, п.15.5) перехідних положень ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, жителькою АДРЕСА_1, як за спадкоємцем за заповітом, право власності на земельну ділянку загальною площею 1,67 га, кадастровий номер НОМЕР_2, що знаходиться на території Сков 'ятинської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, та належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого Сков 'ятинською сільською Радою народних депутатів 21 серпня 2002 року на ім'я ОСОБА_5.

Судові витрати по справі покласти на сторони в межах, в яких вони їх понесли.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Тернопільської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 27 вересня 2018 року.

Головуючий:

СудБорщівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення27.09.2018
Оприлюднено01.10.2018
Номер документу76792996
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —594/819/18

Рішення від 27.09.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 31.07.2018

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні