Ухвала
від 18.09.2018 по справі 1140/2243/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

18 вересня 2018 року м. Кропивницький Справа № 1140/2243/18

Кіровоградський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Кармазиної Т.М.

за участю секретаря - Глущенко Т.М.

за участю представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали адміністративної справи за позовом ОСОБА_2 до Рівнянської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області про визнання протиправним рішення та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить:

- визнати протиправним рішення Рівнянської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 06.04.2018 №410 "Про відтермінування розгляду заяви ОСОБА_2.",

- зобов'язати Рівнянську сільську раду Новоукраїнського району Кіровоградської області, на найближчій сесії, розглянути його заяву від 02.04.2018 за вх.№291-02-7 про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, загальною площею 1,0061 га, у власність для ведення особистого селянського господарства. А також прийняти рішення про затвердження такого проекту і надати йому у власність земельні ділянки з кадастровими номерами: НОМЕР_1 НОМЕР_2.

Так, через канцелярію суду відповідачем подано клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - в.о. голови фермерського господарства Якір ОСОБА_3 При цьому, клопотання мотивує тим, що ФГ Якір є власником об'єкта нерухомого майна згідно свідоцтва про право власності, виданого 04.09.2006 року, що знаходиться на одній із запроектованих земельних ділянок загальною площею 0,4000 га.

Представник позивача в судовому засіданні заперечував проти задоволення даного клопотання, оскільки в.о. голови фермерського господарства Якір ОСОБА_3 особисто не є власником об'єкта нерухомого майна та рішення у справі ніяким чином не може вплинути на його права та інтереси, так як власником є ФГ Якір .

Згідно з вимогами частини 4 статті 9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З огляду на викладене та враховуючи докази, які містяться в матеріалах справи, підстав для залучення як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - в.о. голови фермерського господарства Якір ОСОБА_3 не вбачається.

Разом з тим, судом поставлено на обговорення питання щодо залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору на стороні відповідача - Фермерське господарство Якір .

Представник позивача вирішення даного питання відніс на розсуд суду.

Враховуючи, що предметом позову в даній справі є правомірність прийняття відповідачем рішення від 06.04.2018 №410 "Про відтермінування розгляду заяви ОСОБА_2.". Дане рішення прийнято у зв'язку з тим, що на одній із земельних ділянок площею 0,4000 га знаходиться частина об'єкту нерухомого майна (приміщення сараю), яке згідно свідоцтва про право власності належить ФГ Якір , а тому рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки даного підприємства, а саме щодо користування земельною ділянкою. Відтак, у даних правовідносинах ФГ Якір має юридичну заінтересованість, яка ґрунтується на матеріально-правових відносинах зі сторонами, що обумовлює необхідність залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом. Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів. Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Згідно ч.ч.1, 3, 9 ст.79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Згідно з ч.ч.2, 3 ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.49, 160, 161, 171, 248, 256, 257 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відкласти розгляд справи до 02 жовтня 2018 року до 10:00 год.

В задоволенні клопотання відповідача про залучення до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - в.о. голови фермерського господарства Якір ОСОБА_3 - відмовити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - Фермерське господарство Якір (27160, Кіровоградська область, Новоукраїнський район, с.Рівне, вул. Польова, 18а, код ЄДРПОУ 22218700).

Зобов'язати позивача:

- протягом двох днів з дня проголошення даної ухвали направити копію позовної заяви з додатками третій особі та подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) позову і доданих до нього документів третій особі.

Запропонувати позивачу:

- протягом 7 днів з дня отримання відзиву відповідача на позов подати до суду відповідь на відзив у порядку, передбаченому статтями 163, 261 КАС України, та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь. Одночасно направити копії відповіді на відзив та додаткових письмових доказів відповідачу та третій особі. Разом з відповіддю подати до суду документи, що підтверджують надіслання відповіді і доданих до неї доказів відповідачу та третій особі;

- у разі отримання пояснень третьої особи щодо позову або відзиву - протягом 5 днів від дня їх отримання подати до суду відповідь на такі пояснення у порядку, передбаченому частиною 3 статті 165, частиною 2 статті 176 КАС України, та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь. Одночасно направити копії відповіді та додаткових письмових доказів відповідачу та третій особі. Разом з відповіддю подати до суду документи, що підтверджують надіслання відповіді і доданих до неї доказів відповідачу та третій особі.

Зобов'язати відповідача виконати вимоги ухвали судді від 15 серпня 2018 року.

Запропонувати третій особі:

- протягом 7 днів з дня отримання даної ухвали подати до суду пояснення щодо позову (щодо його підтримки чи заперечення) у порядку, передбаченому статтями 165, 176 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані позивачем) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України. Одночасно направити копії пояснення та письмових доказів позивачу та відповідачу. Разом з поясненнями подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу та відповідачу;

- у разі отримання відзиву відповідача на позов - протягом 7 днів з дня його отримання подати до суду пояснення щодо відзиву на позов у порядку, передбаченому статтями 165, 176 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані раніше) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України. Одночасно направити копії пояснення та письмових доказів позивачу та відповідачу. Разом з поясненнями подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу та відповідачу.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Копію ухвали невідкладно надіслати третій особі.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, встановленому ст.256 КАС України та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Т.М. Кармазина

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено03.10.2018
Номер документу76846488
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1140/2243/18

Рішення від 02.10.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Рішення від 02.10.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 18.09.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 15.08.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні