Ухвала
від 01.10.2018 по справі 2140/1297/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2018 р. м. ХерсонСправа № 2140/1297/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Морської Г.М.

розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Високопільської районної спілки споживчих товариств про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності,

встановив :

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області (далі-позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до Високопільської районної спілки споживчих товариств (далі-відповідач), в якому просить застосувати захід реагування у вигляді припинення подальшої експлуатації приміщення та території магазину Універмаг Високопільської районної спілки споживчих товариств за адресою: Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Визволителів 110 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту шляхом заборони Високопільській районній спілці споживчих товариств використовувати приміщення та територію магазину "Універмаг" Високопільської районної спілки споживчих товариств (місце розташування: Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Визволителів 110), окрім робіт, пов'язаних із усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, до повного усунення порушень.

Ухвалою від 11.07.18 провадження у справі відкрито, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження на 30.07.2018р.

Ухвалою від 30 липня 2018р. провадження у справі зупинено до 01 жовтня 2018р. та сторонам надано строк для примирення.

Ухвалою від 01 жовтня 2018р. поновлено провадження у справі.

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Сторонами подана до суду заява про примирення, укладена 26.09.2018 року між позивачем - Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області та відповідачем - Високопільською районною спілкою споживчих товариств. Зі змісту вказаної заяви вбачається, що сторони просять розглянути справу в порядку письмового провадження.

Згідно із ч. 3 ст. 194 КАС України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути заяву про примирення у справі в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши норми чинного законодавства, суд встановив наступне.

На підставі наказу Головного управління ДСНС у Херсонській області від 10.05.2018 року № 106 проведена позапланова перевірка стану пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту приміщення та території магазину Універмаг Високопільської районної спілки споживчих товариств, за місцем розташування: Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля вул. Визволителів 110.

На проведення перевірки було видане посвідчення провідному інспектору Високопільського районного сектору ГУ ДСНС України у Херсонській області старшому лейтенанту служби цивільного захисту ОСОБА_1 від 15.05.2018 року № 11.

За результатами проведеної позапланової перевірки 18.05.2018 року складений акт перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки №11, в якому зафіксовані встановлені порушення вимог законодавства у сферах пожежної та техногенної безпеки.

Вказаний акт підписано головою правління Високопільської районної спілки споживчих товариств ОСОБА_2 та 18.05.2018 року отримано особисто. Перевірка відповідачем не оскаржувалась, заперечення не надавались.

Сторонами надано заяву про примирення, в якому викладені наступні умови для примирення:

- відповідач зобов'язується в термін до 31.12.2018 остаточно усунути порушення викладені в Акті від 18.05.2018 року №11 (опис виявлених порушень, пункт №N2 2, 4, 5, 9. 10, 12), складеного за результатами проведення планової перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки;

- відповідач зобов'язується в термін до 31.12.2018 подати заяву про проведення позапланової перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки магазину Універмаг , що належить Відповідачу та знаходиться за адресою: Херсонська область. Високопільський район, смг. Високопілля, вул. Визволителів 110 щодо виконання пунктів №№ 2, 4, 5, 9, 10, 12 акту від 18.05.2018 року № 11 та допуску посадових осіб позивача до проведення перевірки;

- позивач відмовляється від своїх позовних вимог до Відповідача про вжиття заходів реагування у вигляді зупинення подальшої експлуатації приміщення та території магазину до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки шляхом заборони Високопільській районній спілці споживчих товариств використовувати приміщення та територію магазину.

Частиною 1, 3 статті 190 КАС України встановлено, що сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб'єкта владних повноважень. Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Варто відмітити, що умови примирення не суперечать закону та не порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб та можуть бути виконані.

Згідно із ч. 5 ст. 190 КАС України умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо якщо сторони досягли примирення.

При винесенні ухвали про закриття провадження у справі суд вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

За таких обставин, суд дійшов висновку про затвердження умов примирення сторін та закриття провадження у справі.

Керуючись ст. 238, 243, 248 КАС України,

ухвалив :

Затвердити умови примирення сторін у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області (Стягувач, код ЄДРПОУ 38594707, адреса місцезнаходження: 73022, Херсонська область, м. Херсон, вул. Молодіжна, 6) до Високопільської районної спілки споживчих товариств (Боржник, код ЄДРПОУ 01770881, адреса місцезнаходження: 74000, Херсонська область, Високопільський район, с.м.т. Високопілля, вул. Банкова,34) про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, визначені заявою про примирення сторін від 27.08.2018 року, відповідно до якої:

"відповідач зобов'язується в термін до 31.12.2018 остаточно усунути порушення викладені в акті від 18.05.2018 року №11 (опис виявлених порушень, пункт №N2 2, 4, 5, 9. 10, 12), складеного за результатами проведення планової перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки;

відповідач зобов'язується в термін до 31.12.2018 подати заяву про проведення позапланової перевірки щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки магазину Універмаг , що належить Відповідачу та знаходиться за адресою: Херсонська область. Високопільський район, смг. Високопілля, вул. Визволителів 110 щодо виконання пунктів №№ 2, 4, 5, 9, 10, 12 Акту від 18.05.2018 року № 11 та допуску посадових осіб позивача до проведення перевірки;

позивач відмовляється від своїх позовних вимог до Відповідача про вжиття заходів реагування у вигляді зупинення подальшої експлуатації приміщення та території магазину до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки шляхом заборони Високопільській районній спілці споживчих товариств використовувати приміщення та територію магазину;

Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій та вимог з боку позивача, які були предметом судового розгляду у справі № 821/1297/18;

Сторони мають належне уявлення про сутність цієї заяви про примирення і всіх її елементів та підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і дійсним інтересам;

Відповідальність за наслідки, які можуть настати від порушень, шо защитились не усунутими на дату подання цієї заяви, відповідач защіпає за собою."

Роз'яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені.

Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом.

У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення, вона може бути подана для примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Строк пред'явлення до виконання цієї ухвали складає - 3 (три) місяці з наступного дня після закінчення строку, встановленого Боржнику для добровільного виконання умов угоди про примирення.

Закрити провадження у адміністративній справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Високопільської районної спілки споживчих товариств про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Роз'яснити позивачу, що повторне звернення з такою самою позовною заявою не допускається.

Повернути Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області (код ЄДРПОУ 38594707) судовий збір у розмірі 881,00 грн., відповідно до платіжного доручення від 13.07.2018 року № 475.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження апеляційна скарга подається протягом 15 днів з дня складання повного судового рішення

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її проголошення.

У разі постановлення ухвали в порядку письмового провадження ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Морська Г.М.

кат. 5.1.2

Дата ухвалення рішення01.10.2018
Оприлюднено03.10.2018
Номер документу76848337
СудочинствоАдміністративне
Сутьвжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —2140/1297/18

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 30.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні