Ухвала
від 19.09.2018 по справі 757/46060/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46060/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2018 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 року за № 42017000000002780 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 за погодженням з Прокурором четвертого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Головного слідчого управління Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку нежитлових приміщень, які використовуються ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , який зареєстрований на праві приватної власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська кабельна компанія», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 року за № 42017000000002780, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 191, ч.2 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що директор ТОВ «Пріам Груп» (код ЄДРПОУ 38154819), ГО «Митний Форум» (код ЄДРПОУ 40883160) ОСОБА_6 , за попередньою змовою з невстановленими на даний час особами, в період 2017-2018 років, створили (придбали) корпоративні права ряду суб`єктів господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, шляхом встановлення контролю над ТОВ «Акселон» (код ЄДРПОУ 41276944), КП Фірма «Берегиня-94» у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 21602708), ТОВ «Топ МастерІнвест» (код ЄДРПОУ 42113925), ТОВ «Симбол» (код ЄДРПОУ 41066859), ТОВ «ТБ Сервіс» (код ЄДРПОУ 37439292), ТОВ «Успіх Агротрейд» (код ЄДРПОУ 40162148) та інші, а також отримали можливість складати та видавати від імені зазначених підприємств підроблені первинні фінансово-господарські документи про безтоварні операції з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг в адресу суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки; отримувати від даних суб`єктів безготівкові кошти в рахунок сплати за начебто реалізовані товари, виконані роботи, надані послуги та переводити їх в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 у своїй діяльності використовуються нежитлові приміщення, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , де можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, виникла необхідність у проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 року за № 42017000000002780, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.209, ч.3 ст.212, ч.3 ст.358 ч.2 ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень причетний директор ТОВ «Пріам Груп» (код ЄДРПОУ 38154819), ГО «Митний Форум» (код ЄДРПОУ 40883160) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 у своїй діяльності використовуються нежитлові приміщення, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку вищевказаного об`єкту нерухомості.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 136602127 від 05.09.2018 року, об`єкт нерухомого майна за адресою: м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 26/2, зареєстрований на праві приватної власності за ТОВ «Українська кабельна компанія» (код ЄДРПОУ 31595602).

Як визначено ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку нежитлових приміщень, які використовуються ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , який зареєстрований на праві приватної власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська кабельна компанія».

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню в цій частині.

Разом з тим, клопотання слідчого в частині вилучення комп`ютерної техніки не підлягає задоволенню, оскільки метою проведення даного обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення вказаної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки, відтак клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення носіїв інформації з такої техніки.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на відшукання та вилучення значних готівкових коштів, здобутих злочинним шляхом, які не мають законного походження, а також цінностей, предметів і документів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження і можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні № 42017000000002780, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку слідчих буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати, які предмети, речі та документи підлягають вилученню, що може призвести до вилучення, крім речей, які стосуються справи, деяких особистих речей, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 року за № 42017000000002780 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.209, ч.3 ст.212, ч.3 ст.358 ч.2 ст. 205 КК України, - задовольнити частково.

Надати Старшому слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні № 42017000000002780 від 30.08.2017 року, дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень, які використовується ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , який зареєстрований на праві приватної власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська кабельна компанія», з метою відшукання та вилучення: копій договорів, додатків до них, специфікацій, документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності за період 2017 2018 років, документів складського обліку, актів ревізій та інвентаризацій, відомостей щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях; документів про функціонування банківських рахунків; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, документів з вільними зразками почерку; носіїв інформації з комп`ютерної техніки, які містять відомості про фінансово-господарські операції наступних підприємств: ТОВ «Акселон» (код ЄДРПОУ 41276944), КП Фірма «Берегиня-94» у формі ТОВ (код ЄДРПОУ 21602708), ТОВ «Топ МастерІнвест» (код ЄДРПОУ 42113925), ТОВ «Симбол» (код ЄДРПОУ 41066859), ТОВ «ТБ Сервіс» (код ЄДРПОУ 37439292), ТОВ «Успіх Агротрейд» (код ЄДРПОУ 40162148), ТОВ «Пріам Груп» (код ЄДРПОУ 38154819), ГО «Митний Форум» (код ЄДРПОУ 40883160); чекових книжок та грошових чеків.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/46060/18-к

Прим. 2 Старший слідчий в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4

19.09.2018 р.

Дата ухвалення рішення19.09.2018
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу76865354
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.08.2017 року за № 42017000000002780 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —757/46060/18-к

Ухвала від 19.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кирилюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні