Постанова
від 03.10.2018 по справі 927/696/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

03 жовтня 2018 року м. Чернігівсправа № 927/696/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

за участю секретаря судового засідання Тарасевич А.М.,

розглянувши матеріали справи:

за заявою голови ліквідаційної комісії боржника

Товариства з обмеженою відповідальністю «Фондова компанія «ІНІЦИАТИВА»

проспект Миру, 49-А, м. Чернігів, 14005, код ЄДРПОУ 31113268

предмет спору: про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником

за участю: голови ліквідаційної комісії ОСОБА_1

У судовому засіданні була проголошена вступна та резолютивна частини постанови.

Головою ліквідаційної комісії боржника подана заява про порушення справи про банкрутство відповідно до ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 17 вересня 2018 року зазначена вище заява прийнята до розгляду з призначенням підготовчого судового засідання на 26 вересня 2018 року.

Автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України визначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

В судовому засіданні судом було встановлено, що боржником дотримано порядок ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, господарський суд встановив:

Державна реєстрація боржника здійснена 11 жовтня 2000 року, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис за №10701200000000449.

12 жовтня 2000 року його взято на облік, як платника податків у Чернігівській об'єднаній Державній податковій інспекції ГУ ДФС у Чернігівській області.

21 червня 2018 року загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» прийнято рішення про припинення товариства шляхом ліквідації, ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) призначено ОСОБА_3 та встановлено строк для пред'явлення вимог кредиторів до 22 серпня 2018 року (протягом двох місяців з дати оприлюднення інформації про припинення) (копія протоколу від 21 червня 2018 року).

22 червня 2018 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» щодо припинення діяльності останнього шляхом ліквідації та визначено строк для заявлення вимог кредиторів до 22 серпня 2018 року.

11 вересня 2018 року загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» було прийнято рішення про звільнення від обов'язків голову ліквідаційної комісії товариства ОСОБА_3 та призначення головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» ОСОБА_1 з 12 вересня 2018 року (протокол від 11 вересня 2018 року).

Головою ліквідаційної комісії боржника письмово повідомлено всіх можливих кредиторів про ліквідацію боржника.

У встановлений строк було виявлено вимоги:

- Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, м.Київ, 04116) у розмірі 588068,80 грн;

- Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, вул. Всіхсвятська, буд, 6, кв. 65, м. Чернігів, 14030) у розмірі 100000,00 грн.

Зазначені вимоги визнано головою ліквідаційної комісії та включено до реєстру вимог кредиторів.

Також, ліквідатором вживалися заходи щодо розшуку майна боржника шляхом направлення відповідних запитів до реєструючих органів, внаслідок чого була встановлена відсутність у товариства будь-якого майна.

У відповідності до довідок Філії «Головний інформаційно-обчислювальний центр» ПАТ «Українська залізниця» від 17 липня 2018 року №36/1986; Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві від 16 липня 2018 року №11.0/10584, Департаменту льотної придатності Державної авіаційної служби України №24.2.19-12498 від 27.07.2018 року, Управління надання адміністративних послуг Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті № 1081-05/1/3-18 від 30.07.2018 року, Управління земельних ресурсів №01-08/1341 від 16.07.2018 року, Регіонального сервісного центру в м.Києві МВС України №31/26-15214 від 31 липня 2018 року, Територіального сервісного центру №7441 Регіонального сервісного центру в Чернігівській області МВС України №31/25/13-3071 від 11.07.2018 року транспортні засоби, вагони, сільськогосподарська техніка, механізми, сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, повітряні судна, судна, земельні ділянки за ТОВ «ФК «ІНІЦИАТИВА» не значаться.

Довідкою Департаменту дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції України №40-302/549-18 від 16.07.2018 року надано інформацію щодо відсутності інформації стосовно видачі/реєстрації ТОВ «ФК «ІНІЦИАТИВА» , як замовнику будівництва, документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта №45508515 від 30 липня 2018 року відомості щодо Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» відсутні.

На адресу Центрального об'єднаного УПФУ в м. Києві головою ліквідаційної комісії було направлено повідомлення про припинення юридичної особи шляхом її ліквідації разом з копією протоколу загальних зборів від 21 червня 2018 року (лист № 09/07-18-16 від 09 липня 2018 року).

До моменту затвердження проміжного ліквідаційного балансу головою ліквідаційної комісії боржника до ДПІ у Подільському районі ГУДФС було подано податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за перше півріччя та фінансовий звіт станом на 30 серпня 2018 року.

На момент звернення до суду наказів про проведення перевірок від органів доходів і зборів та Пенсійного фонду України не надходило.

Під час ліквідації ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) проводилась інвентаризація майна боржника, в результаті чого встановлено відсутність майнових активів (протокол інвентаризаційної комісії від 25 червня 2018 року).

Головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 12 вересня 2018 року, до якого включено визнані вимоги та зазначено про відсутність активів, достатніх для їх задоволення. Проміжний ліквідаційний баланс затверджено рішенням загальних зборів учасників ТОВ «ФК «ІНІЦИАТИВА» від 14 вересня 2018 року.

Зважаючи на неможливість через відсутність активів задовольнити кредиторські вимоги у повному обсязі, загальними зборами учасників ТОВ «ФК «ІНІЦИАТИВА» від 14 вересня 2018 року прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ФК «ІНІЦИАТИВА» .

Враховуючи наведені вище обставини, господарський суд вважає, що надані боржником докази свідчать про недостатність вартості майна останнього для задоволення вимог кредиторів, що є підставою для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Статтею 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визначено, що у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

У відповідності до ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та затвердженого Постановою пленуму Вищого господарського суду України від 17 грудня 2013 року № 16 Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, має бути здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет зі встановленням граничного строку заявлення кредиторами своїх вимог до боржника - протягом місяця з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Під час прийняття заяви про відкриття справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом. Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов'язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

Розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1)які є заінтересованими у цій справі;

2)які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3)яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом;

4)які мають конфлікт інтересів (особи, у яких виникає суперечність між власними чи їх близьких осіб майновими, немайновими інтересами та повноваженнями арбітражного керуючого);

5)які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Згідно довідки щодо кандидатури арбітражного керуючого, сформованої 17 вересня 2018 року автоматично у відповідь на електронний запит судді згідно з п. 4.17 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, визначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 17 вересня 2018 року, зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_2, визначеного автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, надати суду заяву про його участь у даній справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної категорії осіб, зазначених у ч. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом", на паперовому носії по 24 вересня 2018 року (включно).

Арбітражним керуючим ОСОБА_2 не подано заяву про згоду на участь у даній справі.

У заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство заявник просить призначити ліквідатором голову комісії з припинення боржника ОСОБА_1. Крім того, до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство додано клопотання учасника ТОВ «ФК «ІНІЦИАТИВА» про призначення ліквідатором голову комісії з припинення боржника ОСОБА_1. При цьому, голова комісії з припинення ОСОБА_1 погодилась, у разі її призначення та відсутності у боржника майнових активів, виконувати обов'язки ліквідатора на безоплатній основі (заява про участь у справі в матеріалах справи).

Згідно з ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, за результатами розгляду заяви про відкриття справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Призначаючи ліквідатора банкрута, суд враховує, що ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом" передбачено можливість покладення обов'язків ліквідатора на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

У відповідності до ч. 2 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та п. 36.7 Інформаційного листа Вищого господарського суду від 28 березня 2013 року "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22 грудня 2011 року)", оскільки за даними проміжного ліквідаційного балансу відсутність активів боржника не дозволяє задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, господарський суд вважає, що з огляду на конкретні обставини справи, боржника має бути визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців, а обов'язки ліквідатора мають бути покладені на голову ліквідаційної комісії боржника ОСОБА_1 згідно до поданої заяви, оскільки визначеним автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України арбітражним керуючим не було подано до суду заяву про участь у даній справі, крім того призначення ліквідатора з числа арбітражних керуючих викличе додаткові витрати на оплату його послуг, що необґрунтовано збільшить витрати ліквідаційної процедури, а ОСОБА_1, на яку було покладено повноваження голови ліквідаційної комісії боржника рішенням зборів учасників товариства від 11 вересня 2018 року не є заінтересованою особою у даній справі.

Керуючись ст. 37, 38, 95, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю «Фондова компанія «ІНІЦИАТИВА» (проспект Миру, 49-А, м. Чернігів, 14005, код ЄДРПОУ 31113268) з наслідками, передбаченими статтями 38, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

2.Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

3.Покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Фондова компанія «ІНІЦИАТИВА» ОСОБА_1 (вул. Нахімова, буд. 50, м. Чернігів, ідентифікаційний номер НОМЕР_2).

4 .Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

5.Встановити строк для подання заяв з вимогами до боржника, який ліквідується, протягом місяця після оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

6.Ліквідатору протягом тижня по завершенні граничного строку для подання заяв кредиторами, надати суду реєстр вимог кредиторів, а також виконати дії, передбачені розділом ІІІ «Ліквідаційна процедура» вказаного Закону, по завершенні заходів з ліквідації банкрута, але не пізніше ніж за 2 тижні до закінчення строку ліквідаційної процедури, надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

7.Копію даної постанови направити боржнику, ліквідатору ОСОБА_1 (вул. Нахімова, буд. 50, м. Чернігів), арбітражному керуючому, визначеному автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України - ОСОБА_2 (вул. Богомольця, 4, оф. 17-Б, м. Київ, 01024), Головному управлінню Державної фіскальної служби у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, м. Київ, 04116), ФОП ОСОБА_4 (вул. Всіхсвятська, буд, 6, кв. 65, м. Чернігів, 14030), Центральному відділу державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції (вул. Шевченка, 118, м. Чернігів, 14030), Деснянському районному суду м. Чернігова (пр-т Перемоги, 141, м.Чернігів, 14038), відділу державної реєстрації юридичних і фізичних осіб-підприємців Управління адміністративних послуг (вул. Рокосовського, 20-а, м. Чернігів, 14032), відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області (проспект Миру, 49-а, к. 703, м. Чернігів, 14005).

Постанова складена та підписана 03 жовтня 2018 року.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення03.10.2018
Оприлюднено04.10.2018
Номер документу76883616
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/696/18

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 28.11.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Постанова від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 26.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 17.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні