Постанова
від 19.09.2018 по справі 804/8598/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

19 вересня 2018 року м.Дніпросправа № 804/8598/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Уханенка С.А.

суддів: Божко Л.А. Дадим Ю.М.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпрі заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про відмову від позову у справі за апеляційною скаргою державного підприємства "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці" на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 січня 2018 р. (суддя Єфанова Ольга Володимирівна) по справі за позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Дніпрі до державного підприємства "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці" про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в:

У грудні 2017 року Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Дніпрі звернулося до суду з позовом, якому просило стягнути з Державного підприємства "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу держпраці" на його користь заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 1 за жовтень-листопад 2017 року в сумі 22221,38 грн.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 січня 2018 р. адміністративний позов задоволено повністю.

Стягнуто з Державного підприємства "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу держпраці" (код ЄДРПОУ 13417687) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за списком №1 за період жовтень-листопад 2017 року в розмірі 22221,38 грн.

Не погодившись з рішенням суду, державне підприємство "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 року №821 Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України , Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Дніпропетровську реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Ухвалами Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 18 липня 2018 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою та призначено справу до розгляду на 19 вересня 2018 року на 10 год. 30 хв.

При цьому, 29 серпня 2018 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду було подано заяву про відмову від позову, яка мотивована повним погашенням заборгованості.

Розглянувши заяву, суд вважає за необхідне її задовольнити, з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 47 КАС України, крім прав та обов'язків, визначених у ст. 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Відповідно до ст. 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв'язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

При цьому, згідно з вимогами ч. 5 зазначеної статті суд зобов'язаний встановити чи не суперечать такі дії позивача вимогам закону або чи не порушують чиї-небудь права, свободи і інтереси.

Вказана заява про відмову від позову подана окремою письмовою заявою за підписом заступника начальника юридичного управління - начальника відділу представництва інтересів Фонду в судах та інших органах №1 ОСОБА_1 (довіреність від 08.02.2018 року №3502/08-01/27).

Дослідивши матеріали справи та подану позивачем заяву про відмову від адміністративного позову, колегія суддів вважає, що подання такої заяви відповідає вимогам ст. ст. 47, 189 КАС України та не порушує прав та інтересів учасників справи у зв'язку з чим колегія суддів вважає за необхідне прийняти таку відмову від позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 КАС України, судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається у відповідній частині з підстав, встановлених відповідно ст. 238, 240 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Таким чином, суд апеляційної інстанції вважає за можливе прийняти відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області від позову.

Частиною 2 ст.142 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено у разі вирішення справи шляхом відмови від позову на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Згідно матеріалів справи, скаржником, державним підприємством "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці", за подання апеляційної скарги на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 січня 2018 р. було сплачено судовий збір у розмірі 2400 грн.

Таким чином, оскільки позивач відмовився від позову на стадії перегляду рішення в апеляційному порядку, з огляду на викладені вище положення частини 2 ст.142 КАС України, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо повернення державному підприємству "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці" суми сплаченого судового збору у розмірі 1200 грн. (50% від 2400 грн.)

Керуючись ст. ст. 142, 189, 238, 319 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Замінити позивача у справі Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Дніпрі на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Прийняти відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області від адміністративного позову.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 січня 2018 р. - скасувати.

Провадження в адміністративній справі закрити.

Повернути з Державного бюджету України на користь державного підприємства "Центр сертифікації і контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці" судовий збір у сумі 1200 грн. (одна тисяча двісті гривен), сплачений за платіжним дорученням №490 від 13.07.2018 року.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з моменту її проголошення.

Головуючий суддя: С.А. Уханенко

Суддя: Л.А. Божко

Суддя: Ю.М. Дадим

Дата ухвалення рішення19.09.2018
Оприлюднено04.10.2018
Номер документу76884262
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8598/17

Постанова від 19.09.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 18.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 06.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Рішення від 15.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова Ольга Володимирівна

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні