Рішення
від 03.10.2018 по справі 724/1542/18
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1542/18 Провадження № 2/724/652/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2018 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

при секретарі: Корпан М.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Хотин цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Територіальної громади с. Санківці в особі Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання права власності на житловий будинок, -

В С Т А Н О В И В:

18 вересня 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Територіальної громади с. Санківці в особі Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позову посилається на те, що 21.11.2016 року померла гр. ОСОБА_2, яка постійно до дня своєї смерті проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку і належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по вул. І.Франка, З, в с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області.

Зазначає, що він являється спадкоємцем за законом та після смерті ОСОБА_2 в установлений законодавством строк прийняв спадщину, звернувшись до органів нотаріату із заявою про прийняття спадщини, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Вказує, що крім нього інших спадкоємців немає. Вказаний житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами оцінені у 51716 гривень.

Згідно висновку про проведення огляду і оцінки стану будівельних конструкцій житлових будинків, господарських будівель та інженерних мереж, дана будівля і належні до нього господарські будівлі та споруди відповідають санітарним та іншим нормам і правилам.

Просить визнати за ОСОБА_1, право власності в порядку спадкування за законом на садибний індивідуальний житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, а саме на: житловий будинок - літера А-1 - загальною площею 46,3 кв.м. в т.ч. житлова 41,3 кв.м., Літера а - ганок; Літера І- відмостка; Літера Б - сарай; Літера б - ганок; Літера В - літня кухня - сарай; Літера в - веранда; Літера Пд - підвал; Літера ВхПд - вхід в підвал; Літера Г - сарай; Літера Д - сарай; Літера Ж - вбиральня; Літера №1 - ворота; Літера № 2 - хвіртка; Літера № 3 - криниця; Літера № 4 - криниця (1/2); Літера II - замощення, що розташовані за адресою: вул. І.Франка, 3 с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області, вартістю 51716 гривень, що належали померлій ОСОБА_2, яка померла 12 листопада 2016 року в порядку спадкування за законом.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з'явився, проте, від його представника ОСОБА_3 на адресу суду надійшло клопотання, в якому він просить справу слухати у його та позивача відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з'явився, але від Санковецької сільської ради на адресу суду надійшла заява, в якій вони позовні вимоги визнають, просять справу слухати без представника сільської ради.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 21.11.2016 року в с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області померла ОСОБА_2, факт смерті якої підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-МИ № 164499 від 22.11.2016 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно з ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів.

В силу п. 11 ч.1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 позивач в строки передбачені законом звернувся із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області, але успадкувати житловий будинок з господарськими спорудами, що розташовані за адресою: вул. І.Франка, 3 с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області, він не зміг оскільки відсутні правовстановлюючі документи на вищевказане спадкове майно, що підтверджується постановою про відмову у вчинені нотаріальної дії № 245/02-31 від 01.08.2018 року.

Як вбачається із довідки виданої виконкомом Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області № 431 від 09.07.2018 року, житловий будинок 1895 року будівництва, який розташований в с. Санківці, по вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області належить покійній ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка померла 22.11.2016 року, під забороною та арештом не перебуває.

Згідно довідки № 432 від 09.07.2018 року виданої виконкомом Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області вбачажться, що головою домогосподарства за адресою: с. Санківці, вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області є покійна ОСОБА_2.

Згідно довідки № 433 від 09.07.2018 року виданої виконкомом Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області вбачається, що господарство, розташоване за адресою: с. Санківці, вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області станом на 1991 рік дійсно належало до суспільної групи Колгоспний двір . Станом на 1991 рік в даному господарстві зареєстровані та проживали: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії І-МИ № 040388 від 24.10.2007 року вбачається, що ОСОБА_4 помер 19.10.2005 року в с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області.

Згідно довідки № 434 від 09.07.2018 року виданої виконкомом Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області в тому, що згідно по господарської книги № 6 особового рахунку № 284 житловий будинок, який належав покійній ОСОБА_2 знаходиться за адресою: с. Санківці, вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області.

Згідно довідки № 435 від 09.07.2018 року виданої виконкомом Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області вбачається, що покійна ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована та проживала за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, особовий рахунок № 284, по господарська книга № 6, сторінка 101 по день смерті 22.11.2016 року. На день смерті в даному господарстві зареєстрованих та проживаючих немає.

Згідно довідки № 436 від 09.07.2018 року виданої виконкомом цієї ж сільської ради, вбачається, що земельна ділянка розміром 0,51 га., розташована за адресою: с. Санківці, вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області та перебувла в користуванні покійної ОСОБА_2. Санковецька сільська рада не заперечує проти того, щоб після прийняття спадщини дана земельна ділянка була передана спадкоємцю.

Також, як встановлено судом, до спадкового майна після смерті ОСОБА_2 відноситься житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами, які розташовані в с. Санківці, по вул. І.Франка, 3, Хотинського району, Чернівецької області, а саме: житловий будинок - літера А-1 - загальною площею 46,3 кв.м. в т.ч. житлова 41,3 кв.м., Літера а - ганок; Літера І- відмостка; Літера Б - сарай; Літера б - ганок; Літера В - літня кухня - сарай; Літера в - веранда; Літера Пд - підвал; Літера ВхПд - вхід в підвал; Літера Г - сарай; Літера Д - сарай; Літера Ж - вбиральня; Літера №1 - ворота; Літера № 2 - хвіртка; Літера № 3 - криниця; Літера № 4 - криниця (1/2); Літера II - замощення, загальною вартістю 51716 гривень, що підтверджується довідкою фізичної особи підприємця ОСОБА_5 про технічний стан нерухомого майна № 108 від 20 квітня 2018 року.

Згідно висновку № 252 експертного будівельно-технічного дослідження від 20.04.2018 року вбачається, що будівництво житлового будинку літ. А з господарчими будівлями та спорудами, що розташовані в в будинковолодінні в с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області по вул. І.Франка. 3 проведено з дотриманням державних будівельних, протипожежних санітарних норм і подальша їх ескплуатація за призначенням можлива.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного суд приходить до висновку, що вказаний позов ОСОБА_1 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом слід задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, суд вважає за необхідне повернути позивачу з державного бюджету 352,40 грн. сплаченого судового збору при поданні позову до суду.

Згідно ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином суд вважає, що з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в розмірі 352 грн. 40 копійок.

На підставі ст. ст. 392, 1217, 1223, 1258, 1261, 1268 ЦК України, ст.150 ЖК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 142, 200, 206, 223, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, (ІНФОРМАЦІЯ_5. який проживає за адресою: 58000, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) право власності в порядку спадкування за законом на спадкове майно, а саме: житловий будинок - літера А-1 - загальною площею 46,3 кв.м. в т.ч. житлова 41,3 кв.м., Літера а - ганок; Літера І- відмостка; Літера Б - сарай; Літера б - ганок; Літера В - літня кухня - сарай; Літера в - веранда; Літера Пд - підвал; Літера ВхПд - вхід в підвал; Літера Г - сарай; Літера Д - сарай; Літера Ж - вбиральня; Літера № 1 - ворота; Літера № 2 - хвіртка; Літера № 3 - криниця; Літера № 4 - криниця (1/2); Літера II - замощення, загальною вартістю 51716 (п'ятдесят одна тисяча сімсот шістнадцять) гривень, які знаходяться за адресою: вул. І.Франка, 3, с. Санківці, Хотинського району, Чернівецької області та належали ОСОБА_2, яка померла 21 листопада 2016 року.

Повернути ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5. який проживає за адресою: 58000, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 з державного бюджету 352,40 грн. сплаченого судового збору при поданні позову до суду.

Стягнути з Територіальної громади с. Санківці в особі Санковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області (адреса місце знаходження: 60025, с. Санківці, вул. Головна, 96, Хотинського району, Чернівецької області, ідентифікаційний код юридичної особи: 04416950) на користь ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_5, проживаючого за адресою: 58000, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) судовий збір у розмірі 352,40 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернівецької області через Хотинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 03.10.2018 року.

Суддя: О.Г. Єфтеньєв

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення03.10.2018
Оприлюднено04.10.2018
Номер документу76896295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1542/18

Рішення від 03.10.2018

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 19.09.2018

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні