Ухвала
від 25.09.2018 по справі 752/10104/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/10104/18

Провадження по справі № 1-кс/752/8366/18

У Х В А Л А

25.09.2018 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва, розглянувши внесене в кримінальному провадженні № 12017000000001344 від 13.09.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 368 КК України, клопотання подане прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України, ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), подане в порядку глави 15 Кримінального процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

до провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м.Києва надійшло клопотання подане прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України, ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В обґрунтування заявлених вимог, ОСОБА_3 зазначив, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництвом досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №12017000000001344 від 13.09.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 2 статті 205, частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

Звертаючись з зазначеним клопотанням ОСОБА_3 просив розглянути його за відсутності представника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою унеможливлення останніми завчасного знищення або переховування документів, до яких просить надати тимчасовий доступ, що було прийнято до уваги, а тому судовий виклик останніх не здійснювався.

Прокурор Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , який входить до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні №12017000000001344 від 13.09.2017 року подав до суду клопотання про розгляд заявлених у клопотанні вимог за його відсутності, з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

За даними наявними в матеріалах кримінального провадження №12017000000001344 від 13.09.2017 року, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань встановлено, що злочинна група до якої входять співробітники ДФС, які зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди всупереч інтересам служби, вступили в злочинну змову з невстановленими на даний час особами та організували незаконну схему щодо експорту соняшникової олії, шроту з насіння соняшника, зернових та технічних культур.

Органом досудового розслідування встановлено, що група невстановлених на даний час осіб, з метою здійснення незаконної діяльності створила ряд підприємств-експортерів, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) та інші, які протягом 2017 року та січня 2018 року активно проводили операції з експорту соняшникової олії та шроту з насіння соняшника. Всього за вказаний період відвантажено на експорт через порти « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та « ІНФОРМАЦІЯ_8 » товарів вказаної категорії в загальній кількості 122 731 т на суму 59 079 тис. доларів США або 1 590 177 тис. грн.

Встановлено, що зазначені вище експортери взагалі не декларують операцій з придбання соняшникової олії та шроту з насіння соняшника на території України. При цьому в експортних операціях вони виступають у якості продавців товару, а не комісіонерів (у митних деклараціях відсутні посилання на іншого власника товару комітента).

Крім того, встановлені, компанії-нерезиденти, які задіяні в описаній злочинній схемі, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_9 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 .

Крім цього, було встановлено підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_6 ), яке здійснює закупівлю насіння соняшника у фізичних осіб (які не являються підприємцями, платниками НДС), використовуючи про цьому реквізити підприємств з ознаками фіктивності, а саме: СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », СФГ « ОСОБА_5 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 », СФГ « ОСОБА_6 ». Прийом сировини здійснюється на заводі, де проходить переробка в соняшникову олію.

Органом досудового розслідування встановлено, що члени злочинної «Групи» від імені підконтрольного підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), укладають фіктивні угоди на переробку соняшника на виробничих потужностях ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). В рамках цих угод на вказане товариство передається соняшник для переробки та останні повертають після переробки соняшникову олію та шрот з насіння соняшника. Вказані операції не супроводжуються переходом права власності на соняшник та оформленням податкових накладних, передача соняшника не є поставкою, а тому лишається поза увагою фіскальних органів. Вказані обставини дають можливість переробляти соняшник невідомого походження, незаконно придбаний за готівкові кошти. Після переробки на соняшникову олія та шрот надаються документи про походження та якість, які підтверджують виробництво на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

При розслідуванні даного злочину з метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, отримання відомостей щодо посадових осіб підприємств, які уповноважені діяти від їх імені, документів щодо переліку замовниківпереробки зернових татехнічних культур, шроту з насіння соняшнику, зберігання, навантаження та розвантаження соняшникової олії, договорів (з додатками) на переробку та накопичення вантажів, укладених із замовниками, складських документів, митних декларацій з відповідними додатками, в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів, які знаходяться у володінні посадових осіб ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Крім того, в органу досудового розслідування з метою проведення судово-почеркознавчої та судово-економічної експертиз виниклап необхідність саме у вилучені оригіналів документів.

Розглянувши клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що перебуваютьуволодінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , дослідивши доданідо клопотаннядокументи,приходжу довисновку,що зазначенеклопотання підлягаєзадоволенню,оскільки знаданих матеріалівкримінального провадженнявбачається наявністьдостатніх підставвважати,що наданнядоступу доінформації,яка перебуваєу володінніПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а можливість довести їх іншими способом, крім тих про які йдеться в клопотанні, відсутня.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 108, 159-166, 309 КПК України слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України, ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з вилученням їх оригіналів, задовольнити.

Надати дозвіл прокурору відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів включеним до її складу, слідчим слідчої групи, працівникам оперативного підрозділу за дорученням слідчого або прокурора у вказаному кримінальному провадженні,дозвілна тимчасовийдоступ довсіх документів,які знаходятьсяу володінніПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),юридична адреса: АДРЕСА_1 ,тобто можливістьознайомитись тавилучити (здійснитивиїмку) у посадових осіб зазначеного підприємства наступних копій документів за період з 01.01.2016 року по дату винесення ухвали, а саме:

-переліку замовниківпереробки насіння соняшника, зернових та технічних культур, а також зберігання, навантаження та розвантаження соняшникової олії (з якими підприємством укладено відповідний договір на переробку та зберігання продукції (товару)), якими в період з 01.01.2016 надавались відомості (вказівки, переліки) про прийняття вантажів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 );

- договорів (з додатками) на переробку, накопичення, зберігання, навантаження та розвантаження вантажів (соняшника, зернових та технічних культур, соняшникової олії) укладених із замовником: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 );

- товарно-транспортних накладних;

- реєстрів накладних на прийняту сільськогосподарську продукцію з визначенням якості по середньодобовому зразку (Форма N ЗХС-3) або реєстри накладних за формою N ЗХС-4;

- документів про походження та якість виготовленої продукції для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) та які підтверджують виробництво продукції ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- складських документів на сільськогосподарську продукцію, виданих власнику даної продукції, прийнятої на переробку (зберігання) (складська квитанція або просте чи подвійне складські свідоцтва), у тому числі погашених;

- документів, що складались при переоформленні насіння соняшника, шроту з насіння соняшника, зернових та технічних культур, а також соняшникової олії, прийнятих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), від одного власника іншому (договори, угоди, контракти, доручення, заяви, акти-розрахунки), у тому числі на користь компаній-нерезидентів;

- документів, що посвідчують відвантаження насіння соняшника, шроту з насіння соняшника, зернових та технічних культур, соняшникової олії, відповідно до вимог чинного законодавства, а також відповідно до регламенту зернового складу (наказ за формою N 16, відомості залізничних і водних накладних на відвантаження хлібопродуктів за формою N 20), у яких відображено юридичних та/або фізичних осіб резидентів та нерезидентів, на користь яких відвантажено насіння соняшника, шроту з насіння соняшника, зернових та технічних культур, соняшникової олії або якими отримувалась завезена ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) сільськогосподарська продукція;

- довіреностей та документів, у тому числі журналу перепусток, що засвідчують право особи безпосередньо представляти інтереси компанії-нерезидента у взаємовідносинах з підприємством, за усіма випадками коли власниками насіння соняшника, шроту з насіння соняшника, зернових та технічних культур, соняшникової олії, прийнятої ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), виступала компанія-нерезидент;

- інших документів, які складались під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ).

Роз`яснити положення ч. 4 ст. 165 ч. 1 ст. 166 КПК України, відповідно до змісту яких: на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів; у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2018
Оприлюднено23.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/10104/18

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 08.08.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 08.08.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні