Рішення
від 03.10.2018 по справі 353/627/18
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/627/18

Провадження № 2/353/309/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2018 року м.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Мануляка Ю.В.,

з участю

секретаря c/з ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2

відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Тлумацького районного суду Івано-Франківської області у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта до ОСОБА_3 про відшкодування матеріального збитку в порядку регресу,-

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта звернулось до суду з даним позовом обґрунтувавши його тим, що між сторонами було укладено договір (поліс) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів №АІ/5748151 строк дії з 15.02.2015 року до 14.02.2016 року, відповідно до умов якого страховик зобов'язується у випадку заподіяння шкоди забезпеченим транспортним засобом - автомобілем НОМЕР_1, виплатити страхове відшкодування третім особам при настанні дорожньо-транспортної пригоди, яка станеться за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої виникне цивільно-правова відповідальність водія, відповідальність якої застрахована договором (полісом). 05.09.2015 року в м. Київ з вини відповідача, який керував транспортним засобом Volkswagen Transporter , державний реєстраційний номер НОМЕР_2, відбулась дорожньо-транспортна пригода внаслідок якої було пошкоджено транспортний засіб Opel Kadett , державний реєстраційний номер НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_4 Відповідно до дослідження та розрахунку страхового відшкодування про вартість матеріального збитку завданого автомобілю Opel Kadett , державний реєстраційний номер НОМЕР_3, НАСК Оранта здійснила виплату страхового відшкодування третій стороні ОСОБА_5 у розмірі 3555,38 грн. Згідно постанови від 11.12.2015 року винесеної Оболонським районним судом м.Києва у справі № 756/12600/15-п, автомобілем Volkswagen Transporter , державний реєстраційний номер НОМЕР_2, керував та здійснив ДТП ОСОБА_3, після чого покинув місце події. Таким чином Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія Оранта отримала право вимагати від ОСОБА_3, який самовільно залишив місце ДТП, відшкодування матеріального збитку в порядку регресу в розмірі 3555,38 грн.

Представник позивача в судовому засіданні вимоги позовної заяви підтримав в повному обсязі з підстав, викладених у позові, та просив суд позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги визнав та пояснив, що не заперечує проти задоволення позову.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши в сукупності надані в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

14.02.2015 року між Публічним акціонерним товариством Національна акціонерна страхова компанія Оранта та ОСОБА_3 був укладений договір (поліс) № АІ/5748151 обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів щодо забезпеченого транспортного засобу автомобіля Volkswagen Transporter , номерний знак НОМЕР_2 (а.с.6).

Відповідно до ст.979 ЦК України, за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) грошову суму (страхову виплату).

Згідно ст.6 Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду заподіяну життю, здоров'ю та/або майну потерпілого.

Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України Про загальнообов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Згідно копії постанови Оболонського районного суду м. Києва від 11.12.2015 року у справі №756/12600/15-п, яка набрала законної сили, встановлено, що 05 вересня 2015 року о 10 год. 30 хв. ОСОБА_3 в м. Києві по вул. Полярній, 10-В, керуючи автомобілем Фольксваген Транспортер д.н.з. АТ846 ВА, під час руху заднім ходом вдарив автомобіль Опель Кадет д.н.з. НОМЕР_3 та не дотримавшись безпечного інтервалу вдарив автомобіль НОМЕР_4, після чого покинув місце події, чим порушив п.п. 10.9, 13.1, 2.10 (а) ПДР (а.с. 7).

Згідно ремонтної калькуляції №АА4629СТ від 10.09.2015 року загальна вартість відновлювального ремонту автомобіля Опель Кадет складає 11377,93 грн. (а.с. 10)

Відповідно до копії страхового акта №ОЦВ-15-5880/1 (а.с. 13) потерпілій ОСОБА_5 виплачено страхове відшкодування в розмірі 3555,38 та перераховано їй відповідно до заяви про страхове відшкодування від 28.12.2015 року.

Копією реєстру одержувачів сум відшкодувань за рахунок коштів ПАТ Національна акціонерна страхова компанія Оранта від 25.01.2016 року, підтверджується отримання ОСОБА_5, паспорт серія АК 140994, від ПАТ Національна акціонерна страхова компанія Оранта через ПАТ КБ Правекс-Банк страхового відшкодування у розмірі 3555,38 грн.

Відповідно до ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам фізичної особи, а також шкода завдана майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі, особою, яка її завдала.

Згідно ч.2 ст.1187 ЦК України шкода, заподіяна джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом.

Відповідно до ч.1 ст.1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме шкода завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

За змістом статті 38 Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів передбачено, що страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду. Аналогічні положення закріплені і у ст.1191 ЦК України згідно якої особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до п.п. в п.п.38.1.1 п.38.1 ст. 38 Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду якщо він якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди.

Зважаючи на те, що через порушення відповідачем ПДР України сталася ДТП, внаслідок якої власнику автомобіля Opel Kadett , державний реєстраційний номер НОМЕР_3 ОСОБА_5 було завдано збитки, відповідач залишив місце ДТП, що підтверджується постановою суду у справі про адміністративне правопорушення, завдані внаслідок ДТП збитки ОСОБА_5 відшкодовані страховою компанією, тому суд вважає, що у позивача виникло право зворотної вимоги до відповідача у розмірі виплаченого страхового відшкодування.

Позивачем на адресу відповідача було направлено регресну вимогу від 16.02.2016 року за вих. №09-06-06/1779 про відшкодування збитків в розмірі 3555,38 грн. в порядку регресу, однак на час розгляду справи судом збитки у вказаному вище розмірі відповідачем не відшкодовані.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до змісту статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оцінивши досліджені у судовому засіданні докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта ґрунтується на вимогах закону, тому на її користь з відповідача в порядку регресу підлягають стягненню завдані збитки в розмірі виплаченого страхового відшкодування в сумі 3555,38 грн.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача також підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в розмірі 1762 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 76-81, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 979, 1166, 1187, 1188, 1191 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта до ОСОБА_3 про відшкодування матеріального збитку в порядку регресу - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта страхове відшкодування за завдані збитки в порядку регресу в розмірі 3555 грн. (три тисячі п'ятсот п'ятдесят п'ять) гривень 38 копійок.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта судові витрати у виді судового збору в сумі 1762,00 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення до суду апеляційної інстанції через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія Оранта в особі Івано-Франківської обласної дирекції головного офісу публічного акціонерного товариства Національна акціонерна страхова компанія Оранта , код ЄДРПОУ 40813203, адреса: вулиця Дністровська, будинок 30, місто Івано-Франківськ, поштовий індекс 76015.

Відповідач: ОСОБА_3, вул. Наддністрянська, 58, с. Луг, Тлумацького району, Івано-Франківської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5.

Суддя Мануляк Ю.В.

Повний текст рішення складено 04.10.2018 року.

Дата ухвалення рішення03.10.2018
Оприлюднено05.10.2018
Номер документу76914094
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріального збитку в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —353/627/18

Рішення від 03.10.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Рішення від 03.10.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Ухвала від 06.09.2018

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні