Рішення
від 04.10.2018 по справі 394/694/18
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

2 6100 смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави 26

04.10.2018 394/694/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2018 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді: Партоліної І.П.

при секретарі: Довгій С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Новоархангельськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області, третя особа - відділ у Новоархангельському районі Головного управління Держгеокадастру Кіровоградської області, про визнання права власності на спадкову земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача про визнання права власності на спадкову земельну ділянку з тих підстав, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її рідна сестра ОСОБА_2, після смерті якої залишилось спадкове майно, яке складається із земельної ділянки № 163 площею 6,02 га з кадастровим номером НОМЕР_2, що знаходиться на території Скалівської сільської ради, на підставі державного акта на право приватної власності на землю НОМЕР_3, виданого Скалівською сільською радою Новоархангельського району Кіровоградської області 02 жовтня 2001 року.

Державним нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті сестри у зв'язку з тим, що у витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 05.01.2018 року відомості про державну реєстрацію земельної ділянки та кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_4 суперечать даним вищезазначеного державного акту виданому на ім'я ОСОБА_2. Оскільки вирішити даний спір в добровільному порядку неможливо, позивач вимушена звертатись до суду з даним позовом.

В судове засідання позивач не з'явилась, від позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача - Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області в судове засідання не з'явився, до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника, позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Представник третьої особи - відділу у Новоархангельському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградської області в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи за відсутності представника, не проти задоволення позовних вимог.

Дослідивши докази в сукупності з іншими матеріалами справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

Відповідно до ст. 81 Земельного кодексу України громадяни набувають право власності на земельні ділянки, в тому числі і на підставі прийняття спадщини.

Судом достовірно встановлено, згідно копії свідоцтва про смерть НОМЕР_5 від 10 січня 2017 року ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Новоархангельськ Новоархангельського району Кіровоградської області.

За життя ОСОБА_2 мала у власності земельну ділянку площею 6,02 га, яка розташована на території Скалівської сільської ради в межах згідно з планом, на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого 02 жовтня 2001 року Скалівською сільською радою, кадастровий номер НОМЕР_2.

Згідно довідки виданої Новоархангельською селищною радою Новоархангельського району Кіровоградської області ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 по АДРЕСА_1 За даною адресою на момент смерті ОСОБА_2 ніхто не зареєстрований та не проживає.

За інформацією Новоархангельської державної нотаріальної контори Кіровоградської області після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 відкрилася спадкова справа № 33/2017. Заява про прийняття спадщини надійшла від імені ОСОБА_1, заява про відмову від прийняття спадщини не надходила. Свідоцтво про право на спадщину не видавалось. Згідно Єдиного реєстру спадкових справ від імені ОСОБА_2 заповіти посвідчувались.

Згідно заповіту (реєстровий № 12) від 14 травня 2003 року посвідченого секретарем Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області ОСОБА_2 належну йому земельну ділянку, яка розташована на території Скалівської сільської ради площею 6,02 га в межах згідно з планом на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого 02 жовтня 2001 року Скалівською сільською радою, заповіла ОСОБА_1.

Згідно копії витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, виданого 05 січня 2018 року на заяву ОСОБА_1, земельній ділянці розміром 6,0212 га, що розташована на території Скалівської сільської ради Новоархангельського району відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 присвоєно кадастровий номер - НОМЕР_4.

Своїм листом відділ у Новоархангельському районі Головного управління Дердгеокадастру у Кіровоградській області пояснив, що при наданні відомостей з Державного земельного кадастру про земельну ділянку було виявлено, що кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2, що розташована на території Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області, загальною площею 6,0212 га та належала ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 присвоєно іншій земельній ділянці, що також розташована на території Скалівської сільської ради.

Оскільки реєстрація іншої земельної ділянки з таким самим кадастровим номером у Державному земельному кадастрі є неможливою, державний кадастровий реєстратор відділу Держземагенства у Новоархангельському районі Кіровоградської області вніс виправлення до відомостей ДЗК, земельної ділянки № 163, що розташована на території Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області, загальною площею 6,0212 га та належала ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 присвоєно інший кадастровий номер НОМЕР_4.

Нотаріусом було відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину внаслідок розбіжностей у правовстановлюючих документах на спадкове майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Позивач скористалась своїм правом прийняття спадщини відповідно до норм чинного законодавства.

Згідно роз'яснень п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно роз'яснень, викладених у п.23 Постанови Пленуму Верхованого Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Оскільки позивач є спадкоємцем по заповіту після смерті спадкодавця, прийняла спадщину шляхом звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тому позивач має право спадкувати земельну ділянку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 16, 1217, 1218, 1223, 1268, 1269 ЦК України, ст. 81 Земельного кодексу України, ст. ст. 213-215 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженкою села Скаліва Новоархангельського району Кіровоградської області право приватної власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_4, загальною площею 6,0212 га, яка розташована на території Скалівської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області, в межах згідно з планом на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, що виготовлений на ім'я ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Новоархангельськ Новоархангельського району Кіровоградської області за правом спадкування за заповітом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку визначеному ст. 354, 355 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, місце проживання АДРЕСА_2 ІДН НОМЕР_1.

Відповідач: Скалівська сільська рада Новоархангельського району Кіровоградської області, місцезнаходження вулиця Молодіжна 50 , село Скаліва Новоархангельського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04366883.

Третя особа: відділ у Новоархангельському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, місцезнаходження Кіровоградська область, смт. Новоархангельськ, вулиця Центральна, 31, код ЄДРПОУ 39767636.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено05.10.2018
Номер документу76916559
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкову земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —394/694/18

Рішення від 04.10.2018

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

Ухвала від 28.08.2018

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Партоліна І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні