Вирок
від 04.10.2018 по справі 489/253/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/253/18

кримінальне провадження

№1-кп/489/313/18

ВИРОК

Іменем України

04 жовтня 2018 р. м. Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого ОСОБА_1

при секретарях ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5

представника потерпілого ОСОБА_6

обвинуваченої ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження на підставі обвинувального акту за обвинуваченням:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаїва, громадянки України, з середньою фаховою освітою, не одруженої, має ; неповнолітніх дітей, не працюючої, не судимої, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_7 ,працюючи з 06.11.2017 р. на посаді продавця продовольчих товарів у відділі роздрібної торгівлі ТОВ ТД Мережа", являючись матеріально відповідальною особою, на підставі договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, виконуючи обов`язки пов`язані з отриманням грошових коштів на ім`я адміністрації, а також із збереженням товарно-матеріальних цінностей, 10.12.2017 р., маючи намір на заволодіння майном ТОВ "ТД Мережа", знаходячись у сигаретному кіоску по вул. Космонавтів, 146 в м. Миколаєві, отримавши від фізичних осіб кошти за придбані ними тютюнові вироби в розмірі 7413 грн. 46 коп., привласнила їх, не здавши до каси ТОВ "ТД Мережа".

Суд визнає ОСОБА_7 винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 ч.1 КК України, тобто у привласненні чужого майна, яке було ввірено особі.

Вина обвинуваченої доведена дослідженими судом доказами.

Так, обвинувачена визнала себе винною частково, і показала, що працюючи продавцем сигарет в ТОВ "ТД Мережа" з 06.11.2017 р., в кіоску по вул. Космонавтів, 146 в 10 числах грудня 2017 року, віддала невстановленим особам гроші з каси в сумі близько 7500 грн., оскільки ці особи запевняли її, що повернуть гроші.

Представник потерпілого ОСОБА_6 показав, що йому як директору по розвитку та безпеці ТОВ "ТДМережа"стало відомо,що 10.12.2017р.продавець Воропайна торговійточці "Баштанське"по вул.Космонавтів,видала грошіз касиневстановленій особі,в чомувона зізналася.

Згідно наказу про прийняття на роботу № 359-К від 06.11.2017 р., та договору про повну матеріальну відповідальність ОСОБА_7 , взяла на себе повну матеріальну відповідальність за невнесення до каси адміністрації ТОВ "ТД Мережа" виручки, за незабезпечення зберігання грошових коштів, а також матеріальних цінностей, переданих їй адміністрацією.

Згідно відомостей про передачу товарно-матеріальних цінностей від 04.12.2017 р., ОСОБА_7 прийняла на склад ТТ "Баштанське" за адресою вул.Космонавтів,146,товар,,вартістю 70484грн.81коп.,зі знаходженняму касігрошових коштівв сумі2968грн.8коп.

Згідно акту інвентаризації від 10.12.2017 р., було встановлено недостачу у ТТ "Баштанське" ТОВ "ТД Мережа", грошових коштів в сумі 7413 грн. 46 коп., яка згідно розписки ОСОБА_7 була визнана нею.

Дослідивши вказані докази, суд вважає, що вина обвинуваченої поза розумним сумнівом доведена, частково її показами про вчинення заволодіння майном при встановлених обвинуваченням обставинах, відомостями про передачу обвинуваченій, як матеріально-відповідальній особі, матеріальних цінностей та грошових коштів та про недостачу цих цінностей у розмірах встановлених обвинуваченням, показами про ці обставини представника потерпілого, який був безпосереднім очевидцем виявлення відомостей про заволодіння обвинуваченою грошовими коштами.

Покази обвинуваченої, щодо заволодіння грошовими коштами, іншими особами, суд не приймає до уваги, оскільки такі її покази нічим не підтверджені, та спосіб використання майна, після його заволодіння не спростовує пред`явленого обвинувачення. Також суд, вважає встановленим вчинення обвинуваченою кримінального правопорушення саме 10.12.2017 р., оскільки доказів вчинення таких дій у інший час, як встановлено обвинуваченням судом не досліджено.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої суд визнає, наявність на утриманні обвинуваченої чотирьох неповнолітніх дітей, обставин, що обтяжують покарання судом не встановлено.

При призначенні покарання, суд враховує, що обвинуваченою вперше вчинено злочин середньої тяжкості, особу обвинуваченої, яка не судима, задовільно характеризується, обставину, що пом`якшує покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, та вважає необхідним призначити покарання у вигляді штрафу, з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з матеріальною відповідальністю, яке буде достатнім для виправлення обвинуваченої і запобігання вчиненню нею нових злочинів.

Позов ТОВ "ТД Мережа" про відшкодування заподіяної злочином шкоди в розмірі 7654 грн. 40 коп., суд вважає таким, що на підставі ст.1166 ЦК України, підлягає частковому задоволенню, в розмірі 7413 грн. 46 коп., оскільки встановлено, що саме така шкода була заподіяна діями обвинуваченого з заволодіння грошовими коштами ТОВ "ТД Мережа", відповідно до доведеного обвинувачення, та підтверджена наданими документами.

Крім того, ОСОБА_7 обвинувачується в тому, що ОСОБА_8 , за не встановлених обставин, перебуваючи на території сигаретного кіоску, що розташований за адресою: м. Миколаїв, перетин вул. Космонавтів, 146, діючі на підставі наказу про прийняття на роботу, укладеного з ТОВ "ТД Мережа" привласнила та використала матеріальні цінності, а саме: сигарети "More Blue" в кількості 1 пачки, вартістю 19 грн. 01 коп., "Прима Люкс № 6" в кількості 2 пачок, вартістю 20 грн. 93 коп. за пачку загальної, вартістю 41 грн. 86 коп., "Bond Premium Bly" в кількості 1 пачки, вартістю 19 грн. 45 коп. "Winston" в кількості 1 пачки, вартістю 27 грн. 43 коп., "Winchester Red" в кількості 1 пачки,, вартістю 19 грн. 45 коп., "LD Impuls Compact"в кількості 1 пачки, вартістю 21 грн. 35 коп., "Rotmans Bly" в кількості 1 пачки, вартістю 22 грн. 49 коп., "Rotmans Demi Bly" в кількості 1 пачки, вартістю 22 грн. 49 коп., "Rotmans Silver" в кількості 1 пачки, вартістю 22 грн. 49 коп., "Столичные б/ф" в кількості 1 пачки, вартістю 18 грн. 36 коп., цукерку "Шалена білка" в кількості 1 штука, вартістю 3 грн. 56 коп., заподіявши ТОВ "ТД Мережа" майнову шкоду.

Вказане обвинувачення ОСОБА_7 , суд визнає недоведеним.

Так, обвинувачена винною себе у пред`явленому обвинуваченні не визнала та показала, що вказаним товаром вона не заволодівала.

Представник потерпілого ОСОБА_6 показав, що при проведенні інвентаризації у торговій точці, де ОСОБА_9 працювала продавцем було виявлено недостачу товару, який зазначений у обвинувальному акті. При цьому ОСОБА_9 не змогла пояснити, причини утворення такої недостачі. ОСОБА_8 є також працівником ТОВ "ТД Мережа".

Згідно відомостей про передачу товарно-матеріальних цінностей від 04.12.2017 р., ОСОБА_7 прийняла на склад ТТ "Баштанське" за адресою вул. Космонавтів, 146, товар, зазначений у обвинувальному акті.

Згідно акту інвентарізації та відомості № 5 від 11.12.2017 р., встановлено недостачу в торговій точці по вул. Космонавтів, 146, сигарет "More Blue" в кількості 1 пачки, вартістю 19 грн. 01 коп., "Прима Люкс № 6" в кількості 2 пачок, вартістю 20 грн. 93 коп. за пачку загальної, вартістю 41 грн. 86 коп., "Bond Premium Bly" в кількості 1 пачки,, вартістю 19 грн. 45 коп. сигарети "Winston" в кількості 1 пачки,, вартістю 27 грн. 43 коп., "Winchester Red" в кількості 1 пачки,, вартістю 19 грн. 45 коп., "LD Impuls Compact"в кількості 1 пачки, вартістю 21 грн. 35 коп., "Rotmans Bly" в кількості 1 пачки, вартістю 22 грн. 49 коп., "Rotmans Demi Bly" в кількості 1 пачки,, вартістю 22 грн. 49 коп., "Rotmans Silver" в кількості 1 пачки,, вартістю 22 грн. 49 коп., "Столичные б/ф"в кількості1пачки,,вартістю 18грн.36коп., шоколадноговиробу "Шаленабілка"в кількості1штука,,вартістю 3грн.56коп.

Відповідно до вимог ст.62 Конституції України, ст.17 КПК України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом та обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях. Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Відповідно до вимог ст.337 КПК України, судовий розгляд проводиться лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, зміни прокурором обвинувачення та виходу суду за межі обвинувачення, якщо це покращує становище особи, стосовно якої здійснюється кримінальне провадження.

Згідно ст.91, 92 КПК України, обов`язок доказування події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення покладається на прокурора.

Згідно ст.370 КПК України, судове рішення ухвалюється судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженим під час судового розгляду.

При цьому, ОСОБА_7 не визнала себе винною у пред`явленому обвинуваченні, яким фактично встановлені обставини вчинення таких дій не ОСОБА_7 , а іншою особою, - ОСОБА_8 , що за поясненнями представника потерпілого також є працівником підприємства, з чого є незрозумілим, чи пред`явлено таке обвинувачення саме ОСОБА_7 .

Крім того, пред`явленим обвинуваченням не встановлені обставини вчинення обвинуваченою таких дій, зокрема час їх вчинення, а зазначено лише, що такі обставини є невстановленими, що викликає додаткові сумніви у їх вчиненні обвинуваченою.

Враховуючи вказане, суд відкидає як докази, відомості про передачу товару та акт інвентаризації з додатком, покази представника потерпілого з цих обставин, оскільки такі докази не містять відомостей про безпосередні обставини вчинення обвинуваченою злочину, а саме часу та інших обставин його вчинення, та не дозволяють без сумніву встановити такі обставини без виходу за межі обвинувачення.

З врахуванням, цього суд вважає, що позов ТОВ "ТД Мережа", в частині стягнення з обвинуваченої майнової шкоди в сумі 240 грн. 94 коп, не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.374, 375 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_7 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 ч.1 КК України та призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доході громадян, в сумі 510 гривень з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з матеріальною відповідальністю на строк 1 рік.

Стягнути з ОСОБА_7 на користь ТОВ "ТД Мережа" на відшкодування майнової шкоди - 7413грн.46коп.,позов вчастині стягнення з обвинуваченої майнової шкоди в сумі 240 грн. 94 коп, залишити без задоволення.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Миколаївської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуючий:

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу76916827
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —489/253/18

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Вирок від 04.10.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 23.02.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 22.01.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні