Рішення
від 04.10.2018 по справі 489/2491/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

04.10.2018 Справа №489/2491/18

Провадження №2/489/1684/18

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2018 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста ОСОБА_1 у складі: судді Рум'янцевої Н.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Державного підприємства Український радіотехнічний інститут про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невчасно виплачену заробітну плату, середньої заробітної плати за час затримки розрахунку, відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, яким просив: стягнути додаткової компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати у розмірі 37178,56 грн. без урахуванням податків і загальнообов'язкових платежів; стягнути середній заробіток за затримку повного розрахунку із заробітної плати з березня по грудень 2017 рік, з січня по квітень 2018 рік у розмірі 50254,26 грн.; стягнути моральну шкоду у розмірі 3000 грн. Свої вимоги мотивував тим, що він працював у відповідача на посаді помічника директора. Проте згідно Наказу від 04.06.2014 р. його було звільнено на підставі п. 1 ст. 40 КзпП України. Однак всупереч вимог діючого законодавства позивачу ОСОБА_2 при звільненні не було оплачено всі грошові кошти, що були нараховані та належали йому до сплати - заборгованість по заробітній платі на час звільнення склала 132 348 грн. 43 коп. В подальшому частину заборгованості по заробітній платі відповідачем було оплачено, проте компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати погашено не було. Також позивач ОСОБА_2 зазначав, що через неправомірні дії відповідача в зв`язку з тривалою затримкою розрахунку, відсутністю грошових коштів та засобів для існування він зазнав моральних страждань, не

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь - якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Від сторін клопотання про проведення розгляду справи з їх викликом в судове засідання не надійшло, тому суд провів розгляд справи за наявними у ній матеріалами.

Відповідач правом на подання відзиву не скористався.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, відповідно до ч. 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом ухвалено провести заочний розгляд справи.

З'ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Відповідно до Наказу Державного підприємства Український радіотехнічний інститут від 21.04.2009 р. № 10-к ОСОБА_2 було прийнято на роботу на посаду наукового співробітника - консультанта. В подальшому його було переведено на посаду помічника директора.

Згідно Наказу Державного підприємства Український радіотехнічний інститут № 11-к від 04.06.2014 р. ОСОБА_2 було звільнено з посади помічника директора за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідно до ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Судом встановлено, що Державним підприємством Український радіотехнічний інститут не виплачено позивачу заробітну плату та на момент звільнення заборгованість відповідача перед ОСОБА_2 складала 112131 грн. 42 коп. - за період з березня 2011 р. по червень 2014 р.

На теперішній час в державній виконавчій службі перебувають виконавчі провадження № 55572838 від 19.01.2018 року, № 55572608 від 19.01.2018 року, № 55572547 від 19.01.2018 року. На теперішній час рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва не виконанні. Загальна сума заборгованості складає 112131,42 грн.

Відповідно до п. 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.99 року № 13 установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, - наступного дня після пред'явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок , суд на підставі ст.117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи - по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27 Закону України Про оплату праці за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 .

З урахуванням цих норм, зокрема абзацу третього пункту 2 Порядку, середньомісячна заробітна плата за час затримки розрахунку обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана виплата, тобто дню звільнення працівника з роботи.

Відповідно до пункту 5 розділу IV Порядку основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час затримки розрахунку, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка згідно пункту 8 цього Порядку визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - календарних днів за цей період.

Після визначення середньоденної заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплат працівнику здійснюється нарахування загальної суми середнього заробітку за час затримки розрахунку, яка обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (абзац другий пункту 8 Порядку).

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства (абзац третій пункту 8 Порядку).

Крім того, положеннями розділу III Порядку передбачені виплати, які підлягають і не підлягають урахуванню (зокрема, одноразові виплати, соціальні виплати, окремі види премій тощо) при обчисленні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час затримки розрахунку.

Відповідно до довідки Державного підприємства Український радіотехнічний інститут № 20 від 24.04.2018 року, середньоденна заробітна плата ОСОБА_2 становить 232,63 грн.

Відповідно до ст.ст.1, 2 Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати підприємства, установи і організації всіх форм власності і господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи). Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам.

Суми компенсації обчислюється шляхом множення щомісячних індексів споживчих цін, які публікуються Держстатом України за період невиплати заробітної плати на розмір невиплаченої заробітної плати більш ніж на місяць.

Згідно Положення про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1427 від 20.12.1997 р., компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати заробітної плати, нарахованої працівникові за період роботи починаючи з 01.01.1998 р., якщо індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги за цей період зріс більше як на один відсоток.

Всупереч вищезазначених вимог компенсація у зв`язку з порушенням термінів виплати заробітної плати в розмірі 112131 грн. 42 коп. позивачу ОСОБА_2 виплачена не була. Обґрунтованими є також вимоги позивача про стягнення з відповідача на його користь компенсація у зв`язку з порушенням термінів виплати заробітної плати в розмірі 37178 грн. 56 коп.

Відповідно до ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

Згідно Довідки Державного підприємства Український радіотехнічний інститут від 24.07.2018 р. за вих. № 21 середня заробітна плата ОСОБА_2 складає 4 303 грн. 58 коп.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що до теперішнього часу заборгованість по заробітній платі перед позивачем не погашена в повному обсязі, суд вважає, що вимоги ОСОБА_2 про стягнення з відповідача на його користь середнього заробітку за час затримку розрахунку обґрунтовані, та підлягає стягненню у розмірі 50254 грн.26 коп..

Відповідно до ст. 237-1 КЗпП України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Згідно положень Постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.1995 р. Про судову практику у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди (із змінами, внесеними згідно з Постановами Пленуму Верховного суду України від 25.05.2001 р. та від 27.02.2009 р.) розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

Враховуючи характер завданих позивачу душевних страждань внаслідок затримки виплати значної заборгованості по заробітній платі, суд вважає за можливе стягнути з відповідача на його користь компенсацію моральної шкоди в розмірі 3 000 грн.

Згідно із ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з позивача на користь держави підлягає стягнення судовий збір у розмірі 704 грн. 80 коп.,

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 141, 259, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Державного підприємства Український радіотехнічний інститут про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невчасно виплачену заробітну плату, середньої заробітної плати за час затримки розрахунку, відшкодування моральної шкоди - задовольнити частково.

Стягнути з Державного підприємства Український радіотехнічний інститут на користь ОСОБА_2, додаткову компенсацію у зв`язку з порушенням термінів виплати заробітної плати в розмірі 37178 грн. 56 коп. (тридцять сім тисяч сто сімдесят вісім гривен п'ятдесят шість копійок).

Стягнути з Державного підприємства Український радіотехнічний інститут на користь ОСОБА_2 середню заробітну плату за час затримки розрахунку при звільненні в сумі 50254 грн. 26 коп. (п'ятдесят тисяч двісті п'ятдесят чотири гривни двадцять шість копійок).

Стягнути з Державного підприємства Український радіотехнічний інститут на користь ОСОБА_2 компенсацію моральної шкоди в розмірі 3 000 грн. 00 коп. (три тисячі гривен).

Стягнути з Державного підприємства Український радіотехнічний інститут на користь держави судовий збір у розмірі 704 грн. 80 коп (сімсот чотири гривни вісімдесят копійок).

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста ОСОБА_1 або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Апеляційного суду Миколаївської області.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: Державне підприємство Український радіотехнічний інститут, юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Кірова, 238, ЄДРПОУ 14308598.

Суддя Ленінського районного

суду міста ОСОБА_1 Рум'янцева

Повний текст судового рішення складено 04 жовтня 2018 року.

Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено09.10.2018
Номер документу76945648
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невчасно виплачену заробітну плату, середньої заробітної плати за час затримки розрахунку, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —489/2491/18

Рішення від 04.10.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 30.05.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 04.05.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні