Ухвала
від 05.09.2018 по справі 757/36956/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36956/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2018 рокуслідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю -

В С Т А Н О В И В:

У провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Слідчий подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У клопотанні, сторона кримінального провадження просить слідчого суддю розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Зі змісту та матеріалів клопотання вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42017010000000063 від 12.05.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи державної наукової установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) (далі - Інститут) діючи у складі організованої злочинної групи із службовими особами видавництв, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ін., у період з 31.08.2015 по 01.12.2016, під час здійснення закупівлі підручників у вказаних видавництв за бюджетні кошти, шляхом включення до вартості підручників завищених обсягів матеріалів, які необхідні для їх виготовлення, вчинили розтрату бюджетних коштів у розмірі 11 201 153,28 грн.

Зокрема, у період з 31.08.2015 по 01.12.2016, з метою забезпечення навчального процесу, Інститут здійснив закупівлю підручників у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за бюджетні кошти за КПКВ 2201170 на суму понад 95 млн.грн. Закупівля здійснювалася на підставі укладених між Інститутом (замовником) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (виконавцем) договорів про видання підручників за державні кошти, додатками до яких були планові калькуляції. Відповідно до цих калькуляцій вартість підручників включає витрати на матеріали (папір на текст, на обкладинку та форзац, картон, плівка для припресовки), поліграфічні витрати, редакційні витрати, авторський гонорар, художній гонорар, загальновиробничі витрати, рентабельність. При цьому витрати на матеріали переважно становили понад 43% від загальної вартості підручників, а вартість поліграфічних послуг понад 36% від їх вартості.

Для виконання друку підручників за замовленням Інституту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » були залучені поліграфічні підприємства: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » до « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), яким ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було передано матеріали (папір, картон тощо), придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ).

Під час досудового розслідування встановлено, що з метою розкрадання частини бюджетних коштів за КПКВ 2201170, членами організованої злочинної групи, до складу якої входили службові особи державної наукової установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », вищевказаних поліграфічних підприємств та ін., був розроблений злочинний план, згідно якого до планових калькуляцій до договорів про закупівлю були внесені завищені обсяги матеріалів, необхідних для друку підручників. Так під час ревізії фінансово-господарської діяльності державної наукової установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (акт від 17.03.2017 № 03-21/2) та зустрічної звірки в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено завищення вартості підручників, друк яких здійснювався указаним видавництвом, на суму 6 919 999,39 грн., чим завдано шкоду державному бюджету на указану суму.

Згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_18 у подальшому вищевказані бюджетні кошти, які були розкрадені шляхом завищення обсягів матеріалів, необхідних для виготовлення підручників, були розподілені між учасниками злочинної схеми, тобто службовими особами державної наукової установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та вищевказаних поліграфічних підприємств.

В ході досудового розслідування встановлено рахунки, якими користується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у період видавництва підручників за державні кошти та на підставі ухвалу суду про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю від 11.05.2018 було отримано банківські виписки по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Проведеним аналізом банківських виписок по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) встановлено, що у період 2015 2017 рр. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) перераховувало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), бюджетні кошти за КПКВ 2201170 отримані від Інституту за закупівлю підручників.

З метою встановлення подальшого використання бюджетних коштів за КПКВ НОМЕР_19 на закупівлю підручників встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) у період видавництва підручників за державні кошти користувалося наступними банківськими рахунками:

- НОМЕР_20 відкритий у Харківське ГРУ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_21 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 ), юридичною особою якої є АТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_23 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_3 );

- НОМЕР_24 , відкритий у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (МФО НОМЕР_25 , ЄДРПОУ НОМЕР_26 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ).

Інформація щодо вищевказаних рахунків підтверджується відповідними виписками з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Отже, під час досудового розслідування даного кримінального провадження необхідно отримати тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) щодо відкриття та користування банківськими рахунками у вищевказаних банківських установах, в тому числі тих, що відображають рух коштів по рахункам, адже таким чином можливо буде встановити, яким саме чином були використані державні кошти передбачені на видавництво підручників та всі суб`єкти господарювання на рахунки яких вони перераховувалися.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, дослідивши долучені до клопотання документів, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати у кримінальному провадженні №42017010000000063 від 12.05.2017, слідчому з слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 та іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи, та прокурорам, які входять до складу групи прокурорів Генеральної прокуратури України, тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_18 ) тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку) у Харківське ГРУ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_21 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 ), юридичною особою якої є АТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_23 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ); ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (МФО НОМЕР_25 , ЄДРПОУ НОМЕР_26 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ), а саме:

1. банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печаток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків;

2.анкет ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) по банківських рахунках;

3.довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 );

4.платіжних доручень та меморіальних ордерів (в друкованому та електронному виглядах) в повному обсязі, які свідчать про надходження та використання коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) за період з 01.01.2015 по 17.07.2018;

5.договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) співробітниками банку;

6.документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками банку банківських операцій по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), а саме: реєстрів фінансового моніторингу, файлів-повідомлень, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнтів (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу);

7.документів щодо придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) чекових книжок по банківських рахунках, векселів, інших цінних паперів;

8.банківських виписок (роздруківок руху коштів) за період з 01.01.2015 по 17.07.2018 в друкованому та електронному вигляді по наступним рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ):

- НОМЕР_20 відкритий у Харківське ГРУ ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_21 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 ), юридичною особою якої є АТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_19 " (МФО НОМЕР_23 , ЄДРПОУ НОМЕР_22 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ), а також по всіх інших рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 );

- НОМЕР_24 , відкритий у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (МФО НОМЕР_25 , ЄДРПОУ НОМЕР_26 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ), а також по всіх інших рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ).

9.юридичних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 );

10.договорів, укладених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) та інших документів, оплата вартості товарів, послуг та цінних паперів за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на їх рахунки в банку та з указаних рахунків;

11.заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 );

12.документів в друкованому та електронному виглядах, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) купувало, обмінювало іноземну валюту відповідно до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою правління Національного банку України №281 від 10.08.2005;

13.платіжних доручень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) в іноземній валюті та повідомлень про переказ коштів в іноземній валюті в паперовій формі та у формі електронних розрахункових документів, а також документів поданих до банку разом із платіжними дорученнями в іноземній валюті, які потрібні банку для здійснення валютного контролю за правомірністю переказу іноземної валюти з рахунку платника відповідно до Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів, затвердженого постановою правління Національного банку України №216 від 28.07.2008.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.09.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/36956/18-к

Ухвала від 05.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні