Ухвала
від 08.10.2018 по справі 161/14599/18
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/14599/18

Провадження № 1-кс/161/7714/18

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

м. Луцьк 08 жовтня 2018 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участі секретарясудових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Луцької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

З внесеного клопотання та матеріалів, доданих до нього, встановлено, що СВ Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018030130000446 від 31 травня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час митного оформлення легкового автомобіля марки VOLKSWAGEN, моделі KADDY, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , що здійснювалось 26.02.2018 року, використав завідомо підроблений документ, який надав при митному оформленні вищевказаного транспортного засобу, а саме довідку видану ІНФОРМАЦІЯ_2 від 22.02.2018 № НОМЕР_2 , в якій було зазначено, що ОСОБА_6 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 25.02.1999 р. Коломийським РВ УМВС України у Івано-Франківській області має право на тимчасове проживання на території Липинської сільської ради.

Вищезазначена довідка надана гр. ОСОБА_5 при митному оформлені автомобіля за своїм змістом та формою викликає сумніви щодо її дійсності. ІНФОРМАЦІЯ_3 по даному факту було скеровано в ІНФОРМАЦІЯ_4 повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, для прийняття рішення про реєстрацію кримінального провадження та здійснення досудового слідства.

В ході проведення перевірки до ІНФОРМАЦІЯ_5 , щодо підтвердження або спростування факту оформлення, реєстрації та видачі гр. ОСОБА_6 довідки від 22.02.2018 року №5322, про те, що ОСОБА_6 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 25.02.1999 р. Коломийським РВ УМВС України у Івано-Франківській області має право на тимчасове проживання на території Липинської сільської ради.

З відповіді на запит, яка надійшла від ІНФОРМАЦІЯ_5 слідує, що довідка від 22.02.2018 року за №А5322 щодо тимчасового проживання гр. ОСОБА_5 , сільською радою не видавалася, останній на території сільської ради, як тимчасово проживаючий, не зареєстрований.

Враховуючи вищевикладене, та те, що довідка, яка підтверджує те, що ОСОБА_6 має право на тимчасове проживання на території ІНФОРМАЦІЯ_5 , яку останній надав при митному оформленні легкового автомобіля марки VOLKSWAGEN, моделі KADDY, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 - сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами цього кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні доведення фактів підроблення документів, проведення судово-почеркознавчих експертиз, встановлення винних у цьому осіб, а без їх використання та вилучення (проведення виїмки) неможливо іншим способом з`ясувати обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

У судове засідання слідчий не зявився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності. Клопотання підтримує, просить задовольнити.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Згідно з ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно положеньст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Крім того, як вбачається з ч.6ст.163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, як вбачається з ч.7 ст.163 КПК Українислідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст. 132 КПК України, застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів, не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що потреби судового розгляду виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні.

Відповідно до Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року (у редакції наказу Міністерства юстиції України № 1950/5 від 26.12.2012 року) для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів, тому клопотання в частині вилучення оригіналів документів підлягає задоволенню.

Беручи до уваги вищенаведене та враховуючи, що у клопотанні та доданих до нього матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що необхідність отримання доступу до вищевказаних документів має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та довести на даному етапі досудового розслідування вказані обставини іншими способами неможливо, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст.131,132,159-164,309,372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотаннязадовольнити.

Надати сторонікримінального провадження слідчому СВ Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ; АДРЕСА_1 ), а саме, до: довідки виданої ІНФОРМАЦІЯ_2 від 22.02.2018 №А 5322, в якій було зазначено, що ОСОБА_5 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 25.02.1999 р. Коломийським РВ УМВС України у Івано-Франківській області має право на тимчасове проживання на території ІНФОРМАЦІЯ_5 з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.10.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76965506
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —161/14599/18

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні