Рішення
від 02.10.2018 по справі 922/2319/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" жовтня 2018 р.м. ХарківСправа № 922/2319/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Чистякової І.О.

за участю секретаря судового засідання Семенова О.Є.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" (61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 17, ідентифікаційний код 32563034) до Товариства з обмеженою відповідальністю "АКАДЕМІЯ ФУТБОЛУ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ КОБРА" (61121, м. Харків, вул. Владислава Зубенка, 33-А, ідентифікаційний код 41784309) про стягнення 120000 грн. за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1 за довіреністю від 01.10.2018;

відповідача - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" (позивач) звернулось до господарського суду Харківської області з позовом про стягнення з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "АКАДЕМІЯ ФУТБОЛУ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ КОБРА" заборгованості у сумі 120000,00 грн. за надання відповідно до договору № 2 від 01.07.2018 та додаткової угоди до цього договору від 19.07.2018 у погодинну оренду комплекса стадіону (футбольне поле, трибуни та підтрибунні приміщення) для проведення тренувань, підготовки і проведення футбольних матчів команди Товариства з обмеженою відповідальністю "АКАДЕМІЯ ФУТБОЛУ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ КОБРА" території стадіону, розташованого за адресою: м. Харків, просп. Ново-Баварський, 1-А.

Позовні вимоги вмотивовано, зокрема посилаючись на те, що відповідач не здійснив оплату відповідно до договору № 2 від 01.07.2018 та додаткової угоди до цього договору від 19.07.2018 за надання у погодинну оренду комплекса стадіону (футбольне поле, трибуни та підтрибунні приміщення) для проведення тренувань, підготовки і проведення футбольних матчів команди відповідача на території стадіону, розташованого за адресою: м. Харків, просп. Ново-Баварський, 1-А, внаслідок чого виникла прострочена заборгованість в сумі 120000,00 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 27 серпня 2018 року залишено позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" без руху та встановлено позивачу 10-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання до господарського суду Харківської області:

- оформлену позовну заяву у відповідності до вимог Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003 р.;

- оригінали документів, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

- відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

04 вересня 2018 року до господарського суду Харківської області від позивача надійшла заява про виконання ухвали господарського суду Харківської області від 27 серпня 2018 року (вх. №2319/18).

До вказаної заяви позивачем надано оформлену позовну заяву у відповідності до вимог Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003 р.; оригінали документів, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; у вказаній позовній заяві наведено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, відомості щодо наявності у позивача оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04 вересня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №922/2319/18. Зазначено, що справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та судове засідання з розгляду справи по суті призначено на 02 жовтня 2018 р. о 14:30 год.

Представник позивача в судовому засіданні 02.10.2018 підтримав позов та просив суд його задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у призначене судове засідання не з`явився, про причини неявки станом на час розгляду справи суд не повідомив.

Копія ухвали про відкриття провадження у справі, надіслана на адресу відповідача, яка зазначена позивачем у позовній заяві та інформація про яку міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: 661121, м. Харків, вул. Владислава Зубенка, 33-А.

За відстеженням поштового пересилання з офіційного веб-сайту Публічного акціонерного товариства "Укрпошта" вбачається, що поштове відправлення надійшло до відділення зв'язку 06.09.2018 та 07.09.2018 не було вручене під час доставки.

Відповідно до п.5 ч.6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, приймаючи до уваги те, що ухвала суду була направлена відповідачу на адресу зазначену позивачем у позовній заяві та відомості про яку містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідач не повідомляв суд про іншу адресу для направлення судових рішень, суд вважає, що відповідача належним чином повідомлено про дату, час і місце судового засідання з розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з п.1 ч.3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, а неявка представника відповідача не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вислухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

01.07.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "Геліос", яке в подальшому змінило найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" (надалі - Виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АКАДЕМІЯ ФУТБОЛУ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ КОБРА" (надалі - Замовник) був укладений договір №2 (надалі - Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору Виконавець надає Замовнику у погодинну оренду комплекс стадіону (футбольне поле, трибуни та підтрибунні приміщення) для проведення тренувань, підготовки і проведення футбольних матчів команди Замовника на території стадіону, який розташований за адресою м. Харків, проспект Ново-Баварський, 1-А.

Замовник зобов'язується прийняти ці послуги та оплатити їх (п.1.2. Договору).

Згідно з п.3.4.1. Договору Замовник зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі проводити з Виконавцем розрахунки за надані послуги.

Відповідно до п.4.1. Договору узгоджена Сторонами вартість послуг за цим договором визначається Додатком №1 з розрахунку за одну годину тренувань або матчу.

Загальна сума договору визначається Сторонами на підставі ціни, передбаченої Додатком до цього Договору, за фактично надані послуги, що підтверджується актом виконаних послуг (п.4.2. Договору).

Згідно з п.4.3. Договору підписання Акту наданих послуг представником Замовника є підтвердженням відсутності претензій з його боку.

Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та його скріплення печатками Сторін (п.7.1. Договору).

Строк дії цього Договору починає свій перебіг з 01 липня 2018 року та закінчується 31 грудня 2018 року (п.7.2. Договору).

Протоколом про узгодження договірної ціни Сторони погодили, що узгоджена договірна ціна за одну годину оренди комплексу стадіону (футбольне поле, трибуни та підтрибунні приміщення) для проведення тренування, підготовки і проведення футбольних матчів команди Замовника на території стадіону, який розташований за адресою: м. Харків, пр-т Ново- Баварський 1-А у розмірі 600,00 грн., у т.ч. ПДВ-100,00 грн.

У п.1 Додаткової угоди від 19 липня 2018 року до Договору №2 від 01 липня 2018 року Сторони домовились, що у зв'язку з перейменуванням ТOB "Футбольний клуб "Г'еліос" на ТОВ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" викласти розділ "Місцезнаходження та реквізити Сторін"у новій редакції.

Позивачем надано у користування відповідачу комплекс стадіону, який розташований за адресою: м. Харків, проспект Ново-Баварський, 1-А, а відповідач прийняв його у користування, за що мав сплати орендну плату на загальну суму 120000,00 грн., що підтверджується Актом надання послуг №ОУ-27 від 20.07.2018 на суму 99000,00 грн. та Актом надання послуг №ОУ-28 від 31.07.2018 на суму 21000,00 грн.

Вказані акти підписані уповноваженими представниками сторін та скріплені печатками, без зауважень та заперечень.

09.08.2018 позивачем на адресу відповідача направлена претензія №117 від 03.08.2018 з вимогою сплатити за користування комплексом стадіону 120000 грн.

Втім, відповідач за користування комплексом стадіону не розрахувався.

Таким чином, заборгованість відповідача на час розгляду справи становить 120000,00 грн.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України зобов`язання є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов"язку.

Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України та ст. 174 Господарського кодексу України.

Названі норми передбачають, що господарські зобов'язання можуть виникати безпосередньо з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

За змістом ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом не допускається.

Частиною 3 статті 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України, яка містить аналогічні положення, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно із ч. 1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

За своєю правовою природою укладений сторонами Договір є договором оренди майна.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Аналогічну норму містить частина 1 статті 283 Господарського кодексу України, згідно з якою за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно з частиною 1, 5 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 статті 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з умовами п. 4.2. Договору сторони встановили, що загальна сума договору визначається Сторонами на підставі ціни, передбаченої Додатком до цього Договору, за фактично надані послуги, що підтверджується актом виконаних послуг.

Як свідчать матеріали справи, позивачем належним чином виконані зобов'язання за Договором, проте відповідач в порушення своїх зобов'язань за користування майном не розрахувався, внаслідок чого заборгованість за оренду майна склала 120000 грн.

Відповідно до ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч.1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно зі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевказані обставини та приймаючи до уваги те, що відповідач не надав суду доказів на спростування наявної перед позивачем заборгованості, суд дійшов висновку про те, що вимоги позивача про стягнення суми заборгованості в розмірі 120000,00 грн. правомірни та обґрунтовані, такі, що не спростовані відповідачем, а тому підлягають задоволенню повністю.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується статтею 129 ГПК України, відповідно до якої судовий збір у разі задоволення позову покладається - на відповідача. У зв'язку з чим, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача в розмірі 1762,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 525, 526, 530, 599, 612, 762 Цивільного кодексу України, статтями 4, 20, 73, 74, 77, 129, 233, 236-241, 286 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АКАДЕМІЯ ФУТБОЛУ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ КОБРА" (61121, м. Харків, вул. Владислава Зубенка, 33-А, ідентифікаційний код 41784309) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "КОБРА" (61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 17, ідентифікаційний код 32563034) заборгованості у сумі 120000,00 грн. та судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1762 грн. за подання позовної заяви.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Харківського апеляційного господарського суду через господарський суд Харківської області з урахуванням п.п. 17.5 п.17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть одержати інформацію по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Повне рішення складено 08.10.2018 р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено09.10.2018

Судовий реєстр по справі —922/2319/18

Рішення від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 27.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні