Рішення
від 04.10.2018 по справі 585/2235/18
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/2235/18

Номер провадження 2/585/866/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2018 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області

головуючої - судді Машини І.М.,

за участю секретаря - Дмитренко М.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Ромни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, треті особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

08.06.2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить позбавити її дочку ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, призначитиїї опікуном та стягнути на її користь з відповідача аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у твердій грошовій сумі по 930 грн. на кожну дитину, щомісячно починаючи стягнення з дня пред'явлення позову і до досягнення дітьми повноліття.

В обґрунтування позовних вимог позивачка посилається на те, що мати дітей ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 залишила дітей у бабусі, з вересня 2016 року жодного разу їх не відвідувала, не цікавилася їхнім життям, станом здоров'я та розвитком, матеріальну допомогу дітям не надавала. Неповнолітні діти перебувають на утриманні бабусі ОСОБА_1.

Посилаючись на ст.ст. 164-166,180,184,192 Сімейного кодексу України, Закону України Про охорону дитинства , Постанову ПВСУ №3 від 30.03.2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення та поновлення батьківських прав , позивачка просить її позов задовольнити.

В підготовче судове засідання позивач та її представник, не з'явилися, через канцелярію суду від представника позивача надійшла письмова заява про розгляд справи без їхньої участі, позовні вимоги підтримують у повному обсязі, просили їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з'явилася, хоча повідомлялася належним чином про розгляд справи, в заяві завіреної державним нотаніусом, яка мається в матеріалах справи, просила праву про позбавлення її батьківських прав розглядати в суді без її присутності, не заперечує проти позбавлення її батьківських справ.

Представник третьої особи - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області, в судове засідання не з'явився, в заяві до суду просив розглядати справу без участі їхнього представника, позовні вимоги підтримують.

Представник третьої особи - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився, в заяві до суду просить розглядати справу без участі їхнього представника, при винесенні рішення суду покладаються на розсуд суду.

Суд, повно і всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступні обставини і відповідні ним правовідносини.

За нормами ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини, як це передбачається вимогами ст. 155 СК України.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку особистості потребує любові і розуміння.

Згідно вимог ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватись про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 - дочка позивачки, не перебувала у зареєстрованому шлюбі. У неї народилися двоє дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_8 рокународження та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Батьками малолітнього ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, є: мати - ОСОБА_2 (відповідач по справі) та батько - ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 виданого 08.04.2008 року виконавчим комітетом Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області, актовий запис №07. (а.с.9).

Батьками малолітнього ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, є: мати - ОСОБА_2 (відповідач по справі) та батько - ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_4 виданого 21.01.2011 року виконавчим комітетом Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області, актовий запис №03(а.с.10).

Відомості про батька у свідоцтвах про народження дітей, були внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, тобто зі слів матері.

Мати неповнолітніх дітей - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 залишила їх у бабусі ОСОБА_1, за адресою: АДРЕСА_1, із вересня 2016 року дітей жодного разу не відвідувала, не цікавилася їх життям, станом здоров'я та розвитком, матеріальну допомогу не надавала. Відповідачка тривалий час проживає окремо від дітей, не проявляє турботи, почуття любові і піклування, не виконує своїх батьківських обов'язків щодо синів, не проводить з ними часу, не приділяє їм уваги, та не бажає займатися вихованням своїх дітей та проживати з ними.

Вищевказана поведінка відповідачки свідчить про систематичне ухилення від виконання своїх батьківських обов'язків по відношенню до синів ОСОБА_6 та ОСОБА_7.

Вихованням неповнолітніх дітей займається їхня бабуся ОСОБА_1.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Згідно ст. 18 Конвенції Про права дитини від 20.11.1989 року батьки несуть основну відповідальність за виховання та розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основної уваги. Вимогами ст. 27 даної Конвенції передбачено, що батьки зобов'язані виховувати дитину, нести основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей та фінансових можливостей рівень життя, необхідний для розвитку дитини.

Відповідно до роз'яснень, викладених в Постанові Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості за нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав та інтересів дитини. Ухилення від виконання юридичного обов'язку - завжди акт свідомої поведінки, оскільки особа має реальну можливість виконати його, але не вчиняє відповідних дій.

З матеріалів справи вбачається, мати малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 -ОСОБА_2, ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню та забезпеченню своїх дітей. Крім того, згідно заяви від 02 квітня 2018 року посвідченої державним нотаріусом Широківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_8, відповідачка ОСОБА_2 не заперечує проти позбавлення її батьківських прав щодо дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.15).

За таких обставин, суд, вважає за необхідне, позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Суд зазначає, що відповідно до ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав, у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Що стосується вимог позивача про призначення опікуном малолітніх дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_1, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.3 ст. 60 СК України суд встановлює опіку над фізичною особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу та піклування.

Відповідно до ч. 4 ст. 63 СК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

З довідки Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області №587 від 17.05.2018 року, та акту, складеноного депутатами Перехрестівської сільської ради від 24.10.2017 року вбачається, що діти проживають разом з позивачкою ОСОБА_1, яка приходиться їм рідною бабусею, за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11,14).

З довідок Перехрестівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Роменської районної ради Сумської області від 24.10.2017 №44 та №45 встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4, навчаються у Перехрестівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Роменської районної ради Сумської області, в 3 та 1 класах (а.с.16).

Рішенням виконавчого комітету Перехрестівської сільскої ради Роменського району Сумської області від 15 березня 2018 року прийнято тимчасово влаштувати дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в сім'ю бабусі ОСОБА_1 (а.с.13).

Враховуючи викладене, суд не вбачає перешкод для призначення опікуном ОСОБА_1 над малолітніми ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Відповідно до ч.2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до положень Конвенції ООН про права дітей від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р. № 789-X11) дитина, з огляду на його фізичну й розумову незрілість вимагає спеціального захисту й турботи, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження.

Обов'язок батьків по утримуванню дітей до досягнення ними повноліття закріплено в ч. 2 ст. 51 Конституції України і ст. 180 Сімейного кодексу України. У випадку ухилення батьків від виконання цього обов'язку, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частині від доходу його матері, батька й (або) у твердій грошовій сумі (ст. 181 Сімейного кодексу України).

Крім того, стаття 8 Закону України Про охорону дитинства визначає, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно з ч.3 статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Стягнення аліментів на утримання дитини є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності. Тому, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітніх дітей в судовому порядку.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

При цьому розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, суд у відповідності зі ст. 182 та ст.183 СК України, вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь опікуна ОСОБА_9 аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в твердій грошовій сумі по 930 грн. на кожну дитину, щомісячно, починаючи стягнення з моменту звернення до суду і до досягнення дітьми повноліття.

У відповідності до п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги визнаються відповідачем в повному обсязі, і визнання позову не порушує ані права дітей, ані відповідача, ані третіх осіб, а тому позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Згідно ст.8 Закону України Про судовий збір звільнити позивача від сплати судового збору.

Згідно ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягають стягненню витрати пов'язані зі сплатою судового збору в розмірі 704,80 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 133, 141, 200, 206, 258, 263,265ЦПК України, ст.ст. 60, 63, 141, 150, 164, 166, 169, 180, 181, 182, 183 СК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 (місце проживання: 42073, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1), від імені та в інтересах якої діє представник ОСОБА_10 (місце знаходження: 42000, АДРЕСА_2) до ОСОБА_2 (місце проживання: 53700, АДРЕСА_3, РНОКПП - НОМЕР_2), треті особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Перехрестівської сільської ради Роменського району Сумської області (місце знаходження: 42073, Сумська обл., Роменський район, с. Перехрестівка, вул. Соборна, 59, код ЄДРПОУ 04391187), Орган опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради Дніпропетровської області (місце знаходження: 53700, Дніпропетровська обл. Широківський район, смт. Широке, вул. Вишнева, 6, код ЄДРПОУ 04339729), про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів - задовольнити в повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, батьківських прав відносно її неповнолітніх синів: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Призначити опікуном неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 (місце проживання: 53700, АДРЕСА_3, РНОКПП - НОМЕР_2) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7 (місце проживання: 42073, АДРЕСА_1, РНОКПП - НОМЕР_1) аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у твердій грошовій сумі по 930 грн. на кожну дитину, щомісячно, починаючи з 08 червня 2018 року і до досягнення дітьми повноліття, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 на користь держави судовий збір у розмірі 704,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення в порядку передбаченому п. 15.5.) Перехідних положень ЦПК України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: підпис...

Копія вірна:

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ І. М. Машина

Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено10.10.2018
Номер документу76979377
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —585/2235/18

Рішення від 04.10.2018

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Машина І. М.

Ухвала від 18.07.2018

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Машина І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні