Рішення
від 05.10.2018 по справі 706/997/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/997/18

2/706/436/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2018 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Лещенко О.Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Просив визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, яка померла 24 лютого 2016 р., право власності на 1/2 частину садибного (індивідуального) житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами по вул. В.Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району.

В обгрунтування позову посилався на те, що після смерті його матері ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить право на житловий будинок по вул. В. Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району. Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_3 є він, її син, та його рідний брат ОСОБА_4. Він прийняв спадщину, у встановлений законом строк подавши заяву до нотаріуса. Відповідно до укладеного між ним та братом ОСОБА_1 договору про поділ спадщини від 04.10.2016 р. нотаріусом було видане свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2954 га в адміністративних межах ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області з кадастровим номером 7124688000:03:001:0006. 06.06.2018 р. він звернувся до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу ОСОБА_5 із заявою про видачу на його ім'я свідоцтва про право на спадщину за законом на ? частину житлового будинку по вул. В.Черлінко, 8 в с. Шельпахівці Христинівського району проте нотаріус відмовила у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку спадкодавцю, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з'явився, проте від нього до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без його участі, у заяві також зазначено, що він позов підтримує повністю.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району у підготовче засідання не з'явився, однак до суду від сільської ради надійшла заява з проханням розглянути справу без участі її представника, у заяві також зазначено, що сільська рада позов визнає повністю.

За таких умов суд вважає можливим розглянути справу без участі сторін та їх представників. Дослідивши письмові докази у справі: копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3, технічного паспорта на житловий будинок по вул. В.Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району, довідки виконкому ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району № 48 від 18.06.2018 р. про те, що житловий будинок по вул. В.Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району рахується за померлим ОСОБА_6, довідки виконкому ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району № 436 від 05.10.2018 р. про те, що провулок Шкільний в с. Шельпахівці Христинівського району у 1991 р. було перейменовано на вул. ОСОБА_7, інші письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що 24.02.2016 р. померла ОСОБА_3, мати позивача ОСОБА_1

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить право на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по вул. В.Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району.

Вказаний житловий будинок рахується за чоловіком ОСОБА_3 - ОСОБА_6, який помер 25.03.2005 р.

ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_6 відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, але не оформила своїх спадкових прав.

На випадок своєї смерті ОСОБА_3 склала заповіт, яким все своє майно заповіла онуку ОСОБА_8.

Однак, ОСОБА_8 спадщину після смерті ОСОБА_3 не прийняв.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_3 є позивач ОСОБА_1 та його рідний брат ОСОБА_4.

Позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті матері, подавши у встановлений законом строк заяву про це до нотаріуса.

06.06.2018 р. позивач ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Христинівського районного нотаріального округу ОСОБА_5 із заявою про видачу на його ім'я свідоцтва про право на спадщину на ? частину житлового будинку по вул. В.Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району, проте нотаріус відмовила у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо належності житлового будинку спадкодавцю, про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Згідно із ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_3, яка у свою чергу прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_6, якому належав житловий будинок, однак не оформила свої спадкові права, оформити право на ? частину житлового будинку в нотаріальному порядку не може у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вказаний житловий будинок, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на ? частину зазначеного вище житлового будинку.

Керуючись ст. ст. 328, 1261, 1268 ч. 3 ЦК України, ст.ст. 81, 89, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (23853, Вінницька область, Теплицький район, с. Удич, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до ОСОБА_2 сільської ради Христинівського району Черкаської області (20044, Черкаська область, Христинівський район, с. Шельпахівка, вул. Леніна, 90, код ЄДРПОУ 32923109) про визнання права власності на майно в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, яка прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_6, який помер 25.03.2005 року, але не оформила свої спадкові права, та померла 24 лютого 2016 року, право власності на 1/2 частину садибного (індивідуального) житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами по вул. Черлінко, 8 в селі Шельпахівці Христинівського району Черкаської області, а саме, на: житловий будинок А-1 , погріб під частиною будівлі В , погріб з шийкою Е , веранду а , прибудову б , літню кухню Б , сарай Г , сарай Д , убиральню З , огорожу № 1, ворота № 2, колодязь питний № 3.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складення рішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.10.2018
Оприлюднено09.10.2018
Номер документу76980719
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/997/18

Рішення від 05.10.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні