Рішення
від 22.07.2008 по справі 13/432-пн-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.07.2008 Справа № 13/432-ПН-08

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Закуріна М. К. при секр етарі Фінаровій О.Л., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні у м. Херсоні справу

за позовом Приватного підприємця ОСОБА_1

до

відповідача-1 - Херсонс ької міської ради,

відповідача-2 - Херсонс ького державного бюро техніч ної інвентаризації,

про визнання за позивач ем права власності на кафе за гальною площею 73,8 м2, котре розт ашоване у АДРЕСА_1, та зобо в' язання відповідача-2 пров ести державну реєстрацію цьо го права,

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_2 (п редставника за дорученням),

відповідача-1 - не з' я вився,

відповідача-2 - не з' я вився,

в с т а н о в и в:

Відповідно до позовно ї заяви заявлені вимоги ґрун туються на положеннях статей 376 та 392 ЦК України, відповідно д о яких, на думку позивача, він є власником спірного майна.

Ухвалою суду від 2 липня 2008 ро ку порушено провадження у сп раві та її розгляд призначен о на 22 липня поточного року. Пр и цьому відповідачів зобов' язано з' явитись в судове за сідання, надавши відзиви на п озов. Проте ці вимоги ними не в иконані, відзиви на позов не н адані, в засідання своїх пред ставників вони не направили, у зв' язку з чим розгляд спра ви проведено без їх участі, ви ходячи з факту повідомлення відповідачів про час та місц е судового розгляду, підтвер дженням чому є відмітки про о тримання ними копії ухвали п ро порушення провадження у д аній справі.

Крім викладеного з матеріа лів справи слідує, що 20 вересн я 2005 року між позивачем та відп овідачем-1 укладено договір о ренди земельної ділянки, від повідно до умов якого позива ч отримала в оренду земельну ділянку площею 0,0075 га по АДР ЕСА_1 під павільйоном.

На вказаній земельній діля нці позивачем вирішено рекон струювати павільйон під кафе , про що розпорядженням Херсо нського міського голови від 6 червня 2005 року надано дозвіл н а таку реконструкцію.

Крім того, позивачем отрима но дозвіл від управління міс тобудування та архітектури з гідно до витягу № 11 від 05.07.2007 р., за мовлено та отримано передпро ектну пропозицію по розміщен ню кафе, отримано технічні ум ови на будівництво об' єкту .

Згодом, протягом 2005 - 2007 років позивачем здійснена реконст рукція вказаного нерухомого майна, за результатами якої ним збудовано кафе загальною площею 73,8 м2.

Положеннями статті 331 ЦК Укр аїни передбачено, що право вл асності на новостворене неру хоме майно виникає з моменту завершення будівництва.

Разом з тим, за змістом поло жень статті 376 того ж Кодексу б удівля, споруда, інше нерухом е майно вважається самочинни м будівництвом, якщо вони збу довані або будуються на земе льній ділянці, що не була відв едена для цієї мети, або без на лежного дозволу чи належного затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будів ельних норм і правил. Право вл асності на самочинно збудова не нерухоме майно може бути з а рішенням суду визнане за ос обою, яка здійснила самочинн е будівництво на земельній д ілянці, що не була відведена д ля цієї мети, за умови надання її у встановленому порядку о собі під уже збудоване нерух оме майно. В той же час за част иною 5 цієї ж статті на вимогу власника (користувача) земел ьної ділянки суд може визнат и за ним право власності на не рухоме майно, яке самочинно з будоване на ній, якщо це не пор ушує права інших осіб.

Статтею 17 Закону України „П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень” на відповідача п окладено обов' язок щодо реє страції права власності на н ерухоме майно, а за пунктом 1.3. Т имчасового положення про пор ядок державної реєстрації пр ав власності на нерухоме май но, затвердженого наказом Мі ністерства юстиції України в ід 07.02.02 № 7/5 державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємст ва бюро технічної інвентариз ації у межах визначених адм іністративно-територіальни х одиниць.

Приймаючи до уваги викладе не, а також враховуючи, що само вільна реконструкція майна з дійснена самим її власником, а також відсутність спору що до користування земельною ді лянкою, на якій знаходиться с пірне нерухоме майно, позовн і вимоги підлягають задоволе нню.

На підставі зазначених пра вових норм і керуючись статт ями 84-85 ГПК України,

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги задоволь нити.

2.Визнати за приватним підпр иємцем ОСОБА_1 право влас ності на кафе загальною площ ею 73,8 м2, котре розташоване у А ДРЕСА_1, зобов' язавши Херс онське державне бюро технічн ої інвентаризації провести д ержавну реєстрацію цього пра ва, видавши відповідну техні чну та юридичну документацію .

Да та підпису рішення - 23 липня 2008 року

Суддя М.К. Закурін

Дата ухвалення рішення22.07.2008
Оприлюднено26.04.2010
Номер документу7698645
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/432-пн-08

Рішення від 22.07.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні