Ухвала
від 09.10.2018 по справі 520/14435/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/14435/18

Провадження № 1-кс/520/5201/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2018 року

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №12015160500011799 від 10.12.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання слідчого, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що протягом 2015-2016 р., директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 , будучи службовою особою, реалізуючи свій злочинний намір, направлений на особисте збагачення внаслідок заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, а саме частиною бюджетних коштів, отриманих від ІНФОРМАЦІЯ_2 через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на виконання ремонтно-будівельних робіт відповідно до укладених договорів субпідряду №28/07/15 від 27.08.2015 та №15/01/16 від 15.01.2016, маючи прямий умисел на службове підроблення, а саме внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, достовірно знаючи про те, що на підприємстві за весь час його існування працевлаштовані лише він як директора та головний бухгалтер ОСОБА_4 , яка являється його рідною матір`ю, трудові договори (контракти) з іншими працівниками не укладалися, в порушення умов Договору підряду, Правил визначення вартості будівництва (ДСТУ Б Д.1.1-1:2013), Настанови щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва, склав завідомо неправдиві офіційні документи - паперові акти приймання виконаних будівельних робіт ф. №КБ-2в, в яких безпідставно завищив вартість ремонтно-будівельних робіт за рахунок завищення єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що відображається у графі «Розділ ІІ. Загальновиробничі витрати» кожного акту, які підписав та засвідчив печаткою підприємства, та на підставі яких в подальшому заволодів бюджетними коштами, внаслідок чого державі в особі ІНФОРМАЦІЯ_2 завдано матеріальні збитки на суму 413537 гривень 70 копійок, що становить великий розмір (більше 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, 250Х1218 грн.= 304500 грн.).

На даний час по даному кримінальному провадженню, з метою ідентифікації виконавця підписів, призначено судову почеркознавчу експертизу, до проведення якої залучено експертів ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до Науково-методичних рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень Затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5(у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5):

1.1 «…Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів…»

1.3. «…Для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на)надати експертувільні,умовно-вільніта експериментальнізразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження в справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи, або виконані після відкриття провадження у справі, але не в зв`язку з її обставинами…»

1.5. «…Вільні зразки по змозі повинні відповідати об`єкту, який досліджується, за часом виконання, за видом матеріалів письма (папір, олівець, кулькова ручка тощо), за формою документа (накладні, відомості тощо), за його змістом та цільовим призначенням...»;

1.9. «…Якщо необхідно встановити, чи виконаний підпис від імені певної особи іншою особою, надаються вільні та експериментальні зразки почерку та підписів обох осіб…»

1.10. «…При вилученні вільних зразків підписів особи, від імені якої виконано досліджуваний підпис, слід відшукувати документи з варіантом підпису, найбільш схожим на підпис, що досліджується. Такі підписи найчастіше зустрічаються у документах, аналогічних досліджуваному…»

По вказаному кримінальному проваджені призначено судову почеркознавчу експертизу. З метою надання експерту для вільних та умовно-вільних зразків почерку осіб, ідентифікація підпису яких проводиться виникла необхідність вилучити оригінали документів на направити їх судовому експерту на дослідження.

Отже, на даний час, виникла необхідність здійснити тимчасовий доступ до документів, в яких містяться зразки підпису та почерку ОСОБА_3 та ОСОБА_5 , а саме доступ до:

-документів які зберігаються в матеріалах ліцензійної справи та стали підставою для отримання ІНФОРМАЦІЯ_1 , ліцензіїсеріїАГ№573762;

-документів якізберігаються вматеріалах ліцензійноїсправи тастали підставоюдля отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1

-документів які зберігаються в матеріалах ліцензійної справи та стали підставою для отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2

Вказані документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , або за місцем розташування територіального органу, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_8 , що за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий надав до суду заяву, згідно якої просив провести розгляд клопотання за його відсутності. Вимоги викладені у клопотанні підтримує в повному обсязі та просить суд задовольнити, посилаючись на доводи, викладені в останньому.

Згідно ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що вказані документи як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають обмежений термін зберігання, та їх не вилучення може призвести до знищення у зв`язку із закінченням строку зберігання, а також не досягнення мети отримання доступу до них, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.93, 156-160, 163-166, 309, 369-372, КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №12015160500011799 від 10.12.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України задовольнити.

1.Надати старшому слідчому відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області капітану поліції ОСОБА_2 , та іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи по розслідуванню кримінального провадження №12015160500011799 від 10.12.2017,тапрокурорам відділу прокуратури Одеської області, які здійснюють процесуальне керівництво по кримінальному провадженні №12015160500011799 від 10.12.2017, або працівникам оперативного підрозділу за відповідним доручення слідчого/прокурора, дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме доступ до:

-документів які зберігаються в матеріалах ліцензійної справи та стали підставою для отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ліцензії серії АГ №573762;

-документів якізберігаються вматеріалах ліцензійноїсправи тастали підставоюдля отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ;

-документів які зберігаються в матеріалах ліцензійної справи та стали підставою для отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

- з можливістю ознайомитись та вилучити ОРИГІНАЛИ документів в яких знаходяться зразки підпису та почерку ОСОБА_5 або ОСОБА_3 за період часу починаючи з 2015 по 2016 роки.

2.Речі та документи, до яких планується здійснити доступ перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , або за місцем розташування територіального органу, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_8 , що за адресою: АДРЕСА_1 .

3.Роз`яснити особам у володіння яких знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дій ухвали слідчого судді в 1 (один) місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —520/14435/18

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні