Ухвала
від 09.10.2018 по справі 826/15601/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про відмову в забезпеченні доказів та залучення третьої особи

09 жовтня 2018 року м. Київ № 826/15601/18

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі: судді Арсірія Р.О. , секретаря судових засідань Шевченко М.В., розглянувши клопотання представника позивача про забезпечення доказів у справі

за позовом Громадської організації "Громадська екологічна ініціатива" до Міністерства екології та природних ресурсів України третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю "ВІНЕКОРЕСУРС" (код ЄДРПОУ: 41039048) про визнання протиправним та скасування Наказу № 358 ВСТАНОВИВ:

Громадська організація "Громадська екологічна ініціатива" звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з зазначеним позовом.

Одночасно з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про забезпечення доказів, шляхом витребування у відповідача оригіналів та копії матеріалів ліцензійної справи ТОВ "Вінекоресурс" щодо видачі ліцензії на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами.

Ухвалою суду від 26.09.2018 позовну заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 09.10.2018 року. Вказаною ухвалою суду витребувано у відповідача оригінал матеріалів ліцензійної справи ТОВ "Вінекоресурс" щодо видачі ліцензії на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами.

Дослідивши матеріали справи, виходячи з меж заявленого клопотання, системного аналізу положень чинного законодавства України, Окружний адміністративний суд міста Києва приходить до наступних висновків.

Відповідно до частини першої статті 114 КАС України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Згідно зі статтею 115 КАС України суд забезпечує докази допитом свідків, призначенням експертизи, витребуванням та оглядом письмових або речових доказів, у тому числі за місцем їх знаходження, забороною вчиняти певні дії щодо доказів та зобов'язанням вчинити певні дії щодо доказів.

Пунктами 4, 5 частини першої статті 116 КАС України встановлено, що у заяві про забезпечення доказів повинні бути зазначені докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів.

Отже, забезпечення доказів доцільне та можливе лише за умови існування обставин, які б свідчили про те, що надання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим.

Позивачем не наведено та судом не встановлено наявності підстав визначених частиною першою статті 114 КАС України обставин для вжиття заходів забезпечення доказів, отже клопотання не підлягає задоволенню.

Ухвалою про відкриття провадження у справі №826/15601/18 витребувано від відповідача оригінали вказаних у клопотанні про забезпечення доказів матеріалів та на виконання ухвали суду відповідачем надано суду.

Разом з тим, в судовому засіданні 09.10.2018 відповідач заявив клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТОВ "ВІНЕКОРЕСУРС" (21036, Хмельницьке шосе, 23 м. Вінниця), оскільки рішення у справі може вплинути на права та інтереси вказаної особи.

Частина друга статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України в новій редакції передбачає, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи викладене, оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "ВІНЕКОРЕСУРС", суд вважає за можливе залучити вказану особу до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Керуючись положеннями статей 2, 7, 9, 11, 44, 114-117, 194, 241-246, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання Громадської організації "Громадська екологічна ініціатива" про забезпечення доказів.

Залучити до участі в адміністративній справі Державну фіскальну службу України (04053, м. Київ, Львівська пл., 8) в якості третьої осіби, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Зобов'язати позивача направити копію позову разом з всіма доданими документами третій особі, докази чого надати суду.

Ухвала може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду в порядку і в строки, передбачені ст. 186 КАС України. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання і не перешкоджає подальшому розгляду справи. Заява про апеляційне оскарження ухвали суду може бути подана протягом п'яти днів з дня її отримання, а апеляційна скарга - протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Р.О. Арсірій

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу77024787
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/15601/18

Ухвала від 10.10.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 26.09.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні