Ухвала
від 10.10.2018 по справі 344/16097/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/16097/18

Провадження № 1-кс/344/7702/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2018 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12018090000000362 від 15.05.2018,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором, в обґрунтування якого посилався на те, що у провадженні відділу СУ ГУНП в області перебуває кримінальне провадження №12018090000000362 від 15.05.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та рядом інших підприємств, шляхом зловживання службовим становищем проводять розкраданнябюджетних коштів.

В інтернетмережі за посиланням (адресою) ІНФОРМАЦІЯ_5 є стаття та відеосюжет про корупційні, на думку журналістів, схеми колишнього міністра охорони здоров`я ОСОБА_5 , які він використав для налагодження бізнесу через ряд установ, підприємств, організацій, пов`язаних із медичною діяльністю, та у яких є його родичі.

Такими підприємствами, зокрема. є: ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_3 , ТОВ Аптека « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 , ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), юридична адреса: АДРЕСА_5 , БО « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_8 ), юридична адреса: АДРЕСА_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_9 ), юридична адреса: АДРЕСА_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_10 ), юридична адреса: АДРЕСА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_11 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 .

Надання тимчасового доступу до реєстраційних справ зазначених установ, підприємств та організацій, та вилучення з них завірених належним чином копій документів можна буде встановити їх засновників, керівників, а в подальшому дані відомості співставити з родинними зв`язками сім`ї ОСОБА_5 та теперішніх посадових осіб державних установ, зокрема ОКП « ІНФОРМАЦІЯ_15 », та перевірити їх щодо можливих корупційних зв`язків.

На даний час виникла необхідність у вилученні завірених належним чином копій документів реєстраційної справи ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), юридична адреса: АДРЕСА_5 , яка знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_16 за адресою: АДРЕСА_9 , для забезпечення виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо повного та неупередженого розслідування.

Учасники процесу в судове засідання не зявились, слідчий попередньо подав клопотання відповідно до якого просив клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слухати без його участі.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а згідно з ч. 7 цієї статі слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 132 КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а ч. 5 цієї статі передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

З клопотання вбачається, що старшим слідчим в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 здійснюється досудове розслідування в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018090000000362 від 15.05.2018 року.

Сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В той же час слідчим не доведено достатніх підстав вважати, яким чином застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як надання тимчасового доступу до вказаних в клопотанні документів, з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів реєстраційної справи ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), з ІНФОРМАЦІЯ_16 за адресою: АДРЕСА_9 , з метою встановлення всіх фактичних обставин вчиненого кримінального правопорушення та встановлення осіб, можливо причетних до його вчинення, в подальшому матиме суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим не вбачаю підстав для задоволення даного клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —344/16097/18

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Домбровська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні