Рішення
від 09.10.2018 по справі 909/689/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.10.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/689/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Рочняк О. В.,

секретар судового засідання Клапків Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: закритого акціонерного товариства "Будівельна компанія "Прикарпаття і К",

вул.Південний бульвар,35а, м.Івано-Франківськ, 76010;

вул.Івана Миколайчука,17А/44, м.Івано-Франківськ, 76006;

до відповідача: приватного підприємства "С.К.Україна",

вул. Галицька,44, м.Рогатин, Івано-Франківська область, 77000;

про стягнення збитків у вигляді вартості майна в сумі 180000 грн 00 коп.

учасники справи не з"явилися

ВСТАНОВИВ: ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" в особі ліквідатора товариства арбітражного керуючого ОСОБА_1 звернулося до господарського суду з позовом до ПП "С.К.Україна" про стягнення вартості майна в сумі 180000 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що рішенням господарського суду Івано-Франківської області у справі №2/116 зобов'язано відповідача повернути йому баштовий кран, що був наданий в оренду, проте, актом державного виконавця від 26.07.18 встановлено відсутність такого крану у відповідача. З огляду на викладене, позивач просить стягнути з відповідача вартість переданого йому в користування крану.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 22.08.18 позовну заяву прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження та відкрито провадження у справі, підготовче засідання призначено на 11.09.18, встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 11.09.18. яка занесена до протоколу судового засідання від 11.09.18, розгляд справи відкладено до 27.09.18.

Ухвалою від 27.09.18 господарський суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 09.10.18.

Сторони не скористалися передбаченим Господарським процесуальним кодексом України правом на участь представника у судовому засіданні, хоча, у відповідності до ст.ст.120, 242 Господарського процесуального кодексу України, належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду справи.

Клопотань про відкладення розгляду справи від учасників судового процесу до суду не поступало.

Таким чином, у суду відсутні підстави для відкладення розгляду справи по суті, з підстав, визначених ч.2 ст. 202 ГПК України.

Оскільки відповідач відзиву на позов не надав, суд, відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, давши оцінку доказам у відповідності до ст.86 Господарського процесуального кодексу України, які мають значення для справи, суд встановив таке.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ.

Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 16.11.09 у справі № 2/116 зобов'язано ПП "С.К.Україна" повернути ЗАТ Будівельна компанія "Прикарпаття і К" орендований баштовий кран КБ - 308, реєстраційний номер І-3440, заводський номер - 899, 1982 року випуску, рейкові кранові колії 30 метрів, силовий кабель марки КГ 3х35 + 1х10 загальною довжиною 25 метрів та паспорт крану.

Зазначеним рішенням встановлено, що 22.08.08 між ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" та ПП "С.К.Україна" укладено договір оренди вантажопідіймального крану №КБ-308, на виконання умов якого ЗАТ Будівельна компанія "Прикарпаття і К" на підставі акту прийому-передачі від 02.09.08 передало, а ПП "С.К.Україна" прийняло кран КБ - 308, рейкові кранові колії загальною довжиною 24 метра (пара), силовий кабель марки КГ 3х35 + 1х10 загальною довжиною 25 метрів та паспорт крану. Також на виконання внесених 01.10.08 змін до укладеного договору оренди ЗАТ Будівельна компанія "Прикарпаття і К" на підставі акту прийому-передачі від 01.10.08 передало, а ПП "С.К.Україна" прийняло рейку кранової колії довжиною 12 м.

ПП "С.К.Україна" порушило умови укладеного договору оренди, несплачувало в повному обсязі орендну плату за користування краном, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 188456 грн 77 коп.

13.08.09 ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" направило ПП "С.К.Україна" вимогу про розірвання договору оренди в односторонньому порядку у відповідності до п.4.3 договору.

Судом встановлено, що з 16.08.09 укладений між сторонами договір оренди розірвано і протягом 10 днів ПП "С.К.Україна" повинен повернути об'єкт оренди, чого він не зробив, що стало підставою для задоволення позовної вимоги про зобов'язання повернути кран.

Як визначено в ч.4 ст.75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

На виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 16.11.09 у справі № 2/116 01.12.09 видано наказ № 7522.

28.01.10 заступником начальника відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції відкрито виконавче провадження № 16954219 з виконання наказу № 7522 від 01.12.09, встановлено боржнику строк до 04.02.10 ля добровільного виконання рішення суду.

17.06.15 державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції складено акт про відсутність майна за місцезнаходженням боржника.

Постановою заступника начальника відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції від 27.12.16 матеріали виконавчого провадження № 16954219 в зв'язку із зміною місцезнаходження боржника передано до Рогатинського районного відділу державної виконавчої служби для виконання.

Постановою головного державного виконавця Рогатинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області від 19.03.18 прийнято виконавче провадження № 16954219 з примусового виконання наказу № 7522 від 01.12.09.

26.07.18 головним державним виконавцем Рогатинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області складено акт про відсутність за місцезнаходженням ПП "С.К.Україна", а також за місцем проведення будівельних робіт баштового крану 308, реєстраційний номер І-3440.

ОСОБА_2, ЯКІ ЗАСТОСУВАВ СУД, ТА МОТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ.

Як визначено в ст.4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному законом порядку.

Згідно ч.2 ст.20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. ОСОБА_2 та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом:

- визнання наявності або відсутності прав;

- визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом;

- відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання;

- припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення;

- присудження до виконання обов'язку в натурі;

- відшкодування збитків;

- застосування штрафних санкцій;

- застосування оперативно-господарських санкцій;

- застосування адміністративно-господарських санкцій;

- установлення, зміни і припинення господарських правовідносин;

- іншими способами, передбаченими законом.

Відповідно до ст.224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

В ч.1 ст.225 Господарського кодексу України зазначено, що до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються, зокрема, вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства.

При визначенні розміру збитків, якщо інше не передбачено законом або договором, враховуються ціни, що існували за місцем виконання зобов'язання на день задоволення боржником у добровільному порядку вимоги сторони, яка зазнала збитків, а у разі якщо вимогу не задоволено у добровільному порядку, - на день подання до суду відповідного позову про стягнення збитків. Виходячи з конкретних обставин, суд може задовольнити вимогу про відшкодування збитків, беручи до уваги ціни на день винесення рішення суду (ч.3 та ч.4 ст.226 ГК України).

За приписами ч.5 ст.226 Господарського кодексу України у разі невиконання зобов'язання про передачу їй індивідуально визначеної речі (речей, визначених родовими ознаками) управнена сторона має право вимагати відібрання цієї речі (речей) у зобов'язаної сторони або вимагати відшкодування останньою збитків.

Враховуючи зазначені правові норми та встановлені господарським судом обставини справи, вимога ЗАТ "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" про стягнення з ПП "С.К.Україна" 180000 грн збитків, що являють собою вартість неповернутого баштового крану, визначеного з урахуванням фізичного зносу, підлягає задоволенню.

Судові витрати, у відповідності до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. ст.ст.4, 129, 236-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "С.К.Україна" (вул.Галицька, 44, м.Рогатин, Івано-Франківська обл., код ЄДРПОУ 34623194) на користь закритого акціонерного товариства "Будівельна компанія "Прикарпаття і К" (вул.Південний бульвар, 35а, м.Івано-Франківськ, 76010, код ЄДРПОУ 25064703) 180000 (сто вісімдесят тисяч) грн 00 коп. збитків та 2700 (дві тисячі сімсот) грн 00 коп судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 11.10.2018

Суддя Рочняк О.В.

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу77041694
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення збитків у вигляді вартості майна в сумі 180000 грн 00 коп. учасники справи не з"явилися

Судовий реєстр по справі —909/689/18

Рішення від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Рішення від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні