Рішення
від 26.09.2018 по справі 806/1823/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2018 року м.Житомир справа № 806/1823/18

категорія 6.3

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Токаревої М.С.,

секретар судового засідання Мельниченко О.В.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" в особі Житомирської обласної дирекції "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" до Андрушівської міської ради про визнання протиправною відмову та скасування державного акту на право користування землею,

встановив:

Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" в особі Житомирської обласної дирекції "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" звернулося до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Андрушівської міської ради про визнання протиправною відмову та скасування державного акту на право користування землею. В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідно до державного акту на право постійного користування землею серії ЖТ 003171 від 15.11.2000 він має право користування земельною ділянкою площею 0,0874 га. за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2. З огляду на те, що відповідно до договору купівлі-продажу від 26.10.2007 здійснено продаж ОСОБА_3 34/100 часток у праві власності нежитлового приміщення, яке розташоване за адресою за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2, ПАТ "НАСК "Оранта" звернулась до відповідача з листом про скасування державного акту права постійного користування землею. Андрушівська міська рада листом від 05.11.2017 №02-19/416 відмовилась він скасування державного акту посилаючись на те, що до компетенції міської ради не належить скасування державних актів постійного користування земельними ділянками. Позивач вважає таку відмову протиправною та просить скасувати державний акт на право користування землею серії ЖТ 003171 від 15.11.2000.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві та просив позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав та заперечував щодо його задоволення з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та доповненнях до нього.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши письмові докази наявні у матеріалах справи суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

У ході судового розгляду справи було встановлено, що відповідно до державного акту на право постійного користування землею серії ЖТ 003171 від 15.11.2000 позивач має право користування земельною ділянкою площею 0,0874 га. за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2.

На даний час, за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2 майно зареєстровано за трьома власниками, зокрема, ОСОБА_4, -98 кв.м., ОСОБА_3-49 кв м., Андрушівське відділення HACK "Оранта"- 96,8 кв.м.

31.10.2017 ПАТ "НАСК "Оранта" звернулась до відповідача з листом №08-04-16/8982 про скасування державного акту права постійного користування землею.

Андрушівська міська рада листом від 05.11.2017 №02-19/416 відмовила у скасуванні державного акту посилаючись на те, що до компетенції міської ради не належить скасування державних актів постійного користування земельними ділянками.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд виходить з наступного.

Земельні правовідносини у України врегульовані Земельним кодексом України.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України визначено підстави припинення права користування земельною ділянкою, якими є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати; е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Водночас, ст.142 Земельного кодексу України унормовано порядок припинення права користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови. Зокрема відповідно до ч.3,4 ст.142 ЗК України припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.

Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Аналіз наведених норм свідчить, що ними передбачений чіткий порядок та алгоритм дій щодо припинення права користування земельною ділянкою.

За приписами ст. 131 ЗК України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод. Укладення таких угод здійснюється відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ст. 120 Земельного кодексу України, яка кореспондується зі ст. 377 Цивільного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Наведені норми свідчать, що у випадку переходу права на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку, право на земельну ділянку у набувача нерухомості виникає одночасно з виникненням права на розміщені на земельній ділянці об'єкти.

Сторонами не заперечується факт того, що частину приміщень, яке розташовано на земельній ділянці за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2, яка перебуває у користуванні позивача, було продано на підставі договорів купівлі-продажу іншим особам.

Слід наголосити, що позивач не звертався до відповідача із заявою щодо припинення права користування земельною ділянкою, а звернувся із заявою щодо скасування державного акту на право користування землею.

Водночас, нормами чинного законодавства не передбачено повноваження органів місцевого самоврядування щодо скасування державних актів на землю, а тому відповідь надана відповідачем у листі від 05.11.2017 №02-19/416 є правомірною та грунтується на нормах чинного законодаства, а тому відсутні підстави для задоволення позову.

Суд вважає за необхідне наголосити, що позивач не позбавлений права для врегулювання питання щодо користування земельною ділянкою за адресою: Житомирська область, м.Андрушівка вул.Київська (Леніна),2 звернутись до відповідача із відповідною, належною заявою у порядку ст. 142 Земельного кодексу України.

Керуючись статтями 9, 77, 90, 242-246, 371 Кодексу адміністративного судочинства України,

вирішив:

У задоволенні позовних вимог Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" ( вул. Здолбунівська, 7 д, Лівобережна Частина Києва, Київ, 02081, код ЄДРПОУ 40813156) в особі Житомирської обласної дирекції "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" ( вул. Київська,77м. Житомир, 10029, код ЄДРПОУ 00034186) до Андрушівської міської ради (пл. Т. Г. Шевченко, 7, м. Андрушівка, Андрушівський район, Житомирська область, 13400, код ЄДРПОУ 24706710) про визнання протиправною відмову та скасування державного акту на право користування землею відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя М.С. Токарева

Повне судове рішення складене 10 жовтня 2018 року

Дата ухвалення рішення26.09.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу77042486
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною відмову та скасування державного акту на право користування землею

Судовий реєстр по справі —806/1823/18

Рішення від 26.09.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Токарева Марія Сергіївна

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Токарева Марія Сергіївна

Ухвала від 16.04.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Токарева Марія Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні