Ухвала
від 11.10.2018 по справі 926/1616/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

м. Чернівці

11 жовтня 2018 року Справа № 926/1616/18

Суддя Марущак Ілля Васильович , розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Ново Буд", м. Чернівці

до товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1В.А", м. Хотин Чернівецької області

про стягнення заборгованості за договором перевезення вантажу в сумі 40391,71 грн.

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ново Буд" звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до товариства з обмежною відповідальністю "ОСОБА_1В.А" про стягнення 40391,71 грн. заборгованості за договором перевезення вантажу від 15.10.2015 року, у тому числі 15000,00 основного боргу, 13211,95 грн. пені, 1248,00 грн. 3% річних, 5074,00 грн. інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що позивач перерахував відповідачу передоплату в сумі 15000,00 грн. за послуги з перевезення, проте останній послуги з перевезення вантажу не надав, попередню оплату не повернув, внаслідок чого заборгував позивачу суму основного боргу. Водночас за прострочення виконання грошового зобов'язання позивач нарахував відповідачу пеню, 3% річних та інфляційні втрати за період з 31.12.2015 року по 08.10.2018 року. Крім того, позивач просить стягнути з відповідача, поряд із судовим збором, 4095,57 грн. витрат на правову допомогу.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтею 162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні, а тому суд приймає позовну заяву до розгляду та відкриває провадження у справі.

Статтею 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з частиною першою статті 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Положеннями частини п'ятої статті 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини 7 зазначеної статті для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Приписами пункту 1 частини першої статті 163 ГПК України унормовано, що у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за якими стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Як зазначено вище, предметом спору у даній справі є стягнення 40391,71 грн. заборгованості за договором перевезення вантажу, що становить менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (176200,00 грн. - станом на 2018 рік), а тому у розумінні ГПК України ця справа є малозначною.

Відтак, господарський суд дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

Крім того, частиною п'ятою статті 252 ГПК України передбачено, що з ініціативи господарського суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Із матеріалів справи вбачається, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі вимагають проведення судового засідання, а тому суд з метою повного та всебічного встановлення всіх обставин справи вирішив призначити справу до розгляду по суті у судовому засіданні за участю представників сторін.

Керуючись статтями 12, 176, 234, 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

3. Судове засідання для розгляду справи по суті призначити на 31 жовтня 2018 року о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, другий поверх, зал судових засідань № 19, телефон 0372-52-47-40.

4. Встановити відповідачу строк для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - п'ять календарних днів з дня вручення даної ухвали.

5. Запропонувати відповідачу:

5.1 у строк до 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду разом з поданням відзиву на позову;

5.2 протягом п'яти календарних днів з дня отримання відповіді на відзив позивача надати суду відповідно до статті 167 Господарського процесуального кодексу України заперечення; одночасно надіслати позивачу копію заперечень та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду разом з поданням заперечення.

6. Запропонувати позивачу:

- протягом п'яти календарних днів з дня отримання відзиву відповідача надати суду відповідно до статті 166 Господарського процесуального кодексу України відповідь на відзив;

- одночасно надіслати відповідачу копію відповіді на відзив та доданих до неї документів, докази такого направлення надати суду разом з поданням відповіді на відзив.

7. Явку представників учасників судового процесу визнати обов'язковою.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

8. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя І.В. Марущак

Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено11.10.2018

Судовий реєстр по справі —926/1616/18

Судовий наказ від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Судовий наказ від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Постанова від 20.05.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 26.02.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 08.02.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 10.01.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Рішення від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 14.11.2018

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні