Рішення
від 10.10.2018 по справі 332/2094/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/2094/18

Провадження №: 2/332/1107/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2018 р. м.Запоріжжя

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді - Сінєльніка Р.В., при секретарі - Васильченко Н.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання за державним замовленням , -

ВСТАНОВИВ:

Комунальний вищий навчальний заклад Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання за державним замовленням. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що 01 вересня 2012 року між відповідачем та позивачем було укладено угоду № 207 , відповідно до умов якої відповідач зобов'язаний прибути після закінчення вищого закладу на місце направлення і відпрацювати за направленням в державному секторі не менше трьох років , у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати відповідно до державного або місцевого бюджету вартість навчання в установленому порядку. Відповідачем ОСОБА_1 порушено вимоги даної угоди, вона не приступила до роботи згідно направлення , тому позивач просить стягнути з ОСОБА_1 грошові кошти витрачені на навчання відповідача за державним замовленням у розмірі 49386,20 грн. та судові витрати в розмірі 1762,00 грн.

Сторони в судове засідання не з'явились. Представник позивача надав до суду заяву, в якій просить справу розглядати за його відсутності в заочному порядку, позов підтримав. Відповідач в судове засідання не з'явилася, причини неявки суду невідомі, заяв та клопотань від неї не надходило. На підставі наявних у справі доказів, зі згоди позивача, суд ухвалив рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

У зв'язку з неявкою у судове засідання сторін на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши і дослідивши письмові матеріали справи, аналізуючи і оцінюючи надані докази, приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що відповідно до наказу КВНЗ ЗМК ЗОР № 68-Ост 10 серпня 2012 року Про зарахування на навчання ОСОБА_1 була зарахована до складу студентів другого курсу денної форми навчання за державним замовленням, за спеціальністю Сестринська справа .( а.с.10)

01 вересня 2012 року між відповідачем та позивачем було укладено угоду № 207 про підготовку фахівців із вищою освітою, за умовами якої медичний коледж зобов'язується забезпечити студентові якісну теоретичну і практичну підготовку фахівця з вищою освітою згідно з навчальними планами та програмами і вимогами кваліфікаційних характеристик фахівця; після закінчення навчання та одержання відповідної кваліфікації забезпечити працевлаштування в державному секторі( а.с.11).

Відповідно до умов зазначеної угоди відповідач зобов'язаний оволодіти теоретичними знаннями та практичними навичками, що передбачені вимогами відповідних кваліфікаційних характеристик фахівця і його майбутньої діяльності за спеціальністю, прибути після закінчення вищого закладу на місце направлення і відпрацювати за направленням в державному секторі не менше трьох років , у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати відповідно до державного або місцевого бюджету вартість навчання у встановленому порядку.

30 червня 2015 р. наказом № 72-Ост відповідачеві було присвоєно кваліфікацію сестра медична та виданий диплом молодшого спеціаліста з відзнакою Е 15 № 12887 з подальшим відрахуванням зі складу студентів коледжу у зв'язку із закінченням повного курсу навчання за спеціальністю Сестринська справа (а.с. 12,14)

Відповідача відповідно з відомістю персонального розподілу молодих фахівців, які закінчили КВНЗ Запорізький медичний коледж ЗОР під особистий підпис було повідомлено про її місце працевлаштування для відпрацювання згідно до умов угоди, а саме відповідача було розподілено до КУ Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні Запорізької обласної ради.

Відповідно до листа від 11.06.2015 року № 970/01-09 генерального директора- головного лікаря ОСОБА_2 адміністрація КУ Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні ЗОР звернулась до директора КВНЗ ЗМК ЗОР ОСОБА_3 з проханням направити на посаду сестри медичної палатної інфекційно-боксового відділення студентку ІV курсу ОСОБА_4(а.с. 15)

Листом начальника відділу кадрів КУ Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня № 1501/03 від 15.09.2015 року адміністрацію медичного коледжу було повідомлено про те, що згідно до направлення на роботу № 82 від 30.06.2015 року ОСОБА_1 до роботи не приступила та станом на 15.09.2015 року її місцезнаходження їм не відоме( а.с.15).

Відповідно до ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства і в установлений строк відповідно до умов договору.

При порушенні зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором законом.

Згідно ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона зобов'язується за завданням другої сторони надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами. Згідно ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання; виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання )

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язань настають правові наслідки, зокрема відшкодування збитків.

У відповідності до ст. 906 ЦК України, збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням умов послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором

Згідно ч.2 ст.52 Закону України Про освіту випускники вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, направляють на роботу і зобов'язані відпрацювати за направленням і в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.56 Закону України Про вищу освіту від 17.01.2002 року випускник вищого навчального закладу, який навчався за державним замовлення якому присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою певного освітнього кваліфікаційного рівня, працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди , укладеної між замовником , керівником вищого навчального закладу та випускником.

Згідно з п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992 Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням , працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, згідно із угодою випускник зобов'язаний глибоко оволодіти всіма видами професійної діяльності, передбаченими відповідною кваліфікаційною характеристикою, та відпрацювати у замовника не менше трьох років, а вищий навчальний заклад забезпечити відповідні якість та рівень підготовки фахівця з вищою освітою.

Відповідно до п.8, 14 вказаного Порядку випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. У разі неприбуття молодого фахівця за направленням або відмови без поважної причини приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням протягом трьох років випускник зобов'язаний відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати.

Відповідно до Указу Президента України від 23.01.1996 року №77/96 Про заходи щодо реформування системи підготовки спеціалістів та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів , особи, які навчаються за рахунок держаних коштів, укладають з адміністрацією вищого навчального закладу угоди, за якою вони зобов'язуються після закінчення навчання та одержання відповідної кваліфікації працювати в державному секторі народного господарства не менше ніж три роки. У разі відмови працювати в державному секторі народного господарства випускники відшкодовують в установленому порядку до державного бюджету повну вартість навчання.

Згідно до довідки № 482 від 25.06.2018р. про вартість навчання відповідача у комунальному вищому навчальному закладі Запорізький медичний коледж ЗОР вартість навчання становить 49386,20 грн(а.с.34).

Відповідачеві 16.04.2018р. була направлена вимога про відшкодування вартості навчання за державним замовленням у розмірі 49386,20 грн. про що свідчить опис поштового вкладення(а.с.9, 11).

На підставі вищенаведеного відповідачем були порушені умови угоди про підготовку фахівців із вищою освітою від 01 вересня 2012 року, а саме відповідач за місцем направлення не відпрацювала три роки станом на дату звернення позивача до суду не відшкодувала до державного бюджету витрати за навчання відповідача за державним замовленням в розмірі 49386,20 грн.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 141, 258-273, 280-289 ЦПК України , суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 до Державного бюджету ( ГУ УДКСУ в Запорізькій області, МФО 813015 р/р 31550270146045 в ГУ ДКСУ в Запорізькій області, ЄДРПОУ 02011290) грошові кошти витрачені державою на її навчання у комунальному вищому навчальному закладі Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради у розмірі 49386 (сорок дев'ять тисяч триста вісімдесят шість) грн. 20 коп. та судовий збір в сумі 1762,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п. 15 п.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя: Р.В. Сінєльнік

Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77052524
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування вартості навчання за державним замовленням

Судовий реєстр по справі —332/2094/18

Рішення від 10.10.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Сінєльнік Р. В.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Сінєльнік Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні