Рішення
від 11.10.2018 по справі 605/497/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/497/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" жовтня 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,27 га., яка розташована на території Юстинівської сільської ради Підгаєцького району, що належало його матері - ОСОБА_2.

У підготовче судове засідання позивач не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того, підтримання ним позовних вимог, прохання про їх задоволення та про розгляд справи у його відсутності, викладено у поданій суду письмовій заяві, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Представник відповідача - Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім цього, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч.1 ст.1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності із ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що матері позивача - ОСОБА_2 належала земельна ділянка площею 2,27 га., кадастровий номер НОМЕР_2, яка розташована на території Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформацією про нормативну грошову оцінку вказаної земельної ділянки від 14 лютого 2018 року, виданою відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Юстинівка Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області, в сім'ї: батька - ОСОБА_3 та матері - ОСОБА_2, що видно із свідоцтва про його народження серії НОМЕР_3 від 26 серпня 1970 року.

Мати позивача - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 21 травня 2015 року виданого виконавчим комітетом Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняв спадщину після смерті своєї матері, що виразилось у постійному проживанні разом з нею аж до дня її смерті, що підтверджується довідкою виданою виконкомом Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№41 від 15 лютого 2018 року.

Той факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 від 28 жовтня 2004 року виданий на ім'я ОСОБА_2 - втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" №7 від 23 лютого 2018 року.

Позивач звертався до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері, однак в цьому йому було відмовлено у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№387/01-16 від 31 травня 2018 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1225, 1258 ч.1, 1261, 1268 - 1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,27 га., кадастровий номер НОМЕР_2, яка розташована на території Юстинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Тернопільської області або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1, житель АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач: Юстинівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Юстинівка Підгаєцького району Тернопільської області, ЄДРПОУ 14030140.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77062563
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/497/18

Рішення від 11.10.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні