Рішення
від 08.10.2018 по справі 604/983/18
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 604/983/18

Провадження № 2/604/441/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2018 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Сташківа Н.Б.,

за участю секретаря судового засідання Стадніцької З.О.

розглянувши у підготовчому провадженні в залі суду в сел. Підволочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новосільської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася із позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно - житловий будинок № 4 з надвірними будівлями та спорудами, загальною площею 98,0 кв. м, житловою, - 38,0 кв.м., розташованого по АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смертіОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4. Обґрунтовуючи свої позовні вимоги позивач посилається на те, що після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, що складається із вказаного житлового будинку. При зверненні позивача до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, вона отримала відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок. З огляду на вказане, у позивача виникла необхідність звернутися до суду за захистом своїх невизнаних прав.

В судове засідання сторони, будучи належним чином повідомленими про дату і час розгляду справи, не з'явилися.

Представник позивача подала заяву, згідно з якою позов підтримала з мотивів висловлених у ньому, просить задовольнити, справу просить розглядати без її присутності та присутності позивача.

Представник відповідача подав заяву, згідно якої позовні вимоги визнав у повному обсязі.

У відповідності до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі письмових заяв усіх сторін по справі, в зв'язку з визнанням відповідачем позову суд вважає за можливе прийняти рішення у підготовчому провадженні на підставі наявних в матеріалах справи письмових доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, в порядку, передбаченому ст.ст. 223, 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив такі факти:

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_1, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3, видане Лисичинською сільською радою Підволочиського району Тернопільської області 25 вересня 2003 року.

Спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом (ч.ч.1,2 ст. 524 ЦК УРСР, чинного на день виникнення правовідносин).

Згідно з пп. 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України 2003 року, положення зазначеного Кодексу застосовується до тих прав і обов'язків, що виникли до набрання чинності Кодексом або продовжують існувати після набрання ним чинності. Правила книги шостої цього Кодексу Спадкове право застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

27 червня 2003 року ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителька АДРЕСА_1, на випадок своєї смерті зробила наступне заповітне розпорядження: усе своє майно де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося заповіла в користь ОСОБА_1. Заповіт посвідчено секретарем Лисичинської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області, зареєстровано в реєстрі за №64.

Пункт 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

ОСОБА_1 спадщину після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, прийняла, що стверджується довідкою виконкому Новосільської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області №71 від 14 травня 2018 року. ОСОБА_3 від спадкування відмовилася, жодних дій що свідчить про прийняття спадщини не вчинила.

Згідно з технічним паспортом на житловий будинок індивідуального житлового фонду, інформацією №12 та довідкою про технічний опис об'єкта нерухомого майна №10 від 12 липня 2018 року, виданими БТІ Підволочиського району, довідкою виконкому Новосільської сільської ради Підволочиського району №145 від 27 червня 2018 року, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 належить ОСОБА_2, право власності не зареєстроване.

Дані факти свідчать, що ОСОБА_2 була власником житлового будинку з надвірними будівлями, розташованого за вказаною адресою.

Згідно із постановою приватного нотаріуса Підволочиського районного нотаріального округу від 27 липня 2018 року №478/01-16, вчинення нотаріальної дії - видача свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з надвірними будівлями в АДРЕСА_1, після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, неможливе у зв'язку із відсутністю правовстановлюючого документа, що підтверджує право власності спадкодавця на вказане будинковолодіння.

З огляду на вказане Позивач, який після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла, однак через відсутність правовстановлюючого документа - свідоцтва про право власності на житловий будинок на ім'я померлої, не може оформити спадкове майно на себе, що свідчить про порушення її прав, які підлягають судовому захисту.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів і вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Так, відповідно до вимог ч. 1 ст. 15 та ст. 392 ЦК України - кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його невизнання або оспорювання, а власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це майно оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 13, 141, 200, 247, 263-265, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 328, 346, 392 ЦК України, ст. ст. 524, 549 ЦК УРСР, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2, адреса проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт серія НОМЕР_4, виданий Тернопільським МВ УМВС України в Тернопільській області 17 лютого 1999 року) до Новосільської сільської ради Підволочиського району Тернопільської області (юридична адреса: с. Нове Село, вул. І. Франка, 46, Підволочиського району Тернопільської області, КОАТУУ: 6124685001, Код ЄДРПОУ: 04394266) про визнання права власності на спадкове майно -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок № 4 з надвірними будівлями та спорудами, загальною площею 98,0 кв. м, житловою, - 38,0 кв.м., розташованого по АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смертіОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Тернопільської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя-підпис

Копія вірна:

Суддя Н.Б. Сташків

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77062605
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —604/983/18

Рішення від 08.10.2018

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 07.09.2018

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні