Ухвала
від 04.10.2018 по справі 760/25029/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/25029/18

1-кс-12584/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2018 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_2 , що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «МОТТО-ЄВРО», на бездіяльність заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 щодо неповернення тимчасово вилученого майна,

в с т а н о в и в:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_2 , що діє в інтересах ТОВ «МОТТО-ЄВРО», на бездіяльність заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 щодо неповернення тимчасово вилученого майна.

Вимоги скарги мотивовані тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32017110200000016 від 24.03.2017 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України.

В рамках досудового розслідування даного кримінального провадження, на підставі клопотання заступника начальника відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 слідчим суддею Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_4 09 серпня 2018 р. було винесено ухвалу, якою задоволено клопотання прокурора, надано право на проведення обшуку за адресою розташування автозаправної станції, яка використовується ТОВ «Мотто Євро Плюс» (ТОВ «Мотто-Євро»), а саме за адресою: Київська область, м. Бориспіль, пров. Аеродромний, 2а та має кадастровий номер земельної ділянки: 3210500000:07:001:0023.

28 серпня 2018 року старшим слідчим СВ ФР Броварської ДПІ ГУ ДФС у Київської області ОСОБА_5 було проведено обшук за адресою: Київська область, м. Бориспіль, пров. Аеродромний, 2а, кадастровий номер земельної ділянки: 3210500000:07:001:0023.

Згідно зазначеної вище ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва було надано дозвіл на проведення обшуку за зазначеною вище адресою розташування автозаправної станції, яка використовуються TOB «MOTTO Євро Плюс» (ТОВ «Мотто-Євро»), з метою підтвердження факту незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів, а саме:

- незаконно виготовлених, придбаних підакцизних товарів (пальне);

- обладнання, сировини, тара, інші засоби, що використовується для незаконного виготовлення підакцизних товарів;

- документів, щодо реалізації та придбання паливно-мастильних матеріалів, роздруківок X звітів з касових апаратів;

- чорнової документації, яка підтверджує придбання, транспортування, прийом та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів;

- чорнових записів у яких містяться контакти виробників та відправників незаконно виготовлених підакцизних товарів та інша інформація, яка має значення для досудового розслідування;

- комп`ютерної техніки на якій зберігається загальна інформація щодо реалізації та закупівлі підакцизних товарів, а також інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження;

- пристрої відеофіксації, охорони, мобільних телефонів (інших засобів зв`язку) у яких містяться контакти виробників та відправників незаконно виготовлених підакцизних товарів, відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню, або інші дані, які можуть бути використані як докази;

- необлікованої та/або недоброякісної сировини та виготовленої з неї продукції;

- транспортних засобів, які завантажені необлікованою сировиною, незаконно виготовленими, придбаними підакцизними товарами;

- інші знаряддя та засоби вчинення злочину, кримінально протиправним шляхом, які являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні.

Проте, під час обшуку було вилучено речі право на вилучення яких, згідно ухвали слідчого судді, слідчому надано не було, а саме:

1. в резервуарі №1 4327,6 літрів бензину А92 (опломб. №31343_, №313455);

2. в резервуарі №2 1528,40 літрів бензину А95(опломб. №313440, №313483);

3. в резервуарі №3 3835,53 літрів бензину А95 Преміум (опломб. №313454, №313456);

4. в резервуарі №4 3175,16 літрів дизельного палива.

5. зразки паливних матеріалів з резервуарів 1-4.

Вилучення речей відбулось 28 серпня 2018 року.

Крім того, слідчим відібрано та вилучено зразки рідин з зазначених вище резервуарів.

Ухвалою слідчого судді не було надано дозвіл на відібрання зразків.

Вилучення зразків речовин було здійснено з порушеннями вимог ст. 245,159-166 КПК України). Так, згідно ч.2 ст. 245 КПК України порядок відібрання зразків з речей і документів, встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч.2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду. Ухвала слідчого судді про надання права на тимчасовий доступ до речей і документів з правом відібрання зразків ТОВ «Мотто-Євро» (ТОВ «Мотто Євро Плюс») відсутня та не надавалась.

Вилучення зразків речовин відбулось 28 серпня 2018 року.

Враховуючи вищевикладені обставини, вбачається, що в ухвалі слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_4 від 09 серпня 2018 року жодним чином не зазначено про надання дозволу на відшукання та вилучення вищезазначених речей й відібрання зразків, тому зазначене майно, згідно ч.7 ст.236 КПК України належить до тимчасово вилученого майна, оскільки відповідає визначеним у статті критеріям.

30.08.2018 р. адвокатом ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ТОВ «Мотто-Євро» направлено адвокатський запит до Солом`янського районного суду м. Києва щодо розгляду клопотання про накладення арешту на майно ТОВ «Мотто-Євро».

На зазначений адвокатський запит отримано відповідь Солом`янського районного суду м. Києва вих.№ 1.4/686/2018 від 05.09.2018 р. з якого вбачається, що станом на 05 вересня 2018 року клопотання слідчого та/або прокурора, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017110200000016 від 24.03.2017р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204, ч. 3 ст.212 КК України, про арешт майна до Солом`янського районного суду м. Києва не надходили. Отже слідчий з клопотанням про арешт майна та про проведення обшуку до слідчого судді не звертався

05 вересня 2018 року, мною, адвокатом ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ТОВ «Мотто-Євро», заступнику начальника ВРКР СУ ФР ГУ ДФС Київської області ОСОБА_3 та (до відома) слідчому ОСОБА_5 було подано клопотання про повернення тимчасово вилученого майна (речей) (вих. №5/09-М-7).

Вказане клопотання було отримано 10.09.2018 р.

Просить визнати протиправною бездіяльність заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна та зобов`язати заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 повернути майно, вилучене під час обшуку, яке є тимчасово вилученим майном.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_2 підтримала подану скаргу та просила її задовольнити.

Заступник ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 135 КПК України. Така неявка не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали, на які посилається скаржник, обґрунтовуючи доводи скарги, вбачається наступне.

У п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України визначено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 09 серпня 2018 року в рамках кримінального провадження № 32017110200000016 від 24 березня 2017 року задоволено клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою розташування автозаправної станції, яка використовується ТОВ «Мотто Євро Плюс» (ТОВ «Мотто-Євро), а саме за адресою: Київська область, м. Бориспіль, пров. Аеродромний, 2-а.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі.

В ухвалі слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 09 серпня 2018 року зазначено перелік речей та документів, на відшукання яких надано дозвіл.

Згідно з ч. 7 ст. 236 КПК України при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

У ч. 1 ст. 167 КПК України визначено, що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

ОСОБА_2 просить повернути тимчасово вилучене майно під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- 4327,6 літрів бензину А92 - резервуар №1 (опломб. №31343_, №313455);

- 1528,40 літрів бензину А95 - резервуар №2 (опломб. №313440, №313483);

- 3835,53 літрів бензину А95 Преміум - резервуар №3 (опломб. №313454, №313456);

- 3175,16 літрів дизельного палива резервуар №4

- вилучені зразки паливних матеріалів з резервуарів 1-4.

З тексту ухвали про надання дозволу на обшук за цією адресою вбачається, що слідчим суддею надано відповідний дозвіл на проведення обшуку з метою підтвердження факту незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів. Разом з тим, дозвіл на вилучення зазначених у скарзі речей та документів в ухвалі не надавався.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Відомості про накладення арешту на інше вилучене під час обшуку майно або вчинення інших процесуальних дій, що унеможливлює повернення майна, на час розгляду скарги слідчому судді не надавались.

Заявник зверталась до Солом`янського районного суду м. Києва з адвокатським запитом щодо надання інформації стосовно того, чи подавалось у період з 28 серпня 2018 року по дату надання відповіді на запит прокурором або слідчим у кримінальному провадженні 32017110200000016 від 24 березня 2017 року клопотання про арешт тимчасово вилученого майна у ТОВ «МОТТО-ЄВРО» під час проведення обшуків у період з 28 серпня 2018 року по 29 серпня 2018 року на підставі ухвал слідчих суддів Солом`янського районного суду м. Києва.

Солом`янським районним судом м. Києва за підписом голови суду надано відповідь адвокату ОСОБА_6 від 05 вересня 2018 року про те, що у період з 28 серпня 2018 року по день надання відповіді до Солом`янського районного суду м. Києва клопотання про накладення арешту на майно ТОВ «МОТТО-ЄВРО» не надходили.

У такому випадку, зазначені у скарзі зразки рідин підлягають поверненню.

З огляду на наведене, скарга підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 98, 100, 110, 171, 236, 303-307, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Скаргу адвоката ОСОБА_2 , що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «МОТТО-ЄВРО», на бездіяльність заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 щодо неповернення тимчасово вилученого майна задовольнити.

Зобов`язати заступника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 або іншу уповноважену службову особу ГУ ДФС у Київській області повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «МОТТО-ЄВРО» майно, а саме:

- 4327,6 літрів бензину А92 - резервуар №1 (опломб. №31343_, №313455);

- 1528,40 літрів бензину А95 - резервуар №2 (опломб. №313440, №313483);

- 3835,53 літрів бензину А95 Преміум - резервуар №3 (опломб. №313454, №313456);

- 3175,16 літрів дизельного палива резервуар №4

- вилучені зразки паливних матеріалів з резервуарів 1-4.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77069681
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/25029/18

Ухвала від 01.10.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні