Рішення
від 11.10.2018 по справі 367/554/18
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/554/18

Провадження №2/367/3119/2018

РІШЕННЯ

Іменем України

11 жовтня 2018 року Ірпінський міський суд Київської області в складі:

головуючої судді Саранюк Л. П.,

за участі секретаря с/з ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ірпінського міського суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Ірпінської міської ради про скасування державної реєстрації права власності на знищене нерухоме майно, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду мотивуючи свої вимоги тим, що 26 січня 2006 року на підставі договору купівлі-продажу з сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю агрофірмою Промінь ним було набуто право власності на нежитлові будівлі - частину теплиць загальною площею 9 840,8 кв.м., розташованих за адресою: с. Гостомель, Київської обл., вул. Леніна, № 141-в.

07 квітня 2006 року вказане право власності було зареєстровано в Державному реєстрі права власності на нерухоме майно у Ірпінському бюро технічної інвентаризації.

10 вересня 2008 року на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 222822 позивачем також було набуто право власності на земельну ділянку площею 1,1981 га, на якій розташоване зазначене нерухоме майно за тією ж адресою.

16 вересня 2008 року на підставі договору купівлі-продажу право власності на земельну ділянку площею 1,1981 га за адресою: с. Гостомель, Київської обл., вул. Леніна, № 141-в, з Кадастровим номером 3210945900:01:055:0060 перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерфарм .

Після придбання зазначеної земельної ділянки новий власник на власний розсуд зніс теплиці, що знаходились на зазначеній земельній ділянці та побудував на їх місці складські приміщення. Про зазначені дії він позивача не повідомив.

Про фактичне припинення права власності на теплиці позивачу стало відомо випадково у вересні 2017 року.

Позивач зазначає, що факт відсутності теплиць підтверджено Гостомельською селищною радою (довідка № 03/02-231279 від 28.12.2017).

Позивач стверджує, що він звертався до Комунального підприємства Ірпінське бюро технічної інвентаризації Ірпінської міської ради з заявою про скасування державної реєстрації права власності, однак отримав усну відмову у зв'язку з тим, що для внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав заявник подає рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили.

У зв'язку з вищевказаним просив скасувати запис в реєстрі прав власності на нерухоме майно щодо реєстрації за ОСОБА_2 права власності на нерухоме майно, а саме: частину теплиць загальною площею 9 840,8 кв.м., розташованих за адресою: с. Гостомель, Київської області, вул. Свято-Покровська (раніше Леніна), № 141-в.

В порядку уточнення позовних умов позивач змінив відповідача ОСОБА_3 підприємство Ірпінське бюро технічної інвентаризації Ірпінської міської ради на належного - Ірпінську міську раду.

Позивач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. До суду від представника позивача надійшла заява про те, що він не заперечує проти розгляду уточненої позовної заяви за відсутності представника відповідача.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, що підтверджується розписками про отримання судових повісток, а тому суд вважає за можливе розглянути справу без їх участі та ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає позов таким, що підлягає до задоволення.

Так, судом встановлено, що 26 січня 2006 року між Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю агрофірмою Промінь та ОСОБА_2 було укладено договір купівлі-продажу.

Відповідно до п.1.1. за Договором Продавець зобов'язується передати майно у власність Покупцю, а Покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього обговорену грошову суму.

Згідно п. 1.2. Нежитлова будівля частина теплиці зазначена на плані літерою Ш , що складається з приміщень 1-16; 25; 34-49 загальною площею 9 840,9 кв.м., що відчужується за даним договором розташована в селищі Гостомель, Київської області, по вулиці Леніна, за № 141-в далі іменоване Майно .

07 квітня 2006 року вказане право власності було зареєстровано в Державному реєстрі права власності на нерухоме майно у Ірпінському бюро технічної інвентаризації.

16 вересня 2008 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Інтерфарм було укладено Договір купівлі-продажу земельної ділянки.

Відповідно п.1. вищевказаного Договору ОСОБА_2 продав, а Товариство з обмеженою відповідальністю Інтерфарм купило земельну ділянку площею 1,1981 га., у межах згідно з планом, яка має склад угідь: землі під будівлями, спорудами, іншими угіддями - 1,1981 га, що розташована Київська область, Ірпінський регіон, смт. Гостомель, вул. Леніна, № 141-в. Кадастровий номер земельної ділянки 3210945900:01:055:0060.

Після придбання зазначеної земельної ділянки новий власник на власний розсуд зніс теплиці, що знаходились на зазначеній земельній ділянці та побудував на їх місці складські приміщення.

Згідно Довідки № 03/02-231279 від 28.12.2017 виданої виконавчим комітетом Гостомельської селищної ради встановлено, що станом на 28.12.2017 на земельній ділянці площею 1,1981 га з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування офісних та складських приміщень в селищі Гостомель, вул. Свято-Покровська, 141-в (раніше Леніна, 141 в), кадастровий номер земельної ділянки 3210945900:01:055:0060, яка належить ТОВ МДМ СЕРВІС , теплиці відсутні. На даній земельній ділянці знаходяться складські приміщення ТОВ МДМ СЕРВІС .

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно положень ст.2 Закону, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; державний реєстр речових прав на нерухоме - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про обєкти та субєктів цих прав.

Як вбачається з положень п.44 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 1141 від 26.10.2011р ., порядок прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування рішення державного реєстратора та скасування записів Державного реєстру прав установлює Мінюст.

Згідно абз. 1,2, п. 1.3 Порядку прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 12.12.2011 року №3502/5 , рішення щодо внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації прав та скасування записів Державного реєстру прав приймає державний реєстратор прав на нерухоме майно, яке оформлює за допомогою Державного реєстру прав у двох примірниках. У разі прийняття рішення державним реєстратором органу державної реєстрації прав один примірник рішення орган державної реєстрації прав видає або надсилає рекомендованим листом заінтересованій особі особисто або уповноваженій нею особі, а другий державний реєстратор долучає до реєстраційної або облікової справи.

Відповідно до п. 2.6 цього Порядку для внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав заявник подає рішення про скасування запису, рішення державного реєстратора, що набрало законної сили, та копії документів, визначених у пункті 2.3 цього розділу.

Згідно ч. 1 ст. 349 ЦК України право власності на майно припиняється у разі його знищення.

Оскільки в судовому засіданні було встановлено, що на земельній ділянці площею 1,1981 га з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування офісних та складських приміщень в селищі Гостомель, вул. Свято-Покровська, 141-в (раніше Леніна, 141 в), кадастровий номер земельної ділянки 3210945900:01:055:0060, яка належить ТОВ МДМ СЕРВІС , теплиці відсутні, тобто майно знищено, то суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі ст.ст. 2, 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , Порядку прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 12.12.2011 року №3502/5 , Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1141 від 26.10.2011р ., ст. 349 ЦК України, керуючись ст.ст. 4 , 12 , 81 , 247, 263-268 ЦПК України суд,-

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Скасувати запис в реєстрі прав власності на нерухоме майно щодо реєстрації за ОСОБА_2 права власності на нерухоме майно, а саме: частину теплиць загальною площею 9 840,8 кв.м., розташованих за адресою: с. Гостомель, Київської області, вул. Свято-Покровська (раніше Леніна), № 141-в.

Копію рішення направити сторонам для відому.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року): до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України: апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя: Л.П. Саранюк

СудІрпінський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77076124
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —367/554/18

Рішення від 11.10.2018

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 24.01.2018

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні