Рішення
від 11.10.2018 по справі 317/1760/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/317/933/2018

Справа № 317/1760/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2018 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Сакояна Д.І.

при секретарі судового засідання Шевейко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання за державним замовленням,-

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького районного суду Запорізької області надійшов позов Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання за державним замовленням. Позивач просить стягнути з відповідача на його користь грошові кошти у розмірі 49386,20 грн. витрачених державою на навчання відповідача у Комунальному вищому навчальному закладі Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради та судові витрати.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що Комунальний вищий навчальний заклад Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради (далі - КВНЗ ЗМК ЗОР) має ліцензію Міністерства освіти і науки України та здійснює господарську діяльність у вигляді надання освітніх послуг, пов'язаних з одержанням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог молодшого спеціаліста відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки. Відповідно до наказу КВНЗ ЗМК ЗОР № 68-Ост від 10.08.2012 р. Про зарахування на навчання ОСОБА_2 була зарахована до складу студентів другого курсу денної форми навчання за державним замовленням, за спеціальністю Лікувальна справа . 05 вересня 2012 року між відповідачем та позивачем було укладено угоду № 143 про підготовку фахівців із вищою освітою, за умовами якої медичний коледж зобов'язується забезпечити студентові якісну теоретичну і практичну підготовку фахівця з вищою освітою згідно з навчальними планами та програмами і вимогами кваліфікаційних характеристик фахівця, після закінчення навчання та одержання відповідної кваліфікації забезпечити працевлаштування в державному секторі.

Відповідно до умов зазначеної угоди відповідач зобов'язаний оволодіти теоретичними знаннями та практичними навичками, що передбачені вимогами відповідних кваліфікаційних характеристик фахівця і його майбутньої діяльності за спеціальністю, прибути після закінчення вищого закладу на місце направлення і відпрацювати за направленням в державному секторі не менше трьох років, а у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати відповідно до державного або місцевого бюджетів вартість навчання в установленому порядку.

30 червня 2015 року наказом № 72-Ост відповідачеві було присвоєно кваліфікацію Фельдшер та виданий диплом молодшого спеціаліста з відзнакою Е15 № 120552 з подальшим відрахуванням зі складу студентів коледжу у зв'язку із закінченням повного курсу навчання за спеціальністю Лікувальна справа . Відповідача згідно з відомістю персонального розподілу молодих фахівців, які закінчили КВНЗ ЗМК ЗОР під особистий підпис було повідомлено про її місце працевлаштування для відпрацювання згідно до умов укладено угоди, а саме відповідача було розподілено до Комунальної установи Запорізька багатопрофільна клінічна лікарня № 9 . Згідно з повідомленням до направлення на роботу № 69 від 22.06.2015 р. адміністрацію коледжу було повідомлено про те, що відповідача було призначено на посаду сестри медичної процедурної загальної хірургії з місячним окладом 1263,00 грн. Листом від 03.05.2017 р. № 239/01-11 Про працевлаштування випускників КВНЗ ЗМК ЗОР адміністрацію медичного коледжу було повідомлено про те, що відповідач була звільнена з займаної посади за власним бажанням. 27.03.2017 р. на адресу відповідача був направлений лист з вимогою повідомити про місце працевлаштування, але відповідь на цей лист від відповідача станом на дату звернення до суду з позовною заявою від відповідача не надходила. 16.04.2018 р. на адресу відповідача була направлена вимога про відшкодування вартості навчання за державним замовленням, але відповідь на цей лист від відповідача станом на дату звернення до суду з позовною заявою не надходила. На підставі вищенаведеного, відповідачем були порушені умови угоди про підготовку фахівців із вищою освітою від 05.09.2012 р. № 143, а саме відповідачка за місцем направлення не відпрацювала три роки та станом на дату звернення позивача до суду з позовною заявою не відшкодувала до державного бюджету витрати за навчання відповідача за державним замовленням в розмірі 49386,20 грн.

Належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи представник позивача у судове засідання не з'явився.

Належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи відповідач ОСОБА_1 (ОСОБА_3І.) та її представник ОСОБА_4 у судове засідання не з'явились.

11.10.2018 р. через канцелярію до суду надійшла заява представника ОСОБА_1, адвоката ОСОБА_4, про визнання позову та розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

За змістом наказу № 68-Ост від 10.08.2012 р. Про зарахування на навчання ОСОБА_3 зарахована до Комунального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради з 10.08.2012 р. студентом другого курсу.

30.06.2015 р. ОСОБА_2 отримала диплом молодшого спеціаліста з відзнакою Е15 № 120552, який підтверджує закінчення у 2015 році Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради за спеціальністю Лікувальна справа і здобуття кваліфікації Фельдшер .

Правовідносини між сторонами були формалізовані в Угоді про підготовку фахівців із вищою освітою № 143 від 03.09.2012 р.

Так, за змістом п. 2 угоди про підготовку фахівців із вищою освітою № 143 від 03.09.2012 р. студент зобов'язаний прибути після закінчення вищого закладу освіти на місце направлення і відпрацювати не менше трьох років, а у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати відповідно до державного або місцевого бюджетів вартість навчання в установленому порядку.

У відповідності до відомості персонального розподілу молодих фахівців, які закінчили КВНЗ Запорізький медичний коледж ЗОР ОСОБА_3 розподілено для працевлаштування до Комунальної установи Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9 .

Матеріали справи містять повідомлення до направлення на роботу № 69 від 22.06.2015 р., відповідно до якого Комунальна установа Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9 повідомляє, що ОСОБА_3 призначена на посаду сестри медичної процедурної відділення загальної хірургії.

Листом № 239/01-11 від 03.05.2017 р. Комунальна установа Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9 повідомила КВНЗ ЗМК ЗОР про те, що ОСОБА_3 звільнилась 03.01.2017 р. за власним бажанням.

Згідно свідоцтва про шлюб серії І-ЖС № 168666, виданого Комунарським районним у м. Запоріжжі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 23.04.2016 р. ОСОБА_3 після реєстрації шлюбу 23.04.2016 р. змінила прізвище на Коваленко .

Відповідно до довідки про період та вартість навчання у КВНЗ ЗМК ЗОР № 125 від 17.10.2017 р. вартість навчання ОСОБА_3 за період з 01.09.2012 р. по 23.01.2015 р. становить 49386,20 грн.

Позивачем було направлено відповідачу вимогу про відшкодування вартості навчання за державним замовленням № 196 від 13.04.2018 р., яка отримана відповідачем 17.04.2018 р., на що вказує рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Відомостей про те, що відповідач у визначений у вимозі десятиденний строк добровільно здійснив відшкодування вартості навчання за державним замовленням матеріали справи не містять.

Згідно до п. 3 ч. 1 ст. 3 ЦК України однією із загальних засад цивільного законодавства є свобода договору.

У відповідності до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

За змістом п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з Указом Президента України Про заходи щодо реформування системи підготовки спеціалістів та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів від 23 січня 1996 року № 77, вищі навчальні заклади України здійснюють підготовку спеціалістів: за рахунок коштів Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів - за державним замовленням; за рахунок коштів відповідних юридичних та фізичних осіб для роботи у недержавному секторі народного господарства; за рахунок власних коштів особи - для роботи у державному і недержавному секторі народного господарства (за бажанням). Особи, які навчаються за рахунок державних коштів, укладають з адміністрацією вищого навчального закладу угоду, за якою вони зобов'язуються після закінчення навчання та одержання відповідної кваліфікації працювати в державному секторі народного господарства не менше ніж три роки. У разі відмови працювати в державному секторі народного господарства випускники відшкодовують в установленому порядку до державного бюджету повну вартість навчання.

Виходячи з приписів ч.ч. 1, 5 ст. 81 ЦПК України, зважаючи на те, що відповідач та її представник не спростовували факт навчання ОСОБА_1 за державним замовленням, факт її звільнення за власним бажанням у трирічний період з місяця призначення, розрахунок вартості навчання, визнали позов у повному обсязі, тож суд дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

За приписами ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд констатує, що визнання представником відповідача позову у заяві від 11.10.2018 р. не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, наявні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову, а тому суд приймає визнання позову.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 19, 23, 76-83, 89, 141, 247, 258-259, 263-265 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позов Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради (м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, 14, код у ЄДРПОУ 02011290) до ОСОБА_1 (с. Мар'ївка Запорізького району Запорізької області, вул. 30 років Перемоги, буд. 61, РНОКПП НОМЕР_1) про відшкодування вартості навчання за державним замовленням - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради відшкодування вартості навчання за державним замовленням у сумі 49386 грн. 20 коп. (сорок дев'ять тисяч триста вісімдесят шість грн. 20 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради судовий збір у сумі 881 грн. 00 коп. (вісімсот вісімдесят одна грн. 00 коп.).

Зобов'язати Управління Державної казначейської служби України у Запорізькому районі Запорізькій області повернути 50 % сплаченого Комунальним вищим навчальним закладом Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради на розрахунковий рахунок 31214206700122, МФО 813015, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Запорізькій області, згідно платіжного доручення № 2243 від 22.12.2017 р. судового збору, а саме суму у розмірі 800 грн. 00 коп. (вісімсот грн. 00 коп.) на користь Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради (код у ЄДРПОУ 02011290, банк платника - ГУ ДКСУ у Запорізькій області, рахунок 35416001046045, МФО 813015 ).

Зобов'язати Управління Державної казначейської служби України у Запорізькому районі Запорізькій області повернути 50 % сплаченого Комунальним вищим навчальним закладом Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради на розрахунковий рахунок 31214206700122, МФО 813015, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Запорізькій області, згідно платіжного доручення № 279 від 06.03.2018 р. судового збору, а саме суму у розмірі 81 грн. 00 коп. (вісімдесят одна грн. 00 коп.) на користь Комунального вищого навчального закладу Запорізький медичний коледж Запорізької обласної ради (код у ЄДРПОУ 02011290, банк платника - ГУ ДКСУ у Запорізькій області, рахунок 35416001046045, МФО 813015 ).

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Запорізького апеляційного суду через Запорізький районний суд Запорізької області відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу XIII Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України.

Суддя Д.І. Сакоян

Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено14.10.2018
Номер документу77088186
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування вартості навчання за державним замовленням

Судовий реєстр по справі —317/1760/18

Рішення від 11.10.2018

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

Ухвала від 02.07.2018

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

Ухвала від 14.06.2018

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні