Ухвала
від 11.10.2018 по справі 403/559/18
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/559/18 провадження № 2-а/403/9/18

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

11 жовтня 2018 року смт.Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю., розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 (позивач), місце проживання: АДРЕСА_1 до

інспектора роти №3 батальйону Управління патрульної поліції в м.Кропивницький Департаменту патрульної поліції в Кіровоградській області лейтенанта поліції Бургаз (Бургоз) Максима Васильовича (відповідач), місцезнаходження: вул.Юрія Бутусова, буд.№22б м.Кропивницький, поштовий індекс 25030

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, місцезнаходження: вул.Блогодатна, буд.№1 смт.Устинівка Кіровоградської області

предмет позову: про поновлення строку на оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення, визнання дій протиправними, скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до відповідача інспектора роти №3 батальйону Управління патрульної поліції в м.Кропивницький Департаменту патрульної поліції в Кіровоградській області лейтенанта поліції Бургаз (Бургоз) М.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, про поновлення строку на оскарження постанови, визнання протиправними дій відповідача щодо притягнення його до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.126 КУпАП, скасування постанови серія ВР №014378 від 10.07.2018 року про накладення на нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 425 грн. 00 коп. за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.126 КУпАП, та закриття провадження по справі за відсутністю в його діях складу даного адміністративного правопорушення.

Одночасно позивачем заявлено про поновлення процесуального строку на оскарження постанови серія ВР №014378 від 10.07.2018 року, оскільки її копія була отримана ним 21.09.2018 року від старшого державного виконавця Устинівського районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Кіровоградській області під час здійснення ним виконавчого провадження №57267844 по примусовому виконанню вказаної постанови.

Ухвалою судді від 01.10.2018 року позовну заяву було залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення її недоліків.

11.10.2018 року позивачем на виконання ухвали суду надані відповідні копії документів та зазначено в позовній заяві відомості з урахуванням вимог ст.160 КАС України.

Позовна заява ОСОБА_1, подана по суті справи, що відноситься до предметної, інстанційної та територіальної юрисдикції Устинівського районного суду Кіровоградської області відповідно до положень ч.1 ст.19, ч.1 ст.22 та ч.1 ст.25 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Позовна заява за формою та змістом відповідає вимогам ст.ст.160, 161 КАС України.

Відповідно до положень ч.2 ст.286 КАС України позовну заяву щодо оскарження рішень (постанов) суб"єктів владних повноважень по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, може бути подано протягом десяти днів з дня вручення такого рішення (постанови).

З огляду на викладене, строк оскарження постанови серія ВР №014378 від 10.07.2018 року, передбачений ст.289 КУпАП, пропущений позивачем з поважних причин, оскільки позивач отримав копію вказаної постанови лише 21.09.2018 року, що підтверджється доданими до позовної заяви копіями документів, а тому, з урахуванням дотримання позивачем вимог ч.4 ст.121 КАС України, суд приходить до висновку про необхідність поновлення йому строку звернення до суду із даним позовом з метою виконання завдань адміністративного судочинства, що відповідає приписам ч.6 ст.121 КАС України.

Згідно ч.1 ст.286 КАС України, адміністративна справа з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб"єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності вирішується місцевими загальними судами як адміністративними судами протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення та відмови у відкритті провадження у справі, передбачених ст.ст.169, 170 КАС України відсутні.

З огляду на викладене, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до вимог ч.2 ст.12, ч.2 ст.257, положень §2 Глави 11 Розділу ІІ КАС України адміністративна справа, визначена ст.286 КАС України, віднесена до окремої категорії термінових адміністративних справ та підлягає розгляду у спрощеному позовному провадженні, як справа, для якої пріоритетним є її швидке вирішення, та яка, згідно ч.6 ст.12, ч.1 ст.257 КАС України є справою незначної складності.

У відповідності до ч.1 ст.269 КАС України, у справах, визначених ст.286 КАС України, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Згідно ч.1 ст.286 КАС України адміністративна справа з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб"єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності вирішується місцевими загальними судами як адміністративними судами протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі.

З огляду на викладене, відповідачу необхідно визначити строк для подачі відзиву на позовну заяву з розрахунку необхідності отримання копії відзиву та доданих до нього документів позивачем до початку судового засідання у справі.

Відповідно до положень ч.5 ст.262 КАС України за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Враховуючи зміст п.2 ч.6 ст.262 КАС України, приходжу до висновку про необхідність проведення судового засідання з викликом сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Згідно положень п.п.15.3 п.15 Розділу VІІ Перехідні положення КАС України розгляд справи у суді здійснюватиметься за матеріалами справи у паперовій формі.

Відповідно до ч.2 ст.241 КАС України процедурні питання, пов'язані з рухом справи в судді першої інстанції вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст.19, 22, 25, 49, 94, 122, 159, 160, 161, 162, 171, 175, 241, 248, 257, 269, 286, 294, 295, п.п.15.3 п.15 Розділу VІІ Перехідні положення КАС України,-

У Х В А Л И В:

1.Визнати поважними причини пропуску ОСОБА_1 встановленого законом десятиденного строку звернення до суду з позовною заявою щодо оскарження рішення суб"єкта владних повноважень по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

2. Поновити ОСОБА_1 встановлений законом строк звернення до суду з позовною заявою до інспектора роти №3 батальйону Управління патрульної поліції в м.Кропивницький Департаменту патрульної поліції в Кіровоградській області лейтенанта поліції Бургаз (Бургоз) Максима Васильовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, про визнання дій протиправними, скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

3. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до інспектора роти №3 батальйону Управління патрульної поліції в м.Кропивницький Департаменту патрульної поліції в Кіровоградській області лейтенанта поліції Бургаз (Бургоз) Максима Васильовича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, про визнання дій протиправними, скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

4. Розгляд справи здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням сторін.

5. Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на 22 жовтня 2018 року о 08 год. 30 хв . в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи.

6. Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позов протягом двох днів з дня вручення (отримання) йому (ним) копії даної ухвали.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.159, ч.1 ст.175 КАС України, протягом встановленого судом строку він має право надіслати суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу ОСОБА_1 - копію відзиву та доданих до нього документів.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до ч.ч.3, 4 ст.162 КАС України у разі подання ним відзиву на позовну заяву, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) позивачу одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву, наданого до суду, необхідно додати документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу ОСОБА_1.

Відзив має відповідати вимогам, передбаченим ст.162 КАС України. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Роз'яснити відповідачу, що згідно положень ч.6 ст.162, ч.2 ст.175 КАС України у разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Роз"яснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.159 КАС України неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

7. Встановити відповідно до ч.3 ст.165 КАС України третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Устинівському районному відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області строк для подачі пояснень щодо позову та (або) відзиву протягом двох днів з дня його отримання, але не пізніше 31 жовтня 2018 року.

Роз'яснити Устинівському районному відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, як учаснику справи, що відповідно до ч.4 ст.159 КАС України, протягом встановленого судом строку він має право надіслати суду пояснення щодо позову та (або) відзиву, в яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Роз'яснити Устинівському районному відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, як третій особі, що до пояснення, підписаного представником, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника третьої особи відповідно до вимог ст.ст.55, 59 КАС України.

У разі подання третьою особою пояснення, нею мають бути дотримані вимоги , встановлені ч.ч.2, 3 та 4 ст.162 КАС України.

8. Роз'яснити сторонам, що у разі подання ними заяв і клопотань, їх форма та зміст мають відповідати вимогам ст.167 КАС України, оскільки без додержання вимог ч.ч.1 або 2 цієї статті письмова заява (клопотання) повертаються заявнику без розгляду.

Роз'яснити сторонам, що відповідно до ч.9 ст.79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

9. Роз'яснити сторонам, що згідно ст.94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

10. Повідомити учасників справи про наявність в Устинівському районному суді Кіровоградської області технічної можливості забезпечити їх участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. У цьому разі відповідна заява учасника справи має бути подана до суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання з направленням копії такої заяви в той же строк іншому учаснику справи.

11. Негайно повідомити відповідача про подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1, а також надсилання тексту повістки телефонограмою на номер телефону: НОМЕР_2.

12.Негайно повідомити позивача про дату, час і місце розгляду справи шляхом надсилання повістки рекомендованою кореспонденцією (листом) за адресою, вказаною в позовній заяві, а також направлення тексту повістки в порядку, передбаченому ст.129 КАС України, а саме: текстовим повідомленням з використанням мобільного зв"язку на номер телефону: НОМЕР_1, зазначений в позовній заяві позивача від 11.10.2018 року.

13. Копії ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі разом з копіями позовної заяви та доданих до неї документів надіслати учасникам справи.

Відповідачу одночасно направити копії позовної заяви та доданих до неї документів на офіційну електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1.

14. Роз'яснити, що учасники справи мають право отримати інформацію по справі, що розглядається, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт: http://us.kr.court.gov.ua).

Ухвала може бути оскаржена окремо від рішення суду в апеляційному порядку в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності. Апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Устинівський районний суд Кіровоградської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому даної ухвали суду.

Суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області С.Ю.Атаманова

Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено14.10.2018

Судовий реєстр по справі —403/559/18

Рішення від 15.11.2018

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 11.10.2018

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 01.10.2018

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні