Рішення
від 02.10.2018 по справі 759/6391/17
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/6391/17

пр. № 2/759/1195/18

02 жовтня 2018 року Святошинський районний суд м.Києва в складі:

головуючої судді : Т.О. Величко

при секретарі: А.В.Забелі

представник позивача О.В. Яценко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовомОСОБА_2, ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю РА АРГО , третя особа: Реєстраційна служба Головного управління юстиції у м. Києві, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Клітко Валентин Василівич, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання права власності на частку в статутному капіталі товариства в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачі у справі ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернулися до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю РА АРГО , третя особа: Реєстраційна служба Головного управління юстиції у м. Києві, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Клітко Валентин Василівич, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання права власності на частку в статутному капіталі товариства в порядку спадкування, посилаючись на те, що 22.06.2016 року ОСОБА_2 (далі - Позивач 1) та ОСОБА_3 (далі - Позивач 2), які є спадкоємцями померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_7, звернулися до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Клітко В.В., з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом на частку в статутному капіталі Товариство з обмеженою відповідальністю "РА АРГО" (далі - Відповідач або TOB РА АРГО ) у розмірі 30 відсотків, що становить 120 000, 00 грн. (сто двадцять тисяч грн. 00 коп.). Однак, 22.06.2016 р. Постановами про відмову у вчиненні нотаріальних дій було відмовлено Позивачу 1 та Позивачу 2 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частку в статутному капіталі Відповідача через відсутність документів, які б підтверджували право власності померлого на вищезазначену частку, а саме свідоцтво, видане ОСОБА_7 ТОВ "РА АРГО" про те, що він повністю вніс свій вклад, або підтвердження цього факту ТОВ РА АРГО .

Позивачі зазначили, що відповідно до Протоколу № 1 Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ РА АРГО від 24.06.2004 р. було прийнято рішення про створення товариства та затверджено Статутний капітал у розмірі 40 000, 00 грн. (сорок тисяч грн. 00 коп.), де частка ОСОБА_7 становила 12 000, 00 грн. (дванадцять тисяч грн. 00 коп.), що становить 30 % частки у статутному фонді. 30.06.2004 р. проведено державну реєстрацію TOB РА АРГО та включено дані про юридичну особу до ЄДРПОУ.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (в редакції від 15.05.2003 р., що діяв на момент проведення державної реєстрації ТОВ РА АРГО ) для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи; копію рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом; два примірники установчих документів; документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

Позивачі зазначили, що 24.11.2006 р. відповідно до Протоколу № 3 загальних зборів засновників (учасників) TOB РА АРГО було прийнято рішення про збільшення розміру статутного фонду Товариства з врахуванням додаткових внесків у сумі 400 000, 00 грн.(чотириста тисяч грн. 00 коп.), де частка ОСОБА_7 становить - 120 000, 00 грн. (сто двадцять тисяч грн. 00 коп.), що відповідає 30 % частки у статутному фонді Товариства. 22.11.2007 р. проведено державну реєстрацію змін розміру статутного фонду та нову редакцію Статуту TOB РА АРГО . Так, відповідно до ст. 16 ЗУ Про Господарські товариства , в редакції від 20.06.2007 р., товариство має право змінювати розмір статутного (складеного) капіталу. Таким чином, є всі підстави вважати, що ОСОБА_7 було виконано всі обов'язки як засновника ТОВ РА АРГО щодо внесення коштів формування статутного фонду Товариства.

Ухвалою суду від 12.06.2018 року відкрито провадження у справі. Ухвалою суду від 28.08.2017 року прийнято до провадження судді Величко Т.О. Ухвалою суду від 12.12.2017 року клопотання про забезпечення доказів задоволено. Ухвалою суду від 12.12.2017 року до справи залучено третю особу. Ухвалою суду від 14.02.2018 року позов залишено без руху. Ухвалою суду від 20.02.2018 року продовжено розгляд справи.

Представник Позивачів в судове засідання з`явився, підтримав позов та просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився.

Дослідивши матеріали справи, оцінюючи в сукупності зібрані по справі докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 22.06.2016 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які є спадкоємцями померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_7, звернулися до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Клітко В.В., з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом на частку в статутному капіталі Товариство з обмеженою відповідальністю "РА АРГО" у розмірі 30 відсотків, що становить 120 000, 00 грн. (сто двадцять тисяч грн. 00 коп.).

Судом встановлено, що 22.06.2016 р. Постановами про відмову у вчиненні нотаріальних дій було відмовлено Позивачу 1 та Позивачу 2 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частку в статутному капіталі Відповідача через відсутність документів, які б підтверджували право власності померлого на вищезазначену частку, а саме свідоцтво, видане ОСОБА_7 ТОВ "РА АРГО" про те, що він повністю вніс свій вклад, або підтвердження цього факту ТОВ РА АРГО .

Судом встановлено, що відповідно до Протоколу № 1 Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ РА АРГО від 24.06.2004 р. було прийнято рішення про створення товариства та затверджено Статутний капітал у розмірі 40 000, 00 грн. (сорок тисяч грн. 00 коп.), де частка ОСОБА_7 становила 12 000, 00 грн. (дванадцять тисяч грн. 00 коп.), що становить 30 % частки у статутному фонді. 30.06.2004 р. проведено державну реєстрацію TOB РА АРГО та включено дані про юридичну особу до ЄДРПОУ.

Відповідно до ст.144 ЦК України Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників.

Відповідно до статутного капіталу визначається мінімальний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредиторів. Розмір статутного капіталу товариства не може бути меншим розміру, встановленого законом. Не допускається звільнення учасника товариства з обмеженою відповідальністю від обов'язку внесення вкладу до статутного капіталу товариства, у тому числі шляхом зарахування вимог до товариства.До моменту державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю його учасники повинні сплатити не менше ніж п'ятдесят відсотків суми своїх вкладів. Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства.Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинно оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства. Якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість чистих активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації. Зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після повідомлення в порядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків. Збільшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після внесення усіма його учасниками вкладів у повному обсязі. Порядок внесення додаткових вкладів встановлюється законом і статутом товариства.

Відповідно до ст. 147 ЦПК України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства.Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.Учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасниками не встановлений інший порядок здійснення цього права. Купівля здійснюється за ціною та на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам. Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця з дня повідомлення про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого строку, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій особі. Частка учасника товариства з обмеженою відповідальністю може бути відчужена до повної її сплати лише у тій частині, в якій її уже сплачено.У разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством з обмеженою відповідальністю воно зобов?язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку та в порядку, встановлених статутом і законом, або зменшити свій статутний капітал відповідно до статті 144 цього Кодексу. Частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи - учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства.

А тому суд дійшов висновку, що позов доведений та підлягає задовленню.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. ст.144,147,1216 ЦК України, ст.ст. 4-13, 77-84, 142, 259, 260, 264-266, 269 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності частку в статутному капіталі ТОВ РА АРГО в порядку спадкування в розмірі ? частки померлого ОСОБА_7, тобто 15 відсотків статутного капіталу ТОВ АРГО , що відповідає 60 000, 00 грн. (шістдесят тисяч грн. 00 коп.)

Визнати за ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності частку в статутному капіталі ТОВ РА АРГО в порядку спадкування в розмірі ? частки померлого ОСОБА_7, тобто 15 відсотків статутного капіталу ТОВ АРГО , що відповідає 60 000, 00 грн. (шістдесят тисяч грн. 00 коп.)

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю РА АРГО , що знаходиться за адресою: 03115, м. Київ, вул.. Святошинська, 34, код ЄДРПОУ 32920270, на користьОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 судові витрати у розмірі 640 грн.00 коп., та на коиисть ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, судові витрати у розмірі 640 грн.00 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Т.О. Величко

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.10.2018
Оприлюднено14.10.2018
Номер документу77099769
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —759/6391/17

Рішення від 02.10.2018

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 20.02.2018

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 12.12.2017

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 12.12.2017

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 28.08.2017

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 12.06.2017

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні