Ухвала
від 02.02.2010 по справі б24/200-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

02 лютого 2010 р. № Б24/200-09

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Удовиченка О.С.,

суддів Заріцької А.О.,

Міщенко П.К.

розглянувши касаційну ска ргу Лівобережної міжрайонн ої державної податкової інсп екції м. Дніпропетровська

на ухвалу господарського суду Дніпр опетровської області від 29 жо втня 2009 року

у справі

господарського суду № Б24/200-09

Дніпропетровської області

за заявою

ліквідатор товариства з обмеженою ві дповідальністю "Агропромінд астриал"

Глядченко В.М.

про визнання банкрутом

за участю представників:

не з' явилися,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господар ського суду міста Дніпропетр овської області від 15 червня 2009 року за заявою ТОВ " Агропроміндастриал" на підст аві ст. 51 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) було порушено провадження у спра ві № Б24/200-09 про бан крутство.

Постановою господарсько го суду від 28 липня 2009 року ТОВ "А гропроміндастриал" визнано б анкрутом.

Ухвалою місцевого господа рського суду від 29 жовтня 2009 ро ку (суддя - Калиниченко Л.М.) з атверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Агропроміндастриал", боржни ка ліквідовано.

Не погоджуючись з прийнято ю ухвалою, Лівобережна МДПІ м. Дніпропетров ська звернулась до Вищого го сподарського суду України із касаційною скаргою, в якій пр осить ухвалу місцевого госпо дарського суду скасувати, лі квідаційну процедуру понови ти.

Перевіривши матеріали спр ави та обговоривши доводи ка саційної скарги, колегія суд дів дійшла висновку щодо нео бхідності припинення касаці йного провадження за вказано ю касаційною скаргою виходяч и з наступного.

Пункт 8 ч. 3 ст. 129 Конституції У країни встановлює серед осно вних засад судочинства, зокр ема, забезпечення апеляційно го та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, в становлених законом.

Зазначена конституційна н орма конкретизована законод авцем в ст. 12 Закону України “П ро судоустрій України”, згід но з якою учасники судового п роцесу та інші особи у випадк ах і порядку, передбачених пр оцесуальним законом, мають п раво на апеляційне та касаці йне оскарження судового ріше ння. Отже, реалізація констит уційного права на апеляційне та касаційне оскарження суд ового рішення ставиться назв аним законом в залежність ві д положень процесуального за кону.

Стаття 107 ГПК України передб ачає, що касаційну скаргу маю ть право подати також особи, я ких не було залучено до участ і у справі, якщо суд прийняв рі шення чи постанову, що стосує ться їх прав і обов'язків.

У відповідності до ст. 41 ГПК У країни господарські суди роз глядають справи про банкрутс тво у порядку провадження, пе редбаченому цим Кодексом, з у рахуванням особливостей, вст ановлених Законом.

У відповідності до абз. 22 ст. 1 Закону учасниками провадже ння у справі про банкрутство визнано таких осіб: сторони (к редитори, боржник), арбітражн ий керуючий (розпорядник май на, керуючий санацією, ліквід атор), власник майна (орган, уп овноважений управляти майно м) боржника, а також у випадках , передбачених цим Законом, ін ші особи, які беруть участь у п ровадженні у справі про банк рутство, Фонд державного май на України, державний орган з питань банкрутства, предста вник органу місцевого самовр ядування, представник праців ників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасни ків товариств з обмеженою чи додатковою відповідальніст ю.

Вказаний вище перелік учас ників провадження у справі п ро банкрутство не є вичерпни м, оскільки до учасників спра ви про банкрутство названа с таття відносить також інших осіб, які у випадках, передбач ених Законом, можуть брати уч асть у провадженні у справі п ро банкрутство.

В матеріалах справи відсут ні докази звернення МДПІ з гр ошовими вимогами до боржника в установленому законом пор ядку, також відсутні посилан ня на наявність таких вимог у касаційній скарзі МДПІ.

Матеріали справи, як і касац ійна скарга, не містять даних про наявність у ТОВ "Агропром індастриал" заборгованості з податків та зборів (обов'язко вих платежів).

Здійснення МДПІ щодо боржн ика загальних контролюючих ф ункцій не свідчить про поруш ення її прав винесенням у спр аві № Б24/200-09 ухвали про затвердж ення ліквідаційного балансу .

Згідно з п. 3 ст. 10 Закону Укра їни "Про державну податкову с лужбу в Україні" своєчасніст ь подання платниками податкі в бухгалтерських звітів і ба лансів, податкових деклараці й, розрахунків та інших докум ентів, пов'язаних з обчисленн ям податків, інших платежів к онтролюють державні податко ві інспекції в районах, які та кож перевіряють достовірніс ть цих документів щодо прави льності визначення об'єктів оподаткування і обчислення п одатків, інших платежів.

Встановлення факту непода ння платником податків у вст ановлений строк протягом рок у податкових декларацій відн оситься до компетенції район них органів державної податк ової служби, які, з вказаних пі дстав, можуть бути ініціюючи м кредитором у справі про бан крутство відсутнього боржни ка.

Таким чином, заявник касац ійної скарги не є учасником с прави про банкрутство, з грош овими вимогами до боржника н е звертався і переконливих д оказів про те, що прийнята суд ом ухвала про припинення про вадження у справі про банкру тство ТОВ "Агропроміндастриа л" стосується прав і обов'язкі в МДПІ або порушує її права, Лі вобережна МДПІ м. Дніпропетр овська не надала.

За таких обставин справи колегія суддів дійшла виснов ку, що касаційне провадження у справі про банкрутство № Б24 /200-09 за касаційною скаргою Ліво бережної МДПІ м. Дніпропетро вська не може бути здійснене , а тому підлягає припиненню.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11113 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України, -

УХВАЛИВ:

Касаційне провадженн я за касаційною скаргою Ліво бережної міжрайонної держав ної податкової інспекції м. Д ніпропетровська на ухвалу го сподарського суду Дніпропет ровської області від 29 жовтня 2009 року у справі № Б24/200-09 припини ти.

Головуючий О. Удовиченко

Судді А. Заріцька

П. Міщенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу7712830
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б24/200-09

Ухвала від 02.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 30.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Л.М.

Постанова від 28.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Л.М.

Ухвала від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Л.М.

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні