Рішення
від 09.10.2018 по справі 425/1437/18
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2018 року Провадження №2/425/355/18

Справа №425/1437/18

м.Рубіжне Луганської області

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді - Москаленко В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Окрошко О.О.,

без участі сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Служби у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, треті особи: Виконавчий комітет Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав ,-

встановив: :

30.05.2018 року представник Служби у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області звернувся до суду в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, з позовом про позбавлення батьківських прав до ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

В обґрунтування позову позивач вказав, що у грудні 2014 року до Фрунзінської (Троїцької) сільської ради Глобинського району Полтавської області звернулась ОСОБА_5, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, з інформацією про те, що вона разом з онукою- ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_1, вимушено переїхали з міста Первомайськ Луганської області до селища Фрунзівка Глобинського району Полтавської області без реєстрації на невизначений термін.

Зі слів ОСОБА_5, батьки неповнолітньої ОСОБА_1 залишились проживати на непідконтрольній території України, у місті Первомайськ Луганської області.

Житловий будинок для проживання переселенців, який розташований за адресою: АДРЕСА_2, надав ОСОБА_7

У 2016 році ОСОБА_5 повернулась на постійне місце свого проживання по місцю реєстрації, тобто на тимчасово окуповану територію України.

Мати дитини- відповідач ОСОБА_2, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3, Відомості про її місцезнаходження відсутні. Відомості про місцезнаходження батька дитини - відповідача ОСОБА_3, відсутні, останнє відоме місце його проживання: АДРЕСА_4.

Малолітня ОСОБА_1, в силу свого віку, батьків не пам,ятає, на окупованій території України її також доглядала баба - ОСОБА_5

У зв,язку з відсутністю батьків, 20.02.2017 року малолітня ОСОБА_1 взята на облік як внутрішньо переміщена особа. З 2015 року по 2017 рік дитина проживала з родичами на території Глобинського району Полтавської області. Фактично малолітня залишилась без батьківського піклування.

15.01.2018 року службою у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області складено акт про виявлену дитину, переміщену з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, яка залишилась без батьківського піклування.

Згідно наказу служби у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області №03 від 15.01.2018 Про влаштування дитини, яка залишилась без батьківського піклування, на тимчасове проживання у сім,ю , малолітня ОСОБА_1 влаштована у сім,ю ОСОБА_4, який є для дівчинки рідним дядьком, та із своєю сім,єю проживає за адресою: АДРЕСА_5.

Згідно наказу служби у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області №05 від 16.01.2018 Про взяття на облік дитини, позбавленої батьківського піклування ОСОБА_1 , дитина взята на облік до категорії дитина , позбавлена батьківського піклування з номером облікової статистичної картки 0323022.

Розпорядженням голови Глобинської райдержадміністрації Полтавської області № 11 від 23.01.2018 ОСОБА_1 надано статус дитини позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до інформації, внесеної до Єдиної інформаційно- аналітичної системи Діти , відповідачі у справі мають ще шістьох неповнолітніх дітей.

Рішенням Первомайського міського суду Луганської області від 29.12.2010 відповідачі позбавлені батьківських прав стосовно шістьох дітей, що вказує на безпідставне, систематичне, довготривале невиконання батьками своїх батьківських обов,язків.

До вимушеного переїзду малолітньої ОСОБА_1 на територію Глобинського району Полтавської області, вона була взята на облік 30.01.2014 службою у справах дітей Первомайського міськвиконкому Луганської області як дитина, яка опинилась у складних життєвих обставинах. Це вказує на те, що соціальна виховна робота з батьками проводилась по місцю реєстрації сім,ї, але на сьогодні позитивних змін у відношенні батьків до дочки ОСОБА_1 не відбулось.

Глобинська райдержадміністрація Полтавської області вважає, що відповідачі заслуговують на позбавлення їх батьківських прав стосовно малолітньої дочки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 у зв,язку з тим, що вони не створили належних умов проживання для дитини, не забезпечили її одягом, взуттям, харчуванням, постільною білизною, предметами гігієни та іншими засобами повсякденного вжитку ніяких дій не вжили зокрема для побачень, спілкування з дитиною та матеріального забезпечення малолітньої дочки.

Просить позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_7 батьківських прав по відношенню до неповнолітньої дочки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

У судове засідання представник позивача не з,явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав, просив справу розглянути в його відсутність, не заперечував проти ухвалення заочного рішення.

Відповідачі в судове засідання не з'явилися, причин неявки не повідомили, заяв про розгляд справи за їх відсутності не надали, заперечень на позов не надали.Виклик відповідачів у судові засідання було опубліковано та розміщено на офіційному веб-порталі Судова влада України http://court.gov.ua/ на веб-сторінці Рубіжанського міського суду Луганської області у розділі Список справ, призначених до розгляду та Виклик до суду учасників по справі (а.с. 48,65,71).

Представник третьої особи- Виконавчого комітету Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської областів судове засідання не з,явився, надав суду заяву, в якій просив справу розглянути без його участі, з позовними вимогами згоден у повному обсязі.

Третя особа- ОСОБА_4 у судове засідання не з,явився, надав суду заяву, в якій

не заперечує проти задоволення позовних вимог, просив справу розглянути в його відсутність.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 128 ЦПК України судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур'єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Враховуючи неявку в судове засідання належним чином повідомлених відповідачів, відсутності заяви відповідачів про розгляд справи без їх участі, неповідомлення відповідачами про причини неявки до суду, відсутність відзиву відповідачів на позов та згоду представника позивача на ухвалення заочного рішення у справі, суд робить висновок за можливе розглядати цивільну справу у відсутності відповідачів та ухвалити заочне рішення по даній справі в порядку ст.ст. 280, 281 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України особа, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи, що сторони не скористалися правом брати участь у судовому засіданні, суд розглядає цивільну справу за наявними у справі матеріалами.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених позовних вимог, об'єктивно оцінивши докази, які містяться в матеріалах справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як зазначено в п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.07 № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.59., як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявили щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Судом встановлено, що відповідачі є батьками малолітньої дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1( копія свідоцтва про народження- а.с.10).

19.08.2018 ОСОБА_5 звернулась з заявою на адресу Служби у справах дітей Глобинської РДА Полтавської області в якій зазначила, що вона здійснює безпосередній догляд за онукою- ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, переміщеною з міста Первомайськ Луганської області та просить взяти дитину на облік як внутрішньо переміщену особу (заява- а.с.15; акт обстеження на факт проживання без реєстрації місця проживання - а.с.33).

Згідно довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 459 від 20.02.2017, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, фактично проживає (перебуває)за адресою: АДРЕСА_5 (а.с.16).

Згідно висновку голови Глобинської районної державної адміністрації Полтавської області №01-51/49 від 23.05.2018, позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно малолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є доцільним та відповідає інтересам дитини ( а.с.7-9).

15.01.2018 службою у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області складено акт про виявлену дитину, переміщену з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, яка залишилась без батьківського піклування (а.с.17).

Наказом Глобинської райдержадміністрації Полтавської області від 15.01.2018 влаштовано дитину- ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка залишилась без батьківського піклування, на тимчасове проживання у сім,ю громадян ОСОБА_8 та ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_5 до вирішення питання про призначення опіки (а.с.18).

Наказом Глобинської райдержадміністрації Полтавської області від 16.01.2018 ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 взята на облік до категорії : дитина позбавлена батьківського піклування . Номер обліково- статистичної картки дитини 0323022 (а.с.19).

Розпорядженням голови Глобинської райдержадміністрації Полтавської області №11 від 23.01.2018 , надано малолітній ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 статус дитина, позбавлена батьківського піклування та влаштовано малолітню ОСОБА_1 на проживання у сім,ю родичів- ОСОБА_4 та ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_5, на підставі наказу Про влаштування дитини, яка залишилася без батьківського піклування на тимчасове проживання у сім,ю (а.с.20).

З витягів електронної обліково- статистичної картки дитини вбачається, що відповідачі позбавлені батьківських прав, на підставі рішення Первомайського міського суду Луганської області від 29.12.2010, стосовно своїх шістьох дітей: ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_8; ОСОБА_12,ІНФОРМАЦІЯ_9; ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_10; ОСОБА_14, ІНФОРМАЦІЯ_11; ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_12; ОСОБА_16, ІНФОРМАЦІЯ_13 (а.с.26,27,28,29,30,31).

З витягу електронної обліково- статистичної картки дитини (а.с.32) вбачається, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 30.01.2014 року знаходиться на обліку служби у справах дітей Первомайського міськвиконкому, як дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах (а.с.32).

Згідно інформації сільського голови Троїцької сільської ради Глобинського району Полтавської області №02-44/255 від 18.05.2018 , малолітня дитина- ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає за адресою: АДРЕСА_5 в наступному складі сім,ї: дядько- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_15, двоюрідний брат - ОСОБА_18, ІНФОРМАЦІЯ_16, дружина дядька- ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_17. Зі слів ОСОБА_8 відомо, що ОСОБА_5 у травні 2017 року, залишивши ОСОБА_1 на проживання з нею та ОСОБА_4, який являється дядьком дитини виїхала з с. Троїцьке до місця реєстрації свого проживання та до сьогодні у вихованні та утриманні онуки ОСОБА_1 ніякої участі не приймає (а.с.35).

З акту обстеження житлово- побутових умов проживання сім,ї від 18.05.2018 вбачається, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає разом зі своїм дядьком ОСОБА_4 та його сім"єю у будинку АДРЕСА_5, який надано ОСОБА_8 в користування на проживання без реєстрації з невизначеним терміном, як особі, яка прибула з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Будинок забезпечений меблями та предметами повсякденного вжитку. Сім,я забезпечена постільною білизною, предметами особистої гігієни,кухонними приладами та предметами, та іншими предметами повсякденного вжитку. Одяг, взуття, постільна білизна, рушники та покриття на долівці чисті, охайні. У сім,ї ОСОБА_1 забезпечена раціональним харчуванням, що сприяє повноцінному розвитку дитячому організму. В кімнатах будинку чисто прибрано, затишно. Діти в сім,ї виховуються в належних умовах. Санітарно-гігієнічні умови проживання сім,ї- задовільні. ОСОБА_1 відвідує дитячий садок. Нарікань від завідуючої дитячим садком до сільської ради не було, щодо пропуску ОСОБА_1 без поважних причин відвідування дитсадка, або про її неохайність (а.с.36).

З характеристики №02-44/225 від 18.05.2018 року, виданої сільським головою Троїцької сільської ради Глобинського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_4 по Троїцькій сільській раді до адміністративної відповідальності не притягався, його сім,я характеризується позитивно. Подружжя ОСОБА_4 та ОСОБА_8 до виконання батьківських обов,язків ставляться належним чином, дітям надають достатньо уваги. Громадяни ОСОБА_4 та ОСОБА_8 в стані алкогольного сп,яніння помічені не були (а.с.37).

З інформації, наданої Троїцькою сільською радою Глобинського району Полтавської області №02-44/255 від 18.05.2018 виходить, що батьки малолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на території Троїцької сільської ради не зареєстровані та не проживають (а.с.39).

Таким чином, судом встановлено, що відповідачі дійсно систематично не виконують своїх батьківських обов,язків, хоча мають змогу це робити.

За таких обставин, з урахуванням усіх представлених сторонами доказів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Декларацією прав дитини, Генеральної Асамблеї ООН від 20.11.59 ,Конвенцією Організації Об'єднаних Націй про права дитини від 20.11.1989 року, ратифіковану Постановою Верховної Ради Української РСР від 27 лютого 1991 року № 7К9-Х1І "Про ратифікацію Конвенції про права дитини",

Європейською конвенцією про здійснення прав дітей від 8 вересня 1995 року, ратифіковану Україною відповідно до Закону України "Про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей"N 69-У від 03.08.2006 року, ст..ст. 164 ,181 СК України , ст.ст. 258,259,263-265,280-283 ЦПК України ,суд

ухвалив :

Позовні вимоги Служби у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, треті особи: Виконавчий комітет Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 та ОСОБА_3 батьківських прав по відношенню до малолітньої дитини- ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Повний текст рішення складено 16.10.2018 року.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення Позивач може оскаржити рішення до Апеляційного суду Луганської області через Рубіжанський міський суд Луганської області, або безпосередньо до Апеляційного суду Луганської області протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційну скаргу, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - Служба у справах дітей Глобинської райдержадміністрації Полтавської області, місцезнаходження: 39000, Полтавська область, м. Глобине, вулиця Центральна, 275 (код ЄДРПОУ: 04057310).

Відповідач- ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3.

Відповідач- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_7, адреса проживання: АДРЕСА_1.

Третя особа- Виконавчий комітет Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, місцезнаходження: 39060, Полтавська область, Глобинський район, с. Троїцьке, вулиця Дружби,32 ( код ЄДРПОУ: 22544054).

Третя особа- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_15, ідентифікаційний номер: НОМЕР_2, адреса реєстрації: АДРЕСА_1, адреса фактичного проживання: АДРЕСА_5.

Суддя В.В. Москаленко

Дата ухвалення рішення09.10.2018
Оприлюднено17.10.2018
Номер документу77131417
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —425/1437/18

Рішення від 09.10.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Рішення від 09.10.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 30.08.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 31.07.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні