Ухвала
від 15.10.2018 по справі 711/8622/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/8622/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2018 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участі слідчого - ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого в ОВС СУ Головного управління національної поліції України в Черкаській області ОСОБА_3 по матеріалам кримінального провадження №12018250000000192, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.08.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 177 КК України про проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ Головного управління національної поліції України в Черкаській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення огляду сільгосптехніки, яка знаходиться у володіння ТОВ «Земля і воля» (код 30866306), юридична адреса: Чернігівська обл., м. Боровиця, вул. Чернігівська, 34 та яка була придбана зазначеним підприємством у ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» чи ПП «Торговий дім «Корсунь», в місці/місцях фактичного знаходження зазначеної техніки, із залученням до огляду представника/представників ПрАТ «ВО Восход» та/чи ТОВ «ВО Восход».

В обґрунтування клопотання зазначено, що ВАТ «ВО Восход» (в подальшому перейменовано на ПрАТ «ВО «Восход») у процесі своєї діяльності розробило чотири корисні моделі, які запатентувало, а саме: патент № 10051 «Грунтообробний агрегат», зареєстровано 17.10.2005, патент № 24452 «Вузол обпирання підшипникової опори криволінійного робочого диска грунтообробного агрегату», зареєстровано 25.06.2007, патент № 24451 «вузол обпирання підшипникової опори робочого диска грунтообробного агрегату», зареєстровано 25.06.2007,патент № 30605 «підшипникова опора робочого диска грунтобробного агрегату», зареєстровано 11.03.2008.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», строк дії деклараційного патенту на корисну модель становить 10 років від дати подання заявки до Установи. Після закінчення вказаного терміну патент втрачає свою дію та корисну модель потрібно заново реєструвати.

Директор ПрАТ «ВО Восход» ОСОБА_4 зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам товариства, не подав вчасно до ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) заявку на перереєстрацію зазначених вище патентів, в результаті чого підприємство втратило право на корисну модель «Грунтообробний агрегат», а ОСОБА_4 , використав дану ситуацію у власних інтересах та, як один із авторів корисної моделі, подав до ДП «Український інститут інтелектуальної власності» заявку на своє ім`я про реєстрацію даного винаходу, отримав патент № НОМЕР_1 та став правовласником зазначеної корисної моделі.

Крім цього, в Державному реєстрі свідоцтв України на знак для товарів і послуг за № 73626 від 15.03.2007 зареєстровано знак для товарів і послуг «Восход», власником якого являється ТОВ «ВО «Восход» (ЄДРПОУ 31004424, м. Дніпро, вул. Любарського, 86). ПрАТ «ВО «Восход» має право використовувати знак для товарів і послуг «Восход» на підставі ліцензійних договорів від 30.07.2015 та від 01.08.2017.

Так, після свого звільнення з посади директора ПрАТ «ВО Восход», ОСОБА_4 , будучи кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «Корсунь-Шевченківськийверстатобудівний завод» та одним із засновників та директором ПП «Торговийдім «Корсунь», на промислових площах ПрАТ «Корсунь-Шевченківськийверстатобудівний завод» почав виробляти сільгосптехніку за кресленнями, розробленими ПрАТ «ВО «Восход», при цьому незаконно, без відповідного дозволу правовласника, використовує на даній техніці корисні моделі та знак для товарів та послуг «Восход», власником яких являється ПрАТ «ВО «Восход».

Будучи допитаними в якості свідків, генеральний директор ТОВ «ВО Восход» та член наглядової ради ПрАТ «ВО Восход» ОСОБА_5 показала, що З 2000 року являється генеральним директором ТОВ «Виробниче об`єднання «Восход», яке в свою чергу являється засновником (бенефіціаром) ПрАТ «Виробниче об`єднання «Восход», де вона являєсь членом наглядової ради з 2017 року. З вересня 2004 по липень 2017 року ОСОБА_4 являвся директором товариства. Він також являється співзасновником, володіючи 11255 акціями, що складає 0,187084 відсотка. У процесі своєї діяльності товариство розробило чотири корисні моделі, які запатентувало, а саме: патент № 10051 «Грунтообробний агрегат», зареєстровано 17.10.2005, власник ВАТ «ВО Восход», автори ОСОБА_4 , ОСОБА_6 ; патент № 24452 «вузол обпирання підшипникової опори криволінійного робочого диска грунтообробного агрегату», зареєстровано 25.06.2007, власник ВАТ «ВО Восход», винахідники ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 ; патент № 24451 «вузол обпирання підшипникової опори робочого диска грунтообробного агрегату», зареєстровано 25.06.2007, власник ВАТ «ВО Восход», автори ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 ; патент № 30605 «Підшипникова опора робочого диска грунтобробного агрегату», зареєстровано 11.03.2008, власник ВАТ «ВО Восход», автори ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 .

Після завершення дії десятилітнього терміну зазначених патентів, колишній директор товариства ОСОБА_4 зловживаючи своїм службовим становищем, у власних інтересах та всупереч інтересам товариства подав до ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) заявку на реєстрацію патенту на корисну модель «Грунтообробний агрегат» на своє ім`я. У результаті цих дій він став власником (замість товариства) патенту № НОМЕР_1 . У 2017 році ОСОБА_4 хотів перереєструвати і інші три патенти на своє ім`я, але не встиг оскільки його звільнили з посади директора. В подальшому інші три корисні моделі були повторно зареєстровані ПрАТ «ВО Восход». Знак для товарів і послуг «Восход» зареєстровано за № 73626 15.03.2007 за ТОВ «ВО «Восход» та має право використовуватися ПрАТ «ВО «Восход» на підставі ліцензійних договорів від 30.07.2015 та від 01.08.2017.

З 2008 року ПП «ТД «Восход», яке в подальшому було перейменоване у ПП «ТД «Корсунь» являлося дилером ПрАТ «ВО «Восход». Щороку укладалися договори купівлі-продажу сільськогосподарської техніки, які передбачали реалізацію виготовленої на ПрАТ «ВО «Восход» техніки сільськогосподарським підприємствам. Після звільнення ОСОБА_4 з посади директора ПрАТ «ВО «Восход», підприємство припинило реалізацію своєї продукції через ПП «ТД Корсунь», проте керівництву підприємства стало відомо, що з 2016 року ОСОБА_4 почав продавати через ПП «ТД Корсунь» сільгосптехніку виготовлену на ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» з незаконним використанням знаку для товарів і послуг та корисних моделей, право власності на які зареєстровано за ПрАТ «ВО Восход».

Так, свідку відомо, що у 2017 році ОСОБА_4 будучи директором ПрАТ «ВО «Восход» через ПП «ТД «Корсунь» реалізував ТОВ «Земля і Воля» вісім культиваторів КПС-12ПМ, виготовлених на ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» з незаконним використанням знаку для товарів і послуг «Восход», а також ОСОБА_4 , з 2016 року по даний час через ПП «ТД «Корсунь» реалізовує ТОВ «Агроресурс» більшу частину сільськогосподарської техніки виготовленої на ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» з незаконним використанням корисних моделей та знаку для товарів і послуг «Восход».

Будучи допитаним в якості свідка, директор ПрАТ «ВО Восход» ОСОБА_7 дав покази, аналогічні показам ОСОБА_5 .

Таким чином, є підстави вважати, що посадовими особами ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» та ПП «Торговий дім «Корсунь`незаконно, в порушення авторських прав ПрАТ «ВО Восход» та ТОВ «ВО Восход», здійснюється виготовлення та реалізація сільгосптехніки з незаконним використання корисних моделей та знаку для товарів.

Беручи до уваги, що проведення огляду здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку, а відтак може здійснюватись лише за наявності судового рішення про надання дозволу на проникнення до житла чи іншого володіння особи, прокурор звернувся із зазначеним клопотанням до слідчого судді в порядку ст. 234 КПК України.

В судовому засіданні слідча просила задовольнити подане клопотання на підставі обґрунтування, викладеного у його клопотанні та з урахуванням доказів, доданих до нього.

Заслухавши доводи слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12018250000000192 від 28.08.2018та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до настуупного.

Згідно ч.3ст.132КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно дост.223КПК України,слідчі (розшукові)дії єдіями,спрямованими наотримання (збирання)доказів абоперевірку вжеотриманих доказіву конкретномукримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Подане клопотання про надання дозволу на огляд, відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Відповідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Пункт 3 статті 237 КПК України передбачає, що з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ч.ч. 5-7 ст. 237 КПК України встановлено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце огляду до його закінчення та вчинювати будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch), ТОВ «Земля і Воля» зареєстрована та розташована за адресою: Чернігівська обл., м. Боровиця, вул. Чернігівська, 34.

Враховуючи вищевикладене та тяжкість даного кримінального правопорушення, а також той факт, що проведення огляду сільгосптехніки, придбаної ТОВ «Земля і воля» у ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» та ПП «Торговий дім «Корсунь», має суттєве значення для досягнення дієвості цього провадження, необхідно отримати дозвіл на проведення огляду сільгосптехніки, яка знаходиться у володіння ТОВ «Земля і воля», юридична адреса: Чернігівська обл., м. Боровиця, вул. Чернігівська, 34, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 3, 9, 107, 233, 234-237, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області підполковнику поліції ОСОБА_3 або іншим слідчим, що входять до складу слідчої групи, дозвіл на проведення огляду сільгосптехніки, яка знаходиться у володіння ТОВ «Земля і воля» (код 30866306), юридична адреса: Чернігівська обл., м. Боровиця, вул. Чернігівська, 34 та яка була придбана зазначеним підприємством у ПрАТ «Корсунь-Шевченківський верстатобудівний завод» чи ПП «Торговий дім «Корсунь», в місці/місцях фактичного знаходження зазначеної техніки, із залученням до огляду представника/представників ПрАТ «ВО Восход» та/чи ТОВ «ВО Восход».

Строк дії цієї ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженнюне підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.10.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу77134538
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —711/8622/18

Ухвала від 15.10.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні